Могат ли да бъдат забравени зверствата на джихадистите?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Животът след „Ислямска държава“

Русалин Венев


Понеделник, 18 Септември 2017 09:00          „Ислямска държава“ вече не контролира иракския град Мосул. Щетите, нанесени от терористичната групировка, обаче, са огромни. Разрушените сгради и пътища са само част от проблема. Далеч по-притеснителен е фактът, че уроците и посланията на екстремистите няма как да бъдат лесно заличени от умовете на местното население.

 

Скоро, много скоро, ще видиш чудеса,

Ще видиш епичен конфликт,

Ще бъдеш в своята родина,

а нашите бойци ще те тероризират.

 

          Някои деца продължават да пеят подобни песни, призоваващи за джихад и война срещу Запада. Сред тях са 12-годишните Усма и Якуб.

 

Няма бягство от смъртта,

Идваме за вас,

Ще се врежем във вашите площади,

марширувайки като един,

Ще умрем като лъвове.

 

          Децата ясно си спомнят как един ден, вървейки към своя дом, видели обесени край пътя хора. Не могат да забравят и видеозаписите с обезглавявания, които членове на „Ислямска държава“ им показали. Усма се смее, показвайки своята нова прическа. Косата му е дълга по средата и къса отстрани. По времето, когато екстремистите контролирали Мосул, за подобен външен вид той е щял да бъде наказан сурово - с 15 удара с камшик. Якуб на свой ред не се усмихва. Той прокарва пръст по врата си, казвайки, че ако двамата са били непослушни, „Ислямска държава“ е щяла да отреже главите им.

 

          Юсуф е учител от Мосул. Той станал свидетел на начина, по който джихадистите се отнасяли към малките деца и тийнейджърите. Видял как радикалната идеология постепенно превзела класните стаи. Някои от неговите ученици изчезнали безследно. Бащите на много деца или били убити от „Ислямска държава“, или загинали, сражавайки се в името на групировката. В някои случаи, родители доброволно предавали свои синове на организацията, за да предпазят останалите членове на семействата си.

 

          Когато синът на Абу Малик починал, не била проведена траурна церемония. Близки и приятели дошли при него, за да изкажат своите съболезнования, но без да задават излишни въпроси. В продължение на години Абу Малик се е борил да спаси своето дете. Първо, неговият син станал част от групировката „Джебхат ан-Нусра“, когато бил едва на 13 години. Това се случило през ноември 2013 г. Три дни по-късно, баща му успял да го върне у дома. В началото на 2014 г. „Ислямска държава“ установи пълен контрол над Ракка и младото момче решило да се присъедини към организацията. Неговият баща отново успял да го измъкне от хватката на джихадистите и дори го завел при известен духовник, който му обяснил, че терористите отиват в ада. Но и това не помогнало. Баща му се опитал да го подкупи с нов телефон, но това само дало достъп на детето до приложения, чрез които контактувало с екстремисти и гледало пропагандни видеоклипове.

 

          Когато момчето отново се присъединило към „Ислямска държава“, Абу Малик се почувствал безпомощен. Той решил да напусне Сирия с другите си четири деца. По-късно започнал работа в аптека в Турция. Именно там разбрал, че синът му е загинал, извършвайки самоубийствен атентат. Абу Малик никога повече не споменал името му.

 

          Точни данни няма, но се предполага, че около 2000 деца са станали т. нар. „Лъвчета на Халифата“. Съдбата им изглежда повече от мрачна. Сред тях е Каис, който е от сирийския град Латакия. Присъединил се към групировка, воюваща срещу режима в Дамаск, когато бил на 15-годишна възраст. Малко по-късно, тя се обединила с „Ислямска държава“. Каис споделя, че никога не е искал да бъде терорист. Той желаел единствено да свали от власт президента Башар ал Асад, за да може Сирия да бъде свободна държава. Уплашено от зверствата на джихадистите, момчето успяло да избяга в Турция и днес живее в Газиантеп. Той няма представа с какво ще се занимава и не крие своето отчаяние. Отбелязва, че за него няма бъдеще и се е примирил с тежката си съдба.

 

          Престъпленията на „Ислямска държава“ са неизброими. Щетите, които екстремистите нанесоха на Ирак и Сирия, са огромни, но една от най-ужасяващите последици е влиянието на организацията върху децата. Те не са получили почти никакво образование, а ужасите, на които са станали свидетели, трудно могат да бъдат забравени. За тях ще е безкрайно трудно да започнат нов живот и да бъдат интегрирани в обществото. Постигането на въпросната цел минава през полагането на много грижи за тези деца, за да могат те да забравят уроците на „Ислямска държава“. Това е изключително трудна задача, особено като се има предвид, че повечето хора ги възприемат за изгубена кауза. И именно в това се крие коварството на терористичната групировка. Защото кой би поискал да помогне на дете, обучавано да бъде атентатор-самоубиец?


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)