Китай постепенно обръща поглед към възобновяемите източници на енергия

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Китай минава на „зелено“

Константин Христов


Понеделник, 04 Септември 2017 00:50          Най-големите потребители на въглища в света рязко завишиха добива си от началото на 2017-а. Увеличението идва след рекордния глобален спад в производството на суровината през предходната година. Еколози предупреждават, че с това усилията за овладяване на парниковите емисии бележат гръмък провал. На този фон се открояват и амбициите на Китай да ограничи тежкото замърсяване, постепенно обръщайки поглед към „зелената“ енергия.

 

Амбициозен проект

 

          Китай планира да инвестира еквивалента на 360 милиарда долара във възобновяеми източници. Целта е да бъде намалено използването на въглища, на които секторът силно разчита. Суровината е по-евтина, но пък много по-замърсяваща околната среда. В резултат качеството на въздуха става сериозен проблем за големи области в северните части на Поднебесната империя, включително и за столицата Пекин. А от друга страна политиката за насърчаване на „зелената“ енергия ще разкрие 13 милиона нови работни места през следващите 5 години. Идеята е до 2020-а половината от новите енергийни мощности да идват от вятърни, водни и соларни централи, както и от ядрените блокове. За финансирането на тези планове ще са необходими около 72 милиарда долара всяка година. Въпреки това, експерти изчисляват, че до края на десетилетието ВЕИ-секторът ще доставя едва 15% от потребяваната електроенергия, което отговаря на около 580 милиона тона въглища.

 

„Зелена“ неефективност

 

          Битката на Китай да ограничи замърсяването го превърна в глобален лидер в развитието на възобновяемата енергия. Още през 2010-а година страната заемаше първо място в света по обем на инвестиции в екологични видове енергия и дори изпреварваше Съединените щати с цели 20 милиарда долара. Проблемът е, че все по-големи количества от „зеленото“ електричество остават неизползвани на фона на усилията на Пекин да интегрира вятърната и слънчевата енергия в остарялата си електрическа мрежа. Според анализи на експерти 17 % от „зеленото гориво“ са били прахосани само в рамките на миналата година, като за някои провинции числото е двойно по-голямо. Това бави напредъка на Китай в опитите му да постави под контрол парниковите емисии, които го правят водещ участник в климатичните промени. Противоречи и на желанието на държавното ръководство да запълни вакуума в глобалното лидерство, оставена след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата.

 

Къде са проблемите?

 

          В стремеж към максимално увеличаване на „зелените“ си ресурси Китай инсталира хиляди нови вятърни турбини и соларни панели в най-отдалечените си провинции през последните години. Те са част от усилията на властите да намалят задушаващия градски смог, без обаче да забавят икономическия растеж. Днес Китай има повече мощности за възобновяема енергия от всяка друга страна. Два сериозни проблема обаче помрачиха радостта от това постижение. Първо фрагментираната китайска електропреносна мрежа не може да поеме притока на ново електричество от вятър и слънце. А в същото време регионалните власти запазиха предпочитанието си към традиционно използваните въглища, които осигуряват близо 2/3 от енергията в страната. Проблемът се влошава през зимата, когато много ТЕЦ-ове подават електричество към мрежата и изпращат огромни количества топлина към домовете. В резултат въпреки натиска на централното правителство много от местните власти запазиха въглищните си централи за сметка на вятърните турбини.

 

Гъвкави решения

 

          В опит да се справи с проблема Държавното енергийно управление на Китай нареди да бъдат инсталирани повече вятърни турбини в близост до Пекин и крайбрежните градове, където търсенето е най-високо. Това би трябвало да позволи на възобновяемата енергия да заобикаля част от остарялата преносна система. Освен това би отредило на по-гъсто населените провинции по-голям дял от екологичното гориво. Така се създава една електрическа мрежа, която може по-лесно да поглъща пиковете и спадовете, свързани с вятърното и слънчевото електричеството, силно зависими от капризите на времето.

 

Енергията в развиващия се свят

 

          Китай далеч не е единствената страна, сблъскала се със затруднения в този сектор. Западните държави вече преминаха през своите битки с възобновяемата енергия при опитите на компаниите оператори да интегрират „зеленото гориво“ в мрежите, изградени около по-надеждните въглищни централи. През идните две десетилетия обаче се очаква именно развиващите се държави, в това число Китай и Индия, да изиграят водеща роля в справянето с климатичните промени. Вашингтон изглежда ще даде на заден, след като републиканците се отдръпват от климатичната политика на бившия президент Барак Обама. Според прогнозите на Международната агенция за енергията почти цялото увеличено търсене на електроенергия в близко бъдеще ще дойде от развиващия се свят. Само Китай ще покрие половината от него. А същевременно Пекин ще трябва да изпълни и международните цели за емисиите, предвиждащи глобалното затопляне да бъде сведено под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
20:00
Денят с Веселин Дремджиев - предаване за анализи и коментари по актуални теми
20:00
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)
19:10
Футбол: Леванте - Барселона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)