Търговията с органи процъфтява покрай мигрантската криза

Всички анализи от автора

Човешки органи за продан


Ще се сбогува ли Тръмп с Белия дом?


Виенският валс на крайната десница

Човешки органи за продан

Русалин Венев


Четвъртък, 25 Май 2017 10:56          Абу Джафар не се срамува от това, което върши. Пред екип на BBC той разказва своята шокираща история. Преди време работил като охранител на заведение в Ливан. Тогава се срещнал с мъже, занимаващи се с трафик на органи. Предложили му да се включи в тяхната група. И той приел. Задачата му била да намира хора, достатъчно отчаяни, за да се лишат от части от своите тела. А кризата в Сирия и огромния брой бежанци, бягащи от страната, открили много възможности за разрастването на този кървав бизнес…

 

          „Да, аз използвам хората. Но и те печелят от това“, отбелязва Абу Джафар, добавяйки, че много от тях вероятно са щели да бъдат убити, ако били останали в Сирия. Неговият „офис“ е малко кафене в предградията на Южен Бейрут. Там той е договорил продажбата на органи от 30 бежанци през последните три години. Абу Джафар разказва, че най-търсени са бъбреците. „Веднъж ми поискаха око. Успях да намеря клиент, готов да продаде едното си око. Снимах го и след като получих потвърждение, осъществихме сделката“, споделя още той.

 

          Тесните улички на Бейрут изобилстват от бежанци. Около един на всеки четирима души в Ливан е избягал от конфликта в съседна Сирия. По закон, повечето мъже, дошли от размирната държава, нямат право да работят. Затова и голям брой семейства живеят в ужасяваща бедност. Сред най-засегнатите са палестинците, пристигнали преди години в Сирия. Те вече са със статут на бежанци и по правилата на ООН не могат повторно да бъдат признати за такива, щом стъпят на ливанска територия. В резултат, тези хора живеят в претъпкани лагери и не получават почти никаква помощ.

 

          „Онези, които не са регистрирани като бежанци, едвам свързват двата края. Какво могат да направят? Те са отчаяни и нямат никакви възможности пред себе си. Затова решават да продадат някой от своите органи“, обяснява Абу Джафар. Много деца просят, продават дъвки или чистят обувките на минувачите. Момичетата често са принудени да проституират. Търговията с органи, обаче, е нещо различно. Чрез нея могат да се спечелят пари бързо.

 

          Когато Джафар намери подходящ донор, той му слага превръзка на очите и го откарва до тайно място. Често докторите, които извършват операцията, работят в обикновени къщи, превърнати във временни клиники. „След като всичко приключи, аз връщам своите клиенти обратно. Грижа се за тях в продължение на седмица, докато не им бъдат махнати конците. След това не се интересувам какво ще стане с тях. Не ме вълнува дали ще оживеят или ще умрат. Получил съм това, което искам“, казва Джафар.

 

          Един от неговите последни клиенти е било 17-годишно момче от Сирия. Неговите баща и братя били убити и той избягал в Ливан с майка си и петте си сестри. В продължение на три години той не можел да си намери работа. Постепенно затънал в дългове и затова решил да продаде десния си бъбрек за 8000 долара. Два дни след операцията, момчето все още изпитва силни болки, въпреки хапчетата, които пие. Но за Джафар това е само част от бизнеса. За него е без значение дали младият сириец ще се възстанови или не.

 

          Търговецът на органи не разкрива колко е спечелил от сделката за продажбата на бъбрека. Той добавя, че не знае какво се случва с неговата стока, щом я предаде на купувача. В целия Близък изток има недостиг на органи за трансплантация. Причините за това са културни и религиозни, като повечето семейства предпочитат да погребат незабавно своите починали близки. Според Абу Джафар, обаче, само в Ливан има още седем души, занимаващи се с трафик на органи. „Това е процъфтяващ бизнес“, отбелязва той.

 

          Джафар отлично осъзнава, че това, което прави, е незаконно, но не се притеснява от властите. Дори напротив – той се хвали със своята дейност. Неговият телефонен номер е написан на стена близо до дома му. Хората в квартала, в който живее, едновременно уважават и се страхуват от Абу Джафар. „Това, което правя, може и да е нелегално, но аз всъщност помагам на бежанците. Клиентите ми използват парите, които получават, за да осигурят по-добър живот за тях и техните семейства. Те могат да си купят кола, да станат таксиметрови шофьори или да заминат в чужбина. Не принуждавам никого да се подложи на подобна операция. Просто помагам на хората и не ме интересува какви са законите“, добавя той.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:30
Новини
18:30
Тенис: Анастасия Павлюченкова - Франческа Скиавоне (Grand Prix SAR La Princesse Lalla Meyrem, Рабат; WTA International - финал, повторение)
18:30
Тенис: Кристина Младенович - Лаура Зигемунд (Porsche Tennis Grand Prix, Щутгарт; WTA Premier - финал, повторение)