Ежедневните боеве и хуманитарната криза превърнаха Йемен в истински ад

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Смъртоносната „игра“ в Йемен

Константин Христов


Понеделник, 13 Ноември 2017 08:28          Разположен в югозападната част на Арабския полуостров, Йемен е един от най-древните цивилизационни центрове. В най-новата си история обаче страната винаги е била бедна, недоразвита и разединена. Но когато в началото на 2015-а там избухва гражданска война, едва ли някой е очаквал, че по-малко от 3 години по-късно Йемен ще се превърне в истински ад на Земята...

 

Революцията

 

          Кризата в Йемен води началото си от революцията през 2011-та година. Тогава, яхнали вълната на Арабската пролет, гражданите започват да организират ежедневни антиправителствени протести. В резултат след повече от 2 десетилетия на власт тогавашният президент Али Абдула Салех се оттегля от поста и напуска страната. Неговият наследник и бивш вицепремиер Абд Рабу Мансур Хади се изправя пред тежката задача да обедини разделената нация, борейки се със заплахата „Ал Кайда на Арабския полуостров“, както и с шиитските милиции хуси, които от години водят въоръжен бунт в северната част на Йемен. През 2014-а те нахлуват в столицата Сана и принуждават правителството да подаде оставка. Така хусите взимат властта, разпускат парламента и на негово място създават Революционен комитет.

 

Гражданската война

 

          В началото на 2015-а отстраненият президент Хади бяга на юг и се установява във втория най-голям град Аден, който провъзгласява за своя столица. Малко след това военна коалиция, начело със Саудитска Арабия, обявява подкрепата си за държавния глава и започва да нанася въздушни удари върху позиции на бунтовниците. Така започва гражданската война в Йемен, която продължава и до днес, отнемайки живота на повече от 10 хиляди души. При встъпването в длъжност на Доналд Тръмп Съединените щати също заемат активна позиция в коалицията. В началото Пентагонът само осигуряваше информация и участваше в бомбените атаки, а днес вече поддържа и малък контингент срещу силите на „Ал Кайда“.

 

Инцидентът с ракетата

 

          Развитието на конфликта показа, че, както редица други места по света, и Йемен се е превърнал в арена на хибридна война между претендентите за поста регионален хегемон. Възползвайки се от нестабилността в страната, центърът на сунизма Саудитска Арабия и шиитски Иран се опитват да постигнат стратегическо преимущество на нейна територия. Докато Рияд помага на президента да възстанови позициите си, Техеран снабдява бунтовниците с оръжие. Така се стигна и до инцидента, при който в началото на ноември саудитската противовъздушна отбрана прихвана балистична ракета, изстреляна от хусите към международното летище в Рияд. Саудитските власти определиха обстрела като „акт на война“ и отново обвиниха Ислямската република, че дърпа конците на събитията. И макар Иран да не приема тези критики, отговорът на Рияд не закъсня. Ден по-късно саудитската коалиция затвори всички пристанища, летища и наземни входове в Йемен под предлог, че иска да пресече притока на оръжия от Техеран.

 

Смъртоносната блокада

 

          „Ситуацията в Йемен е катастрофална. В момента това е най-тежката хуманитарна криза в света. 7 милиона души са на ръба на гладна смърт“, заяви  говорителят на ООН Йенс Ларке. По данни на Международната организация близо 90 на сто от хранителните продукти в Йемен се внасят през блокираните портове, а прекратяването на доставките може да бъде смъртоносно за мирното население. Според Ларке това е най-тежкият глад за последните десетилетия и може да вземе милиони жертви ако хуманитарните доставки не бъдат възобновени моментално. Освен че изпитват остър недостиг на храни много йеменци разчитат на животоспасяващи медикаменти. От Червения кръст предупредиха, че хиляди хора са засегнати от различни епидемии и очакват редовната си доза лекарства.  Проблемът се усложнява допълнително и от факта, че най-важното пристанище за внос на хранителни стоки Худейда, разположено на Червено море, е под контрола на бунтовниците хуси. Водената от Саудитска Арабия коалиция многократно бомбардира тази ключова артерия. Дори и в пристанището да акостира кораб с хуманитарна помощ, разтоварването му трае един месец.  През това време някои хранителни стоки вече са негодни за употреба. Освен това  страната става жертва и на ежедневни бомбардировки. По данни на ООН близо 9000 души, две трети от които цивилни, са станали жертва само на въздушните удари през последните 3 години. Ранените се оценяват на близо 50 хиляди.

 

Хуманитарна катастрофа

 

          Както във всички подобни конфликти, също и в Йемен, най-много страда цивилното население.  Ежедневните боеве превърнаха страната в по-кошмарна зона от Сирия. А статистиката е повече от неумолима – на всеки десет минути умира по едно дете. Още през лятото на 2015-а ООН причисли Йемен към районите с най-тежки продоволствени проблеми. Но днес вече официално най-голямата хуманитарна криза в света е придружена и от най-голямата епидемия от холера, засегнала повече от 900 хиляди души. Гражданската война унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението. И това се вижда от цифрите – 60 % от населението са застрашени от масов глад и липса на вода. Близо 5 милиона се нуждаят спешно от храна като 75 на сто от тях са деца. ООН призова за събирането на 2 милиарда долара за неотложна хуманитарна помощ. Въпреки тези ужасяващи условия обаче  бежанска вълна от Йемен към Европа няма. Причината е само една и не бива да ни учудва – хората не могат да си позволят да отделят пари за трафиканти.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
19:30
Ла Лига Легендите - документален филм
19:10
Футбол: Леванте - Барселона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)