Ще бъде ли постигнат компромис между Лондон и Брюксел?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Трънливият път към Брекзит

Русалин Венев


Понеделник, 16 Октомври 2017 08:03          Преди повече от година Великобритания шокира целия свят, решавайки да напусне ЕС. Това изправи Общността пред една от най-тежките кризи в своята история. И до днес няма ясен отговор на въпроса какви ще са бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Преговорите продължават, но постигането на компромис изглежда все по-непостижима цел.

 

Мрачни прогнози

 

          Британското правителство се подготвя за всички възможности, включително и за провал на преговорите с ЕС относно условията за оттеглянето на Лондон от Общността. Това заяви наскоро премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей. Тя добави, че основната цел на нейното правителство продължава да бъде постигането на споразумение. „Можем да докажем, че лошите предсказания са погрешни“, подчерта министър-председателят. Оптимизмът й, обаче, изглежда все по-неоснователен, тъй като преговорите между Брюксел и Лондон са в застой.

 

          Какви ще са правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит? Това е един от въпросите, които предизвикват най-много противоречия. Тереза Мей предложи въвеждането на двугодишен преходен период, през който, по думите й, „хората ще могат да идват, да живеят и да работят в Обединеното кралство, но ще има регистрационна система, важна подготовка за новия режим“. Трудно е да се прогнозира дали този план действително ще бъде осъществен и дали Брюксел ще го одобри. Не бива да се забравя, че все още не е ясно и как ще функционира новата граница на ЕС с Ирландия.

 

Кой ще плати сметката?

 

          Обект на разпалени дебати е и темата за финансовите задължения на Великобритания. ЕС иска Обединеното кралство да плати цялата сума, която дължи на Общността, преди да я напусне. Но какъв е нейният размер? По оценки на Брюксел, става въпрос за около 60 млрд. евро. Лондон е на друго мнение и предлага да плати 20 млрд. евро. Това предизвика възмущението на някои европейски дипломати, които определиха британската оферта като „невъобразима арогантност“.

 

          Тереза Мей е изправена пред силен вътрешен натиск. Тя трябва да намери начин да успокои хардлайнерите в своето правителство, които отказват да платят исканата от ЕС сума. Експертите са единодушни, че растящото напрежение застрашава поста на Мей, но евентуална смяна на министър-председателя няма да е от полза за никого. Причината е, че това допълнително ще забави диалога за Брекзит. А времето за постигане на консенсус изтича. Официалните преговори ще продължат до ноември следващата година. След това страните от ЕС и британският парламент ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености.

 

Животът след Брекзит

 

          Надявай се най-доброто, но се готви за най-лошото. Това е стратегията на редица дипломати и официални лица във Великобритания и страните от ЕС. Те не крият, че вече са започнали да се подготвят за ситуация, при която отношенията между Общността и Обединеното кралство изпадат в правен вакуум през март 2019 година. Много компании и финансови институции правят същото. Представители на германските власти признаха, че през последните месеци изразходват точно толкова енергия да измислят как да се справят с такъв развой на събитията, колкото се готвят и за постигането на споразумение. Съюзът на индустриалците в Германия на свой ред открито подчерта, че би било „наивно“ фирмите в страната да не се подготвят за „много твърд Брекзит“.

 

Повод за оптимизъм

 

          На 19 и 20 октомври в Брюксел ще се състои среща на върха на ЕС. Очаквано, една от основните теми ще бъде Брекзит. В навечерието на форума стана ясно, че 27-те страни от Общността възнамеряват да направят „жест на добра воля“ към Лондон. В основата стои предложение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той призова Тереза Мей да бъде уведомена, че ЕС ще започне вътрешна работа по преходен план за периода след Брекзит. Целта е да бъде намерен изход от задънената улица, в която са изпаднали преговорите. ЕС, обаче, категорично подчерта, че няма да смекчи своите финансови искания към Обединеното кралство. Британският премиер също загатна, че може да направи сходен жест на срещата на върха. Говорител на Мей заяви, че тя „ще има да каже повече“ по отношение на сумата, която Лондон трябва да изплати на Брюксел.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
19:30
Ла Лига Легендите - документален филм
19:10
Футбол: Леванте - Барселона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)