Rio 2016 | Новини

 За първи път нито един мъж не донесе медал на България

Понеделник, 22 Август 2016 14:26


31-ите Олимпийски игри влязоха в историята на българския спорт с един нерадостен прецедент – за първи път сред медалистите ни няма нито един мъж. От 1952 г., когато Борис Георгиев-Моката печели първото отличие за страната ни в бокса, винаги сме имали представители от силния пол на почетната стълбичка. В Рио обаче нито един от 29-мата ни мъже – мнозинство в делегацията от 51 спортисти, не успя да се нареди сред призьорите.

Най-успешният български спорт на Олимпийски игри – борбата, този път излъчи медалист само при жените. Нито един от 8-мината мъже на тепиха на успя да се нареди сред медалистите и това продължи една тъжна тенденция, започнала от Лондон 2012. Все пак, трябва да се отбележи, че Николай Байряков при 85-килограмовите в класическия стил и Владимир Дубов при 57-килограмовите в свободния се бориха за бронза, но в крайна сметка загубиха финалните си схватки.

На ринга силният пол също претърпя неуспех. Разбира се, отпадането на Симеон Чамов и Даниел Асенов в боксовия турнир може да се отдаде и на противоречивите съдийски оценки. Но все пак и двамата не успяха дори да се доближат до това, което направи Тервел Пулев – последният ни засега мъж с медал от Олимпийски игри.

В леката атлетика влизането на Тихомир Иванов във финала на скок височина безспорно заслужава добра оценка. Плевенчанинът остана 10-и в битката за медалите, но все пак два пъти изравни личния си резултат. Останалите ни атлети обаче далеч не бяха на висотата на дамите – Георги Иванов на трета поредна олимпиада не успя да преодолее квалификациите на гюле, Румен Димитров и Георги Цонов отпаднаха също в пресявките на троен скок, а на 3000 м стийпълчейз Митко Ценов не само остана на опашката,но след това предизвика бурно недоволство, когато реши да демонстрира в социалната мрежа как се черпи след представянето си в Рио.

В кану-каяка своя олимпийски дебют направи 18-годишният Ангел Кодинов. И докато към най-младия ни представител на Игрите в Рио трудно можем да имаме сериозни претенции, то не така стоят нещата при Мирослав Кирчев. Световният вицешампион от 2014 на 1000 м каяк отпадна още в сериите на тази дисциплина  на Олимпийските игри.

Само за протокола беше участието на стрелците Антон Ризов и Самуил Донков.
При джудистите Ивайло Иванов стигна до репежаша, но след 8-минутна тежка схватка отстъпи на представителя на Италия. Съотборникът му Янислав Герчев отпадна на по-ранна фаза.

Още във втория си двубой беше елиминиран и Панчо Пасков. Фехтовачът все пак направи силно впечатление с обрата си срещу действащия световен шампион на шпага Aлексей Якименко. Този подвиг изчерпи силите на Пасков и той отпадна в следващата фаза от германеца Матиас Сабо.

Когато говорим за разочарование в Рио де Жанейро, разбира се, няма как да забравим и безславното отпадане на Григор Димитров. Първата ни ракета показа, че високата му класа не е понятие в минало време, след като стигна до полуфинал на Мастърс-а в Синсинати преди броени дни, но начинът, по който беше елиминиран от Олимпийските игри, а и поведението му след това оставиха лошо впечатление.
 

РАДОСТИН СПАСОВ  BannersЛетни Олимпийски Игри 2016 © БГ САТ АД » tvplus.bg » All rights reserved.