Ще успее ли Еманюел Макрон да реформира ЕС?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Необходимата промяна

Русалин Венев


Понеделник, 04 Декември 2017 08:09          Бъдещето на ЕС изглежда все по-неясно. Проблемите пред общността се увеличават, а все повече хора са на мнение, че нейните лидери са неспособни да намерят решения. Победата на Еманюел Макрон над представителката на крайната десница Марин льо Пен на президентските избори във Франция отчасти възроди надеждите, че не всичко е изгубено. В края на септември той предложи пакет от реформи, с които, по думите му, ЕС ще успее да се справи с предизвикателства, пред които е изправен.

 

Какво предлага Макрон?

 

          Френският президент не пести критики по адрес на ЕС. В своя неотдавнашна реч той отбеляза, че съюзът е „прекалено слаб, прекалено бавен и прекалено неефективен“ и се нуждае от спешни реформи. Като доказателство Макрон посочи кризата, породена от намеренията на Великобритания да напусне ЕС. Държавният глава е на мнение, че приоритет трябва да бъде гарантирането на сигурността. Той подчерта, че през следващото десетилетие съюзът трябва да има съвместни въоръжени сили, общ военен бюджет, обща доктрина и полицейска погранична служба, която да е ангажирана с охраната на европейските граници. Макрон предложи и учредяването на европейска разузнавателна агенция и единна прокуратура, която да се занимава с дела за терористична дейност.

 

          Президентът настоява и за въвеждането на данък върху финансовите трансакции, извършвани на територията на ЕС. Особено внимание Макрон обръща на Еврозоната. Според него, организацията трябва да има финансов министър, общ бюджет и парламент. Едно от най-важните предложения на държавния глава е за т.нар. „Европа на няколко скорости“. Президентът предлага по-голяма свобода на отделните държави, така че, ако някои от тях искат да отидат по-далеч в интеграцията, да могат да го направят, а останалите да могат да се присъединят впоследствие.

 

Отговорът на Германия

 

          От съществена важност за плановете на Макрон е позицията на Берлин. Канцлерът Ангела Меркел далеч не е ентусиазирана от идеите на френския президент, но все пак обеща, че ще работи заедно с него за реформиране на ЕС. Политическата ситуация в Германия продължава да е неясна. Големият въпрос е дали християндемократите на Меркел ще съставят коалиционно правителство със социалдемократите? Партията, ръководена от Мартин Шулц, първоначално застана зад идеите на Макрон. Но на фона на набиращата скорост идея за още една "голяма коалиция" между социалдемократи и консерватори, изникват съмненията дали лявоцентристката формация ще постави европейската реформа начело на приоритетите си.

 

          Високопоставени представители на Социалдемократическата партия наскоро коментираха, че тя продължава да подкрепя идеите на Макрон. Въпреки това, от по-голяма важност в момента са теми като здравното осигуряване, пенсиите и трудовия пазар в Германия. Въпрос на време е да стане ясно дали ще бъде съставена нова широка коалиция. Безспорно, никой не иска политическата несигурност в страната да продължи, нито да се стигне до свикването на нови избори, което би забавило сформирането на правителство в Берлин до средата на 2018 г. Макрон все пак се надява, че социалдемократите ще успеят да убедят консерваторите на Меркел да приемат спорните му идеи за общ бюджет и финансов министър на Еврозоната.

 

В очакване на Брекзит

 

          ЕС има малко време да постигне споразумение за предложените от Макрон реформи. С наближаването на 2019 г. е ясно, че цялото внимание на страните от общността ще бъде насочено към новия многогодишен бюджет и изборите за ЕП. Но преди всичко стои въпросът за Брекзит. След по-малко от година и половина Великобритания ще трябва официално да напусне ЕС, но преговорите между Лондон и Брюксел са в застой. На 14 и 15 декември ще се състои последната за годината среща на върха на европейските лидери. Според някои западни медии, по време на форума ще бъде обявено постигнато по-рано споразумение за сумата, която Обединеното кралство дължи на ЕС. Предполага се, че става въпрос за между 45 и 55 млрд. евро. Това би позволило да се премине към дебатите за търговските отношения след Брекзит.

 

          Всичко това е от голямо значение за Макрон. Евентуален напредък в преговорите между Лондон и Брюксел би позволил на страните от ЕС да обърнат по-голямо внимание на неговите планове. Само ден, след като встъпи в длъжност, Макрон произнесе реч, в която призова за „историческо преустройство на Европа", която е изправена пред надигането на популизъм и риска от разпадане. Несъмнено, ЕС се нуждае от спешна промяна, ако иска да продължи своето съществуване. И именно това е най-голямото предизвикателство пред лидерите на общността – да намерят начин, по който да подобрят ефикасността на европейските институции и да спечелят отново доверието на хората.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Железници в беда - I част, документална поредица
00:00
Тенис: Miami Open, Маями (WTA Premier Mandatory - финал, повторение)