Противоречива съдебна реформа стана повод за масови протести в Полша

Всички анализи от автора

Ябълката на раздора между Полша и ЕС


Символът Мосул


На лов за опали

Ябълката на раздора между Полша и ЕС

Русалин Венев


Понеделник, 24 Юли 2017 09:17          През последните дни Полша се превърна в арена на постоянни масови протести. Хиляди хора излизат по улиците на големи градове като Варшава, Краков, Вроцлав и Познан, за да изразят своето недоволство от действията на управляващата от края на 2015 г. свръхконсервативна и евроскептична партия "Право и справедливост". Напрежението ескалира заради спорна реформа, която ще ограничи независимостта на съдебната система. Дали тя ще бъде окончателно приета? И как това ще се отрази на отношенията между Полша и ЕС? Тези въпроси пораждат много притеснения в цяла Европа.  

 

Противоречивата реформа

 

          Планираната промяна дава възможност на полското правителство и президента да се месят в работата на Върховния съд. Законопроектът, който беше одобрен и от двете камари на парламента, предвижда създаването на специален дисциплинарен орган, който ще трябва да си сътрудничи с министъра на правосъдието. Той ще има правото да го сезира и също така да иска възобновяването на приключили дела. Пак министърът ще изготви новия правилник на Върховния съд. Освен това ще бъдат прекратени мандатите на 93-мата съдии, членуващи в институцията, включително този на председателката му - Малгожата Герсдорф. Новият Национален съвет на магистратурата (в състава на който влизат съдии, избрани от парламента) ще определи кои ще могат да запазят длъжността си.

 

Заплахите на ЕС

 

          Действията на управляващата партия „Право и справедливост“ станаха обект на ожесточени критики от страна на ЕС. Експерти твърдят, че Брюксел може да наложи солена глоба на Варшава. Възможно е тя да достигне до 300 000 евро за всеки ден, в който спорната съдебна реформа е в сила. Говори се и за сериозно орязване на европейските фондове, помагащи за развитието на бившата комунистическа държава. ЕК също така се закани да образува безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша по член 7, т.е. от останалите правителства от ЕС ще бъде поискано официално да заявят, че върховенството на закона в страната е под заплаха.

 

          Лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински, обаче, не се притеснява от заплахите на Брюксел. Той е наясно, че страната му почти сигурно ще избегне най-голямото потенциално наказание – отнемането на правото й на глас в ЕС. "За такива санкции е нужно мнозинство от 100 процента, като не броим държавата, която е обект на процедурата", заяви Качински. "Убеден съм, че това няма да се случи." Той също така добави, че действията на ЕК са политически мотивирани, а и Комисията няма право да се меси във вътрешната политика на Полша.

 

Натиск над журналисти

 

          Съдебната реформа не е единственият повод за критики към Полша. "Спрете най-накрая със сплашването на журналисти", призова наскоро първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Повод за неговото изказване станаха съобщенията, че журналистката Дорота Баволек, отразяваща ЕС за независима полска телевизия, е била заплашвана и обиждана, след като задала въпроси, свързани с правосъдната система. В социалната мрежа „Туитър“ Баволек беше наречена "доносник", "манипулатор" и "проститутка", а въпросните съобщения бяха споделени от евродепутати, членове на партията „Право и справедливост“. Критиците на формацията също така припомнят, че в ръководството на полските обществени медии настъпиха персонални промени. Някои журналисти, смятани за прекалено критични към властта, бяха отстранени.

 

Защитникът на Полша

 

          Никак не е изненадващо, че един от най-изявените критици на ЕС се обяви в подкрепа на противоречивата реформа. Става въпрос за унгарския премиер Виктор Орбан. Преди дни той заяви, че страната му ще се бори, за да защити Варшава. "Инквизиционната офанзива срещу Полша никога няма да постигне успех. Ние ще използваме всички законови възможности, за да проявим солидарност с поляците", отбеляза Орбан. Подобно на лидера на партията „Право и справедливост“ Ярослав Качински, унгарският премиер от години е в конфронтация с Брюксел и постоянно е обвиняван в незачитане на демократичните свободи.

 

Какво предстои да се случи?

 

          За да влезе в сила, съдебната реформа трябва да бъде одобрена от президента Анджей Дуда. Държавният глава има три опции пред себе си: да сложи подписа си под законопроекта, да наложи вето или, ако има съмнения - да го прати за разглеждане в Конституционния съд. Неговият говорител Анджей Лапински каза, че Дуда вижда някои недостатъци, в частност несъответствия между два текста относно назначаването на председателя на Върховния съд. Все още не е ясно какво ще предприеме президента. Дуда е представител на партията „Право и справедливост“ и изглежда, че най-вероятно ще подкрепи реформата. Показателен беше фактът, че той отказа да обсъди настоящата ситуация с председателя на Европейския съвет Доналд Туск (той е бивш премиер на Полша и отявлен критик на Ярослав Качински). Но дали няма да станем свидетели на някакъв изненадващ развой на събитията? Отговорът на този въпрос може да се окаже решаващ за бъдещето на Полша.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
01:00
Дневниците на големите котки - 5 сезон, 1 еп., документален филм
01:00
Тенис: Hall of Fame Tennis Championships, Нюпорт (2017 ATP WORLD TOUR 250 - полуфинали, повторение)
00:00
Тенис: Hall of Fame Tennis Championships, Нюпорт (2017 ATP WORLD TOUR 250 - III четвъртфинал, повторение)