Как терористичната организация обучава следващото поколение джихадисти?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Уроците на "Ислямска държава"

Русалин Венев


Понеделник, 11 Септември 2017 08:57          През последните години терористичната групировка „Ислямска държава“ се превърна в истинско олицетворение на злото. Жестокостите, извършени от организацията, шокираха целия свят. Дълго време тя контролираше обширни територии в Сирия и Ирак, налагайки на местното население своята извратена версия на Исляма. Особено внимание „Ислямска държава“ обърна на „правилното“ обучение на децата. Под зоркия поглед на джихадистите, още от съвсем ранна възраст момчетата се запознават с материали, които прославят насилието и извършването на атентати. Именно по този начин започва превръщането им в т. нар. „Лъвчета на Халифата“. Организацията създаде министерство на образованието, което се грижи за следващото поколение. Една от основните му задачи беше да издаде специални учебни материали, в които се възхваляват смелостта и вярата в Аллах и се призовава за нулева толерантност към враговете на Исляма. Така, децата бяха принудени да учат зловещи стихчета като: „Аллах е нашият повелител, проливайте щедро своята кръв. Победата може да бъде постигната само с кръвта на мъчениците“.

 

          Правилата на „Ислямска държава“ са стриктни и всеки, който живее на тяхна територия, трябва да ги спазва. След превземането на сирийския град Ракка през 2014 г., групировката забрани да се преподават учебни предмети като история и музика. След това, организацията изготви своя „джихадистка доктрина“. В нея липсват понятия като демокрация и избори, а също така и данни за важни научни постижения (като теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин). Местните учители били инструктирани да запълват празнините в учебния материал с информация, която не противоречи на идеологията на „Ислямска държава“. Същото се случило и след падането на Мосул, намиращ се в Северен Ирак. „В продължение на месеци министерството на образованието търсеше експерти, които са лоялни на организацията и споделят нейните виждания“, разказва преподавателят Юсеф, който станал пряк свидетел на тези събития.

 

          Програмата на „Ислямска държава“ беше официално представена през учебната 2015-2016 г. В нея се отбелязва, че децата трябва да започнат своето обучение на 5-годишна възраст и да завършат на 15 години. Още в началните класове непрекъснато им се напомня, че са длъжни да защитават честта на мюсюлманите от „враговете“. А въпросните врагове не са никак малко. Сред тях са шиитите, онези сунити, които не следват доктрината на „Ислямска държава“, християните и юдеите. Групировката подчертава, че всички нейни противници трябва да бъдат унищожени. Децата също се задължават да следват стриктно напътствията на лидера й Абу Бакр ал Багдади. Голямо внимание се обръща на противоречиви средновековни религиозни трудове, стоящи в основата на салафистката идеология. Текстовете, които деца на възраст от 6 до 11 години четат, прокламират идеи като „Обичай тези, които обичат Аллах и мрази останалите“, както и необходимостта да се води джихад.

 

          „Ислямска държава“ настоява учителите да обръщат специално внимание на подобни текстове, които не са част от Корана. „Трябва да преподавате, че целта на всеки един мюсюлманин е победата над неверниците или смъртта в името на Аллах“, се казва в една от инструкциите на групировката, изпратени до учителите. В резултат, децата често не правят разлика между идеологията на „Ислямска държава“ и писанията в Корана. Постепенно, те започват да живеят със схващането, че всеки мюсюлманин, който не следва пътя на екстремистката организация, е вероотстъпник.

 

          Ефектът от тази образователна система се вижда особено ясно във видео, разпространено в интернет преди години. В него се чува глас зад кадър, който пита: „Кой е твоят емир?“ „Абу Бакр ал Багдади“, отвръща Абдула, който по това време вероятно е на около 10-годишна възраст. „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“ „Искам да бъда един от онези, които избиват неверници. Искам да съм муджахид.“ Три месеца по-късно, Абдула се появи в ново видео. В него той носеше пистолет и екзекутира двама предполагаеми шпиони. И още един красноречив пример. В учебните материали на „Ислямска държава“ е публикуван следният разговор, в който баща обяснява на своя син какви са бойците, които момчето е видяло в местната джамия: „Те идват от цял свят...за да защитят халифата и да се сражават срещу неверниците.“ „Искам да съм един от тях“, отвръща детето, а баща му добавя: „Ще станеш. Ще почакаме, ти ще пораснеш и ще станеш боец, разпространяващ религията на Аллах и защитаващ мюсюлманите.“


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)