Rio 2016 | Новини

 Узбекистан е №1 в бокса на 31-ите Олимпийски игри

Понеделник, 22 Август 2016 14:33


Узбекистан е големият победител на олимпийския боксов ринг в Рио де Жанейро. Бившата съветска република спечели най-много медали в бокса от 31-те Олимпийски игри от всички държави, като изпревари великите сили в този спорт като Куба, САЩ, Русия, Великобритания. Боксьорите от средноазиатската страна взеха най-много медали – 7 от общо 10 категории, като излъчиха и най-много шампиони – трима.

Двама от узбекските боксьори донесоха златните медали на страната си в последния ден на Олимпиадата. Фазлидин Гаибназаров спечели финала в категория до 64 кг,като победи с 2:1 гласа представител. на друга бивша република на Съветския съюз. Противник на узбека беше Лоренцо Сотомайор, който се бие за Азербайджан, а е роден в Куба и ако фамилията ви е позната, това не е случайно – той е роднина на световния рекордьор в скока на височина Хавиер Сотомайор. Гаибназаров отстъпваше в първия рунд, но след това осъществи обрат и стигна до златото.

Същото направи и сънародникът му Шахобидин Заиров при 52-килограмовите. В категория „муха“ узбекът надигра категорично Миша Алоян от Русия с 3:0 гласа.

Франция също записа сериозен успех на ринга в Рио, като взе 6 отличия – толкова колкото Куба, но все пак излъчи един шампион по-малко от прословутата боксова школа на Карибския остров. Тони Йока донесе единствената титла на страната си в мъжкия турнир, като триумфира при най-тежките. Световният шампион в категория до 91 килограма от 2015 година грабна златния медал и на Олимпийските игри, след като във финала надделя над Джо Джойс от Великобритания. Битката за титлата в свръхтежка категория започна с предимство за французина, който получи предимство в първите два рунда. Британецът се опита да направи обрат в третия рунд, но вече беше късно и така Тони Йока се окичи с олимпийското злато.  BannersЛетни Олимпийски Игри 2016 © БГ САТ АД » tvplus.bg » All rights reserved.