Ще се превърне ли Каталуния в самостоятелна държава?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Независимост по каталунски

Русалин Венев


Понеделник, 02 Октомври 2017 08:28          Каталуния си извоюва правото да бъде независима държава. Това бяха едни от първите думи на регионалния лидер Карлес Пучдемон след състоялия се референдум за отделянето на областта от Испания. Предложението беше подкрепено от над 90% от гласоподавателите. Вотът, обаче, беше белязан от сблъсъци между местни жители и силите на реда, на които беше наредено да попречат на гласуването. В резултат, стотици хора пострадаха. Какво следва оттук нататък? Барселона призовава за започването на преговори, но позицията на Мадрид е непреклонна – референдумът е незаконен и резултатите са невалидни.

 

Историческо предизвикателство

 

          С референдума в Каталуния Испания се изправи пред една от най-сериозните кризи в своята 42-годишна демократична история. След края на диктатурата на Франсиско Франко през 1975 г. страната преодоля неуспешен държавен преврат и постигна трудна победа над баските сепаратисти от ЕТА. Вотът, състоял се в неделя, обаче, е изпитание от друга величина, тъй като Испания рискува да се раздели с една от най-развитите си области.

 

          Напрежението между Мадрид и Барселона ескалира, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за референдума. Това решение беше обжалвано от испанското правителство пред Конституционния съд. Според централните власти, нито една автономна област не може да проведе валиден референдум, без преди това да е постигнала споразумение с Мадрид. Испанската прокуратура даде указания на правоохранителните органи да предотвратят провеждането на вота. Стигна се до арести на представители на каталунските власти, изземване на бюлетини и масови размирици. В деня на самия референдум безредиците продължиха, но това не попречи на над два милиона каталунци да гласуват в подкрепа на отделянето на района от Испания.  

 

Важен тест за Мариано Рахой

 

          Залогът на състоялия се референдум беше особено висок за испанския премиер Мариано Рахой. Заради засиления му натиск върху Каталуния, включително арестите, конфискуването на материали за вота и насилието в деня на гласуването, някои регионални лидери намекнаха, че министър-председателят тласка Испания обратно към тъмните дни на диктатурата. Той, обаче, не се поддаде на призивите на поддръжниците на твърдата линия да прояви решимост и да поеме пълен контрол над Каталуния.

 

          Рахой оглавява правителство на малцинството с ограничена свобода при вземането на решения. Наскоро той се превърна в първият премиер в историята на Испания, призован в съда като свидетел. Това стана в рамките на голяма корупционна афера, засегнала неговата Народна партия. Не бива да се забравя, че Рахой е изправен и пред още едно предизвикателство – растящата популярност на крайнолявата партия „Подемос“, която вече е трета политическа сила. Проблемите пред министър-председателя не са никак малко и той отлично осъзнава, че събитията в Каталуния може да имат катастрофален ефект. Евентуално задълбочаване на кризата със сигурност ще накара опозиционните партии да поискат свалянето на Рахой, а това може да доведе Испания до нова продължителна политическа безизходица.

 

Икономическият фактор

 

          Каталуния е една от 17-те автономни области, влизащи в състава на Испания. Тя има 7,5 милиона жители и дава близо една пета от БВП на страната. Регионът внася в държавния бюджет между 8 и 10 млрд. евро годишно. Той е на четвърто място по БВП на човек от населението (28 600 евро спрямо 24 000 евро средно в Испания), като го изпреварват само Мадрид, Баския и Навара. Равнището на безработица е 13,2% спрямо 17,2% в национален мащаб. Показателен е фактът, че централите на редица големи компании са в Барселона. Сред тях са текстилната група Mango, третата испанска банка CaixaBank, газовият гигант Gas Natural и парфюмерийната компания Puig (собственик на Nina Ricci, Paco Rabanne и Jean-Paul Gaultier). Каталуния е и испанският регион, привличащ най-много чуждестранни туристи. Статистиката сочи, че над 18 млн. души са го посетили през 2016 г.

 

          Но Каталуния има и своите проблеми. Една от основните й слабости е големият дълг, който представлява 35,2% от нейния БВП. Това я прави третата най-силно задлъжняла област в Испания. На практика, Каталуния изцяло зависи от заемите на Мадрид. Според някои песимистични прогнози, една независима Каталуния ще излезе от ЕС, нейният БВП ще се срине с между 25 и 30%, а безработицата ще се удвои. Други икономисти не са съгласни с това мнение и смятат, че новата държава ще запази членството си в ЕС, а нейният БВП би се увеличил със 7% в дългосрочна перспектива. Регионалното правителство на Каталуния също е на мнение, че районът няма да страда повече от "бюджетен дефицит", защото ще спре да дава пари на Мадрид, които не си връща.

 

Мнението на баските

 

          Министър-председателят на баското регионално правителство Иниго Уркулу Рентерия също се намеси в напрегнатата ситуация. Той призова Мадрид да признае каталунската и баската нации и да им разреши да организират референдуми за независимост. "В очите на света правителството е част от проблема, а не от решението", подчерта той. Министър-председателят отправи множество критики срещу кабинета на Рахой, изтъквайки, че "испанската държава се е изгубила в своя лабиринт" и "се е провалила". Рентерия също така призова за диалог, давайки за пример Великобритания, която позволи на Шотландия да определи бъдещето си по демократичен и свободен начин през 2014 г. Уркулу посочи и "канадския модел", позволил на жителите на Квебек да изразят волята си на референдуми през 1980 и 1995 г.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)