Как едно 16-годишно момче успя да се измъкне от хватката на „Ислямска държава“

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Бягство от Халифата

Русалин Венев


Понеделник, 28 Август 2017 09:03          Мутасим е нервен. 16-годишното момче никога преди не е пътувало със самолет. След около час той ще напусне гръцката столица Атина. В ръцете си държи фалшив паспорт, представящ го за испански гражданин. Документът струва около 300 долара и е дело на опитни контрабандисти, които му помогнали да избяга от Сирия, а след това да влезе в Европа през Турция. Само преди месец Мутасим живеел в град Ракка и бил част от групировката „Ислямска държава“. Той работил в болница, където се грижел за болните и ранените при сраженията в района. Преди това бил част от пропагандното звено на джихадистката организация. Но всичко това вече е зад гърба му и Мутасим се надява, че ще може да започне нов живот.

 

          Тийнейджърът се е отправил към Германия. Той иска да забрави ужасите на войната, бомбардировките и обезглавяванията. Всичко това трябва да остане в тайна. Ако иска да започне нов живот, властите не бива да разкрият неговото минало, не бива да разберат, че той е един от т. нар. „Лъвчета на Халифата“. „Ислямска държава“ е на ръба на тотално поражение. Организацията губи територии в Сирия, Ирак и Либия. Но това едва ли е голяма изненада. Подобен развой на събитията беше очакван. Ислямистите, обаче, имат резервен план, който ще гарантира, че техните идеи няма да бъдат лесно забравени. Те създават армия от деца, които един ден ще бъдат опасни бойци. За тях не съществуват други идеали и ценности, освен онези, които са им били втълпени от „Ислямска държава“. Именно те ще бъдат следващото поколение джихадисти.

 

          Мутасим не е боец. Той е твърде дребен и припрян, а освен това пуши цигари – нещо, което е забранено от терористичната групировка. Пред екип на британската медия BBC той разказва своята стряскаща история. Споделя, че вече е спрял да се моли и е изоставил своята вяра. Една от причините е, че докато бил в Сирия, на няколко пъти станал свидетел на брутални публични обезглавявания. Освен това младежът преминал през курс по военно обучение, който продължил 15 дни. Той включвал ставане в 4 часа всяка сутрин за молитви, физически упражнения, както и религиозни уроци. Децата трябвало да прескачат горящи гуми и да пълзят под бодлива тел, докато „учителите“ им стреляли над тях. Приятел на Мутасим, който по това време бил на 13 години, загинал, след като куршум го уцелил в главата.

 

          Използването на деца за войници е практика, често използвана от въоръжени групировки в Африка, Близкия изток и Южна Америка. „Ислямска държава“, обаче, е изключително ефективна в това отношение. Организацията има специални пропагандни отряди, които неуморно разпространяват нейните възгледи. Джихадистите не изкушават младежите само с обещания за спасение и лесен път към рая. Мутасим, например, щял да се сдобие със съпруга. На възраст от 14 години и половина, той искал да сключи брак, но семейството му отказало. Тогава се намесила „Ислямска държава“. Групировката му обещала, че ако той се присъедини към нейните редици, съвсем скоро ще му бъде намерена жена.

 

          Мутасим доброволно станал част от екстремистката организация. По думите му, около 70% от младежите, привлечени от джихадистите, имали семейни проблеми. За много от тях присъединяването към „Ислямска държава“ било възможност да се разбунтуват срещу своите родители. Но това, което започнало като игра, скоро се превърнало в истински кошмар. „Когато станаха атентатите във Франция, Ракка не можа да спи. Целият град беше бомбардиран. Това ме вбеси, тъй като загинаха много невинни хора“, споделя Мутасим. Той ясно си спомня разрушенията и писъците от онази нощ. „Това е сцена, която няма да забравя“.

 

          Постепенно, Мутасим започнал да вижда истинското лице на „Ислямска държава“. „Бойците, на които преди се възхищавах, се оказаха нещо напълно различно. Те не са истински мюсюлмани“, споделя той. С помощта на своето семейство, младежът успял да се измъкне от Ракка и се отправил към Турция. Там влязъл с помощта на трафиканта на хора Абу Ясен, който е приятел на неговите родители. „Ако това момче беше дошло при мен само и беше поискало да му помогна, нямаше да го направя. Нямаше да му се доверя. Можеше да се окаже някой от младежите, на които „Ислямска държава“ е промила мозъците. Можеше да иска да разкрие моята мрежа. Аз, обаче, познавам много добре неговото семейство и това го спаси“, споделя Абу Ясен. Той добавя, че пътят към Турция е много труден. Всеки, който се отправи от Ракка към границата, трябва да премине през територии, които са под контрола на Сирийските Демократични Сили (алианс на кюрдски и арабски бойци, които са противници на „Ислямска държава“) и Сирийската Свободна Армия (която воюва срещу силите на президента Башар ал Асад).

 

          И все пак Мутасим успял да достигне Турция. Следващата стъпка била Гърция. От Атина той заминал със самолет и пристигнал в Германия. Днес, тийнейджърът живее в хостел за мигранти. Стряскащо е, че властите не знаят нищо за неговото минало, нито са наясно с факта, че той е успял да пристигне в Европа от територия, която е под контрола на „Ислямска държава“, за по-малко от месец. А Мутасим далеч не е единственият случай. Журналисти от BBC разкриват, че имат сведения за още четирима младежи, които са били част от джихадистката организация. Трима от тях отказали да бъдат интервюирани. Медията се свързала с Интерпол, но международната организация отказала коментар.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)