Армията – най-важният съюзник на Мадуро в борбата му за еднолично управление

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Лостът на диктатурата

Константин Христов


Неделя, 20 Август 2017 23:02          Масови антиправителствени протести, тежка институционална криза, опит за преврат и вихреща се инфлация – това е само част от бурния политически и икономически пейзаж във Венецуела през последните няколко месеца. Първите стъпки на новоизбраното Учредително събрание засилиха опасенията, че диктатурата бавно, но сигурно поглъща страната. А за да управлява с „желязна ръка“ президентът Николас Мадуро трябва да разчита преди всичко на своята могъща армия.

 

Хаосът във Венецуела

 

          Въпреки продължилите с месеци демонстрации и организираните над 7000 протестни акции, отнели живота на десетки хора, в края на юли във Венецуела все пак се проведоха избори за Учредително събрание, имащо за цел да промени Конституцията и да засили правомощията на президента. Опозицията бойкотира вота и обяви резултатите за фалшифицирани, но това далеч не смути новите депутати. Броени дни след избирането на 545-членния законодателен орган той прие декрет, с който обяви, че застава над всички власти в страната и ще функционира 2 години вместо първоначално предвидените 6 месеца. Набелязаният за „предател“ главен прокурор моментално беше отстранен от поста, а на депутатите от доминираното от опозицията Национално събрание достъпът до парламента беше забранен. Не закъсня и международната реакция... Южноамериканската търговска организация „Меркосур“ изключи временно Венецуела от своите редици. Още по-красноречив беше ходът на американския президент Доналд Тръмп, който заплаши латиноамериканската страна с военна интервенция.

 

Ролята на армията

 

          Заканите на Белия дом дадоха повод на Мадуро да мобилизира най-верния си помощник – армията. Той заповяда провеждането на граждански и военни маневри за „всеобща въоръжена отбрана“, а от президентския дворец „Мирафлорес“ призова своите сънародници ако се наложи „да защитават мира с танкове, самолети и ракети“. Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб в управлението на президента социалист, отдавна играе ключова роля в обхваналата страната политическа криза. По думите на държавния глава именно тя е отблъснала „терористичното нападение“ срещу военната база във Валенсия. Така властите определиха акцията на малка група офицери, които опитаха да извършат военен преврат, но призивите им за революция и съставяне на преходно правителство заглъхнаха в подземните тъмници на Каракас.

 

Мощта на въоръжените сили

 

          Венецуелската армия наброява 365 000 души, което включва сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, както и националната гвардия и резервистите. Според аналитичния център „Латиноамериканска отбранителна мрежа“ това е с едва 1000 души по-малко от въоръжените сили на съседна Бразилия. За сравнение обаче населението на южноамериканския икономически тигър възлиза на 210 милиона души и е седем пъти по-голямо от това на Венецуела. Оборудвани с руско и китайско въоръжение, Боливарските национални въоръжени сили се определят като „чавистки и антиимпериалистки“, а техните ръководители са се заклели в „абсолютна и безусловна лоялност“ на Николас Мадуро. По тази причина те играят основна роля и в стратегическите икономически сектори на страната, сред които е и петролния.

 

Оръжия от изток

 

          През 2006-а година Съединените щати забраняват продажбата и прехвърлянето на северноамерикански оръжия и военна технология към Венецуела. Това накара тогавашния президент Уго Чавес да се обърне към нови „стратегически съюзници“, а именно Русия и Китай. Оттогава Москва доставя на Венецуела пушки, противотанкови гранатомети, системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети, хеликоптери и ракети. Китай пък е изпратил в Каракас комуникационна апаратура, военни униформи, радари и бронирана техника.

 

„Военно“ правителство

 

          От общо 32-ма министри в правителството на Николас Мадуро 12 са военни, като 10 от тях все още са действащи. Армията се ръководи от министъра на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес.  „Той е нещо като „супер министър“, на когото другите членове на кабинета трябва да се отчитат“, заяви Мадуро миналата година. Това не е странно за държава като Венецуела, в която военни ръководят ключовите министерства – на вътрешните работи и правосъдието, на прехраната, земеделието и риболова, на жилищното строителство, на енергетиката и благоустройството. Министърът на жилищното строителство генерал Мануел Кеведо е начело на една от най-важните правителствени програми за  изграждане на близо 2 милиона субсидирани от държавата апартамента. А като слабо звено на кабинета се смята министъра на прехраната Родолфо Марко Торес. Той често е обвиняван от опозиционни дейци за недостига на хранителни продукти, който сериозно засяга голяма част от населението на Венецеула.

 

Всемогъщата армия

 

          Опозицията не пести критиките си за широкото участие на военните в правителството. „Най-голямата грешка на Чавес беше, че изкара военните от казармите. Кой ще ги върне там?“, пита бившият председател на парламента и ветеран в политиката Хенри Рамос Алуп. Телевизия, банка, завод за сглобяване на автомобили и строителна компания са само част от предприятията, намиращи се под контрола на военните. Към тях се прибавя и Военната анонимна компания на минната, петролната и газовата индустрия. Тя има същите функции като държавната фирма „Петролеос де Венецуела“ –  възстановяване и поддръжка на кладенци и продажба на продукти от минния добив, и нефтохимията. Президентът Мадуро често е споделял, че именно тази компания е „военно-индустриалният двигател“ на страната. Той обича да изтъква, че военните са най-верният му съюзник в „икономическата война“, водена от опозицията и някои предприемачи, „искащи да дестабилизират правителството“.

Още по темата - "Венецуела" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
19:30
Ла Лига Легендите - документален филм
19:10
Футбол: Леванте - Барселона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)