Какви са изводите от приключилия конгрес на Китайската комунистическа партия?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Ерата на Си Цзинпин

Русалин Венев


Понеделник, 30 Октомври 2017 09:38          На 24 октомври приключи едно от най-масовите политически събития в цял свят – конгресът на Китайската комунистическа партия. Форумът се провежда веднъж на всеки пет години и по традиция привлича огромно внимание. Тази година, обаче, се случи нещо историческо – в обновения устав на формацията беше включена политическата философия на партийния и държавен лидер, наречена "Мислите на Си Цзинпин за нова ера на социализма с китайска специфика". Предложението беше единодушно одобрено от хилядите делегати, взели участие в конгреса. По този начин Си Цзинпин стана едва вторият държавен ръководител след основателя на съвременен Китай Мао Дзедун, който приживе е удостоен с честта да бъде споменат в документа. Името на друг от големите китайски лидери - Дън Сяопин, също беше вписано в устава, но това стана едва след смъртта му през 1997 година.

 

Идеологията на Си Цзинпин

 

          Поправките в устава, както беше отбелязано на конгреса, имат за цел да бъде затвърдена властта на Комунистическата партия. 14-те принципа на Си Цзинпин поставят акцент върху водещата роля на формацията върху всеки един аспект на обществения живот. В тях се призовава за „цялостна и дълбока реформа“ и за „хармонично съжителство на човека и природата“, а освен това се подчертава и „абсолютната власт на партията над армията“. В устава е вписано и задължението да бъде следван външнополитическият курс, начертан от държавния ръководител, и по-конкретно неотклонно да се реализира неговата знакова инициатива "Един пояс, един път". Нейната цел е инфраструктурното и икономическо свързване на Китай с Азия и Европа чрез грандиозна мрежа от пътища, железопътни линии, пристанища и други икономически проекти.

 

          В своята реч при откриването на конгреса, продължила три часа и половина, Си Цзинпин увери, че страната му ще се изправи стабилна в Изтока, с високо вдигната глава – готова да се приближи към центъра на световната сцена и да стане "могъща сила", способна да поема водачеството по политически, икономически, военни и екологични проблеми. Той добави, че Китай „ще се отвори още повече“, и обеща „справедливо“ отношение към чуждестранните предприятия. Думите му на практика са продължение на първата му реч като държавен лидер, когато той представи своята „китайска мечта“ за обновяване на богатството и силата на страната.

 

Абсолютна власт

 

          В приетите промени на устава има и още една важна подробност – вече всеки, който се опълчи срещу Си Цзинпин, ще бъде определян като заплаха за Комунистическата партия. Освен това, идеологията на настоящия държавен ръководител е записана в конституцията като „мисъл“. С подобна чест е бил удостоен единствено Мао Цзедун. Това недвусмислено показва с каква власт разполага Си Цзинпин. Неговите възгледи за бъдещето на Китай ще трябва да се изучават от деца, ученици, студенти, служители в държавни предприятия, както и от 90-те милиона членове на Комунистическата партия.

 

          Не е случайно и използването на израза „нова ера“. По този начин партията иска да каже, че започва третият етап от съвременната история на Китай. Първият е на Мао Дзедун, който обедини една страна, разкъсвана от кървава гражданска война. Вторият период е на Дън Сяопин, при управлението на когото икономиката на азиатската държава започна своя впечатляващ възход. „Очевидно е, че е ерата на Си Цзинпин наистина е започнала“, отбелязва Чжан Лифан, независим политически наблюдател в Пекин. „Беше сложено началото на нещо, което не се е случвало досега.“

 

По стъпките на императорите

 

          Векове наред китайските императори са получавали ритуални имена, с които се показвало, че те или са законни наследници на предишни владетели, или основатели на съвсем нова династия. Това, което Си Цзинпин направи, е съвременен еквивалент на тази практика. „Той иска да влезе в този пантеон на лидерите“, коментира Чжан Лифан. Затова и никак не е случаен фактът, че вписването на идеите му в ръководните партийни документи идва само пет години след като пое властта – по-рано от всички негови предшественици.

 

          В речта си в началото на конгреса на Комунистическата партия Си Цзинпин обрисува бъдещото развитие на Китай до 2050 г., като разсея всяка надежда за либерализация на режима. Но това не е изненадващо. Неговото управление е съпроводено с връщане на марксистката идеология и всеобхватни репресии, насочени срещу интернет, правозащитни организации и дисиденти. Със своите действия Си Цзинпин ясно показва, че е готов на всичко, за да защити своята абсолютна власт.

 

Наследникът на Си Цзинпин

 

          Един от най-важните въпроси, на които приключилият конгрес на Комунистическата партия се очакваше да даде отговор, беше кой ще е наследникът на Си Цзинпин. Но това така и не се случи. Нито един от членовете на Политическото бюро на формацията, което на практика управлява Китай и начело на което е Си Цзинпин, не е достатъчно млад, за да поеме властта през 2022 г., когато ще се проведе следващият конгрес. В момента възрастовото ограничение за избирането на генерален секретар на партията е 68 години. През 2022 г. настоящият държавен ръководител ще е на 69 години, но изглежда все по-вероятно той да запази поста си.

 

          Откакто дойде на власт в края на 2012 г., Си Цзинпин разположи на ключовите управленски постове свои верни хора, подпомогнат от антикорупционна кампания, в хода на която бяха наказани над 1,3 милиона държавни служители. Той също така получи огромен контрол над армията и пое икономиката, с която обикновено се занимава премиерът. Си Цзинпин „търси начин да се путинизира“ и да остане на власт безсрочно, отбелязва експертът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг. А приликите между поведението на китайския ръководител и тази на руския президент Владимир Путин не са никак малко. Очевидно е, че двамата лидери споделят известна носталгия по съветската епоха и недоверие към Запада. Но дали Си Цзинпин ще остане на власт и след 2022 г. и до какво би довел подобен развой на събитията? Еднозначен отговор няма как да бъде даден. Някои експерти са на мнение, че само централизирана власт може да извърши реформите, необходими на Китай в дългосрочна перспектива. Песимистите пък предупреждават, че в дългосрочен план подобно авторитарно управление ще доведе до нестабилност в страната и в чужбина.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Железници в беда - I част, документална поредица
00:00
Тенис: Miami Open, Маями (WTA Premier Mandatory - финал, повторение)