Какви са изводите от приключилия конгрес на Китайската комунистическа партия?

Всички анализи от автора

Подводните съкровища (част втора)


В дълбините на океана (част първа)


Спасител, диктатор или просто военен?

Ерата на Си Цзинпин

Русалин Венев


Понеделник, 30 Октомври 2017 09:38          На 24 октомври приключи едно от най-масовите политически събития в цял свят – конгресът на Китайската комунистическа партия. Форумът се провежда веднъж на всеки пет години и по традиция привлича огромно внимание. Тази година, обаче, се случи нещо историческо – в обновения устав на формацията беше включена политическата философия на партийния и държавен лидер, наречена "Мислите на Си Цзинпин за нова ера на социализма с китайска специфика". Предложението беше единодушно одобрено от хилядите делегати, взели участие в конгреса. По този начин Си Цзинпин стана едва вторият държавен ръководител след основателя на съвременен Китай Мао Дзедун, който приживе е удостоен с честта да бъде споменат в документа. Името на друг от големите китайски лидери - Дън Сяопин, също беше вписано в устава, но това стана едва след смъртта му през 1997 година.

 

Идеологията на Си Цзинпин

 

          Поправките в устава, както беше отбелязано на конгреса, имат за цел да бъде затвърдена властта на Комунистическата партия. 14-те принципа на Си Цзинпин поставят акцент върху водещата роля на формацията върху всеки един аспект на обществения живот. В тях се призовава за „цялостна и дълбока реформа“ и за „хармонично съжителство на човека и природата“, а освен това се подчертава и „абсолютната власт на партията над армията“. В устава е вписано и задължението да бъде следван външнополитическият курс, начертан от държавния ръководител, и по-конкретно неотклонно да се реализира неговата знакова инициатива "Един пояс, един път". Нейната цел е инфраструктурното и икономическо свързване на Китай с Азия и Европа чрез грандиозна мрежа от пътища, железопътни линии, пристанища и други икономически проекти.

 

          В своята реч при откриването на конгреса, продължила три часа и половина, Си Цзинпин увери, че страната му ще се изправи стабилна в Изтока, с високо вдигната глава – готова да се приближи към центъра на световната сцена и да стане "могъща сила", способна да поема водачеството по политически, икономически, военни и екологични проблеми. Той добави, че Китай „ще се отвори още повече“, и обеща „справедливо“ отношение към чуждестранните предприятия. Думите му на практика са продължение на първата му реч като държавен лидер, когато той представи своята „китайска мечта“ за обновяване на богатството и силата на страната.

 

Абсолютна власт

 

          В приетите промени на устава има и още една важна подробност – вече всеки, който се опълчи срещу Си Цзинпин, ще бъде определян като заплаха за Комунистическата партия. Освен това, идеологията на настоящия държавен ръководител е записана в конституцията като „мисъл“. С подобна чест е бил удостоен единствено Мао Цзедун. Това недвусмислено показва с каква власт разполага Си Цзинпин. Неговите възгледи за бъдещето на Китай ще трябва да се изучават от деца, ученици, студенти, служители в държавни предприятия, както и от 90-те милиона членове на Комунистическата партия.

 

          Не е случайно и използването на израза „нова ера“. По този начин партията иска да каже, че започва третият етап от съвременната история на Китай. Първият е на Мао Дзедун, който обедини една страна, разкъсвана от кървава гражданска война. Вторият период е на Дън Сяопин, при управлението на когото икономиката на азиатската държава започна своя впечатляващ възход. „Очевидно е, че е ерата на Си Цзинпин наистина е започнала“, отбелязва Чжан Лифан, независим политически наблюдател в Пекин. „Беше сложено началото на нещо, което не се е случвало досега.“

 

По стъпките на императорите

 

          Векове наред китайските императори са получавали ритуални имена, с които се показвало, че те или са законни наследници на предишни владетели, или основатели на съвсем нова династия. Това, което Си Цзинпин направи, е съвременен еквивалент на тази практика. „Той иска да влезе в този пантеон на лидерите“, коментира Чжан Лифан. Затова и никак не е случаен фактът, че вписването на идеите му в ръководните партийни документи идва само пет години след като пое властта – по-рано от всички негови предшественици.

 

          В речта си в началото на конгреса на Комунистическата партия Си Цзинпин обрисува бъдещото развитие на Китай до 2050 г., като разсея всяка надежда за либерализация на режима. Но това не е изненадващо. Неговото управление е съпроводено с връщане на марксистката идеология и всеобхватни репресии, насочени срещу интернет, правозащитни организации и дисиденти. Със своите действия Си Цзинпин ясно показва, че е готов на всичко, за да защити своята абсолютна власт.

 

Наследникът на Си Цзинпин

 

          Един от най-важните въпроси, на които приключилият конгрес на Комунистическата партия се очакваше да даде отговор, беше кой ще е наследникът на Си Цзинпин. Но това така и не се случи. Нито един от членовете на Политическото бюро на формацията, което на практика управлява Китай и начело на което е Си Цзинпин, не е достатъчно млад, за да поеме властта през 2022 г., когато ще се проведе следващият конгрес. В момента възрастовото ограничение за избирането на генерален секретар на партията е 68 години. През 2022 г. настоящият държавен ръководител ще е на 69 години, но изглежда все по-вероятно той да запази поста си.

 

          Откакто дойде на власт в края на 2012 г., Си Цзинпин разположи на ключовите управленски постове свои верни хора, подпомогнат от антикорупционна кампания, в хода на която бяха наказани над 1,3 милиона държавни служители. Той също така получи огромен контрол над армията и пое икономиката, с която обикновено се занимава премиерът. Си Цзинпин „търси начин да се путинизира“ и да остане на власт безсрочно, отбелязва експертът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг. А приликите между поведението на китайския ръководител и тази на руския президент Владимир Путин не са никак малко. Очевидно е, че двамата лидери споделят известна носталгия по съветската епоха и недоверие към Запада. Но дали Си Цзинпин ще остане на власт и след 2022 г. и до какво би довел подобен развой на събитията? Еднозначен отговор няма как да бъде даден. Някои експерти са на мнение, че само централизирана власт може да извърши реформите, необходими на Китай в дългосрочна перспектива. Песимистите пък предупреждават, че в дългосрочен план подобно авторитарно управление ще доведе до нестабилност в страната и в чужбина.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
07:30
Новини
07:30
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)
07:35
Тенис: Кики Бертенс - Мадисън Кийс (Volvo Car Open, Чарлстън; WTA Premier - II полуфинал, повторение)