Армията – най-важният съюзник на Мадуро в борбата му за еднолично управление

Всички анализи от автора

Животът след „Ислямска държава“


Уроците на "Ислямска държава"


Китай минава на „зелено“

Лостът на диктатурата

Константин Христов


Неделя, 20 Август 2017 23:02          Масови антиправителствени протести, тежка институционална криза, опит за преврат и вихреща се инфлация – това е само част от бурния политически и икономически пейзаж във Венецуела през последните няколко месеца. Първите стъпки на новоизбраното Учредително събрание засилиха опасенията, че диктатурата бавно, но сигурно поглъща страната. А за да управлява с „желязна ръка“ президентът Николас Мадуро трябва да разчита преди всичко на своята могъща армия.

 

Хаосът във Венецуела

 

          Въпреки продължилите с месеци демонстрации и организираните над 7000 протестни акции, отнели живота на десетки хора, в края на юли във Венецуела все пак се проведоха избори за Учредително събрание, имащо за цел да промени Конституцията и да засили правомощията на президента. Опозицията бойкотира вота и обяви резултатите за фалшифицирани, но това далеч не смути новите депутати. Броени дни след избирането на 545-членния законодателен орган той прие декрет, с който обяви, че застава над всички власти в страната и ще функционира 2 години вместо първоначално предвидените 6 месеца. Набелязаният за „предател“ главен прокурор моментално беше отстранен от поста, а на депутатите от доминираното от опозицията Национално събрание достъпът до парламента беше забранен. Не закъсня и международната реакция... Южноамериканската търговска организация „Меркосур“ изключи временно Венецуела от своите редици. Още по-красноречив беше ходът на американския президент Доналд Тръмп, който заплаши латиноамериканската страна с военна интервенция.

 

Ролята на армията

 

          Заканите на Белия дом дадоха повод на Мадуро да мобилизира най-верния си помощник – армията. Той заповяда провеждането на граждански и военни маневри за „всеобща въоръжена отбрана“, а от президентския дворец „Мирафлорес“ призова своите сънародници ако се наложи „да защитават мира с танкове, самолети и ракети“. Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб в управлението на президента социалист, отдавна играе ключова роля в обхваналата страната политическа криза. По думите на държавния глава именно тя е отблъснала „терористичното нападение“ срещу военната база във Валенсия. Така властите определиха акцията на малка група офицери, които опитаха да извършат военен преврат, но призивите им за революция и съставяне на преходно правителство заглъхнаха в подземните тъмници на Каракас.

 

Мощта на въоръжените сили

 

          Венецуелската армия наброява 365 000 души, което включва сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, както и националната гвардия и резервистите. Според аналитичния център „Латиноамериканска отбранителна мрежа“ това е с едва 1000 души по-малко от въоръжените сили на съседна Бразилия. За сравнение обаче населението на южноамериканския икономически тигър възлиза на 210 милиона души и е седем пъти по-голямо от това на Венецуела. Оборудвани с руско и китайско въоръжение, Боливарските национални въоръжени сили се определят като „чавистки и антиимпериалистки“, а техните ръководители са се заклели в „абсолютна и безусловна лоялност“ на Николас Мадуро. По тази причина те играят основна роля и в стратегическите икономически сектори на страната, сред които е и петролния.

 

Оръжия от изток

 

          През 2006-а година Съединените щати забраняват продажбата и прехвърлянето на северноамерикански оръжия и военна технология към Венецуела. Това накара тогавашния президент Уго Чавес да се обърне към нови „стратегически съюзници“, а именно Русия и Китай. Оттогава Москва доставя на Венецуела пушки, противотанкови гранатомети, системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети, хеликоптери и ракети. Китай пък е изпратил в Каракас комуникационна апаратура, военни униформи, радари и бронирана техника.

 

„Военно“ правителство

 

          От общо 32-ма министри в правителството на Николас Мадуро 12 са военни, като 10 от тях все още са действащи. Армията се ръководи от министъра на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес.  „Той е нещо като „супер министър“, на когото другите членове на кабинета трябва да се отчитат“, заяви Мадуро миналата година. Това не е странно за държава като Венецуела, в която военни ръководят ключовите министерства – на вътрешните работи и правосъдието, на прехраната, земеделието и риболова, на жилищното строителство, на енергетиката и благоустройството. Министърът на жилищното строителство генерал Мануел Кеведо е начело на една от най-важните правителствени програми за  изграждане на близо 2 милиона субсидирани от държавата апартамента. А като слабо звено на кабинета се смята министъра на прехраната Родолфо Марко Торес. Той често е обвиняван от опозиционни дейци за недостига на хранителни продукти, който сериозно засяга голяма част от населението на Венецеула.

 

Всемогъщата армия

 

          Опозицията не пести критиките си за широкото участие на военните в правителството. „Най-голямата грешка на Чавес беше, че изкара военните от казармите. Кой ще ги върне там?“, пита бившият председател на парламента и ветеран в политиката Хенри Рамос Алуп. Телевизия, банка, завод за сглобяване на автомобили и строителна компания са само част от предприятията, намиращи се под контрола на военните. Към тях се прибавя и Военната анонимна компания на минната, петролната и газовата индустрия. Тя има същите функции като държавната фирма „Петролеос де Венецуела“ –  възстановяване и поддръжка на кладенци и продажба на продукти от минния добив, и нефтохимията. Президентът Мадуро често е споделял, че именно тази компания е „военно-индустриалният двигател“ на страната. Той обича да изтъква, че военните са най-верният му съюзник в „икономическата война“, водена от опозицията и някои предприемачи, „искащи да дестабилизират правителството“.

Още по темата - "Венецуела" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:00
България - вчера, днес и утре - документална поредица
00:30
Тенис: MOSELLE OPEN, Мец (2017 ATP WORLD TOUR 250 - повторение)
03:00
Тенис: KEB Hana Bank Incheon Airport Korea Open, Сеул - четвъртфинали (WTA International - повторение)