Апаратът "Касини" промени представите ни за Сатурн и неговите спътници

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Наследството на „Касини“

Русалин Венев


Понеделник, 09 Октомври 2017 08:42          На 15 септември беше сложен край на една от най-значимите мисии в историята на науката. Апаратът „Касини“ замлъкна завинаги, след като изгоря в атмосферата на планетата Сатурн. Изстрелян през 1997 г., този космически кораб се превърна в едно от основните средства за опознаването на Слънчевата система. Наследството му е повече от впечатляващо: „Касини“ измина близо 8 млрд. км., осигури данни за 4000 научни публикации, направи 453 000 снимки и събра 635 гигабайта данни. 

 

Историческа мисия

 

          „Касини" е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция. Общата му стойност е близо 4 млрд. долара. Апаратът с големина на училищен автобус изследва Сатурн и неговите 62 спътника в продължение на 13 години. На един от тях – Титан, той спусна малката сонда „Хюйгенс“. Това стана на 14 януари 2005 г. "Касини" също така събра безценна информация за пръстените на Сатурн, както и за загадъчния гигантски шестоъгълник на северния му полюс. Оказа се, че в центъра му има огромен ураган, чието око е около 50 пъти по-широко, отколкото на земните. И до днес въпросът защо формата му е шестоъгълна няма отговор.

 

Героичният край на „Касини“

 

          С антени, ориентирани към Земята, „Касини“ навлезе в атмосферата на Сатурн в около 13:30 часа българско време. Потвърждението за това пристигна на Земята 83 минути по-късно. Причина за закъснението беше разстоянието, което трябваше да изминат радиовълните от сондата до контролния център в Пасадена, щата Калифорния. Малко по-късно, връзката с "Касини" прекъсна завинаги. "Високо над облачния слой, атмосферата на Сатурн е много разредена и е сравнима с тази, на която се намира Международната космическа станция", обясни Ърл Мейз, който е мениджър на проекта "Касини". Той добави, че като се има предвид огромната скорост, с която се движи апаратът, е необходимо триене само с няколко молекули от атмосферата, за да се изпари. Любопитна подробност е, че десет от уредите на „Касини“ функционираха до последния момент, предавайки уникални данни.

 

Ограничаване на щетите

 

          Като унищожи "Касини" в атмосферата на Сатурн, НАСА избегна рисковете от разбиване на сондата върху някой от спътниците на планета. Това е от голяма важност, тъй като учените предполагат, че на някои от тях може да съществуват форми на живот. С изгарянето на „Касини“ въпросните небесни тела бяха предпазени от евентуално заразяване. Същата съдба НАСА отреди и на апарата "Галилео". През 2003 г. той беше „потопен“ в атмосферата на Юпитер. Така беше предпазен неговият спътник Европа, който има голям солен океан под дебелата си ледена обвивка.

 

В търсене на извънземен живот

 

          През 2005 г. "Касини" премина за пръв път край Енцелад. Апаратът тогава откри странно смущение - магнитното поле беше изкривено по начин, сякаш от спътника на Сатурн изригват газове. След две допълнителни прелитания и снимки на южния полюс стана ясно, че Енцелад бълва струи водна пара. Това откритие накара НАСА да обърне специално внимание на спътника. По-късно беше разкрито, че струите идват от солен океан под кората на небесното тяло. Учените са на мнение, че в него може да има необходимите съставки за съществуването на живот. След това "Касини" откри водород в струите, излизащи от Енцелад. Това означава, че на дъното на океана може да има хидротермални извори, около които е напълно възможно да има живи организми.

 

          "Касини" изследва обстойно и друг от спътниците на Сатурн – Титан. Апаратът откри, че на неговата повърхност има езера от течен етан и метан. Това му отреди специално място в Слънчевата система, тъй като е единственото небесно тяло освен Земята с течни басейни на своята повърхност. Много специалисти допускат, че потенциалният живот на Титан може да разчита на метана по същия начин, по който на нашата планета му е необходима вода. Спътникът има и климатичен цикъл. Там се образуват облаци от метан, от които вали дъжд. Специалистите сравняват атмосферата му с тази на праисторическата Земя.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)