Защо италианските области Ломбардия и Венето поискаха по-голяма автономия?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

По стъпките на Каталуния

Русалин Венев


Понеделник, 23 Октомври 2017 08:57          Кризата в испанския регион Каталуния се задълбочава. Напрежението между Барселона и Мадрид расте, а постигането на консенсус изглежда все по-непостижима задача. В същото време избирателите в две богати области в Северна Италия - Венето и Ломбардия, гласуваха с голямо мнозинство на референдуми за по-голяма автономия от централното правителство в Рим. Те поискаха да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи. В двете области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

 

Реакциите след референдумите

 

          Над 90% от упражнилите правото си на глас жители на Венето и Ломбардия подкрепиха по-широката автономия на областите, управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига. Президентът на Венето Лука Дзая приветства резултатите от вота и ги нарече „красиви“. „Ние се превръщаме в лаборатория за автономия“, посочи той. Регионалният лидер на Ломбардия Роберто Марони добави, че двете области могат да обединят сили, „за да поведат битката на века.“

 

          Проведените референдуми не са обвързващи за централното правителство. Рим дори ги нарече „безполезна политическа стъпка“, тъй като конституцията позволява да се започнат преговори за повече правомощия и без провеждането на подобни гласувания. В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова - Сардиния и Сицилия. Според експерти, референдумите няма да доведат до бързи или драматични промени. За успех ще се смята, ако Венето и Ломбардия успеят да си издействат 1-2 млрд. евро допълнително финансиране.

 

Икономическият двигател на Италия

 

          Ситуацията в Ломбардия се следи с особено голям интерес, тъй като регионът е от огромно значение за Италия. Той представлява около една пета от националната икономика и е дом на финансовата столица на страната Милано. Статистиката сочи, че БВП на Ломбардия отбелязва стабилен ръст – от 247 млн. евро през 2000 г. до над 350 млн. евро днес. Областта, обаче, се оплаква, че централното правителство й отнема твърде много пари. Регионалният президент Роберто Марони отбелязва, че тя плаща ежегодно като данъци 54 млрд. евро повече, отколкото получава от Рим. Неговата цел е да намали разликата наполовина.

 

          Въпросът не е просто да бъдат върнати пари на Ломбардия. Предизвикателството пред областта е да покаже, че може да поеме от националното правителство някои комунални услуги. Едва тогава може да се стигне до отпускането на повече средства или въвеждането на данъчни облекчения. "За да вземе повече пари от държавата, Ломбардия трябва да демонстрира, че предлаганите услуги са по-добри от тези, които предоставя самата държава", отбеляза министърът по регионалните въпроси Джан Клаудио Бреса.

 

          Част от стратегията на властите в Ломбардия е да се привлекат повече големи международни компании. "Да знаете, че ако дойдете в Милано, две или три години няма да ви карам да плащате данъци", обещава Марони. Той също така иска да инвестира средства в научноизследователска дейност и за насърчаване на семейни бизнеси и стартъпи. Италианското правителство на свой ред няма как да се съгласи с исканията за финансови привилегии на Ломбардия, тъй като това ще създаде опасност от икономически колапс в и без това бедния Юг.

 

Политически игри

 

          Роберто Марони и Лука Дзая са представители на партия „Северна лига“. През 90-те години на миналия век тя започна да води кампания за създаването на независима държава Падания, простираща се в северната част на Италия, по поречието на река По, в състава на която влизат и Ломбардия, и Венето. Днес, формацията няма подобни амбиции, но настоява двете области да получат повече правомощия.

 

          Управляващата италианска Демократическа партия е неутрална по въпроса, въпреки че поне един от нейните кметове в Ломбардия призова да се гласува с „да“ на състоялия се там референдум. Експерти предупреждават, че в политически план може да пламне напрежение между богатия Север и бедния Юг и да отслаби спойката, крепяща Италия. Не бива да се забравя, че до обединението си през 1870 г. страната е била съвкупност от малки регионални държави, говорещи редица диалекти.

 

Конкуренция с Каталуния

 

          Каталуния доскоро беше конкурент на Ломбардия в надпреварата за привличане на работодатели, бягащи от Брекзит. Двата региона също така се състезават за това да приемат на своя територия Европейската агенция за лекарствата, която трябва да напусне Обединеното кралство и да намери нов дом в ЕС. Напрежението в испанската автономна област, обаче, рязко наклони везните в полза на Ломбардия. „Ние не сме Каталуния“, подчертава в прав текст Марони и допълва: „Оставаме част от Италия и искаме повече автономия“. Той говори за Каталуния като за конкурент в някои отношения, но твърди, че не се опитва да привлече нейните компании. „Не сме във възторг от това, което се случва в Испания. Ще видим какво ще стане, но все още не съм имал никакви запитвания от каталунски фирми“. Каквото и да твърди Марони, истината е, че сътресенията в Барселона изплашиха много инвеститори и Ломбардия може да спечели много от това, стига регионалните власти да изиграят картите си правилно.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
19:30
Ла Лига Легендите - документален филм
19:10
Футбол: Леванте - Барселона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)