Векове наред образът на Дядо Коледа е обект на редица спекулации

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Дядо Коледа – между митологията и реалността

Константин Христов


Неделя, 24 Декември 2017 19:27          Историческа фигура, митологичен персонаж или литературен герой – кой всъщност е Дядо Коледа? Известен под стотици имена в различните държави, днес Добрият старец е свързван преди всичко с подаръците, които носи на послушните деца в нощта на 24-и срещу 25-и декември. Около неговия образ обаче витаят редица загадки, превръщайки го безспорно в една от най-интересните личности за всички времена...

 

Как Св. Николай се превръща в Дядо Коледа ?

 

          Първообразът на Белобрадия старец е Св. Николай. Роден през III в. в намиращата се в Мала Азия римска провинция Ликия, той остава в историята като благороден, щедър и дълбоко религиозен епископ. Николай помагал на всички изпаднали в беда и правил тайни дарения, така че никой да не разбере откъде идва помощта. Например, посред нощ оставял торби с жълтици в дворовете на бедните, а след смъртта на своите родители раздал целия си имот. Заради неговата отдаденост на хората Бог още приживе го надарил с чудотворство – той е единственият светец, който притежава силата да възкресява. След кончината му легендите за неговата щедрост се разпространяват в целия християнски свят. Вярва се, че веднъж годишно той продължава да радва бедните деца като хвърля подаръци през комините или ги оставя в обувките им докато спят. Първоначално това се случвало на 6-и декември – в деня на смъртта на светеца. Близостта на тази дата с най-светлия християнски празник обаче, постепенно довела до свързването му с Коледа. Любопитна подробност е, че от началото на ХХI в. множество държави, сред които и България, започват да емитират специални монети с лика на светеца.

 

Откъде идва съвременният имидж на Дядо Коледа?

 

          Първата известна употреба на наименованието Дядо Коледа е от края на ХVIII в. В най-ранните си изображения той носи зелено наметало. С емблематичната си червена дреха Добрият старец се сдобива едва през 1931-а година. Отговорността за това е на американския илюстратор Хедън Сънблум, който създава образа на Дядо Коледа, такъв какъвто го познаваме днес, по поръчка на „Кока Кола”. Дългата епискоспска одежда на Св. Николай се превръща в ярко червено палто – цвят, който е символ на компанията от нейното създаване. А модерният имидж на Белобрадия старец, който управлява шейна с летящи елени и се спуска през комините, е плод на въображението на поета Клемънт Мур. През 1822-ра година той пише една коледна приказка, подарък за неговите деца. В поемата, добила популярност като „Нощта преди Коледа“, той изобразява един закръглен, дребничък като елф старец, който идва от Севера на шейна, дърпана от малко еленче.

 

На гости на Добрия старец

 

          Легендата гласи, че Дядо Коледа живее в малкото финландско градче Рованиеми. С население от едва  35 000 души,  столицата на Лапландия се намира в Полярния кръг. Всъщност там обясняват, че Добрият старец се помещава в отдалечената планина Корватунтури, чието име буквално означава "ухо". Затова местните деца вярват, че той може да чуе техните желания. Празничната атмосфера в селището всяка зима привлича гости от цял свят. Отвсякъде се чуват коледни песни и звън на камбани, а пощенската станция целогодишно работи на пълни обороти. Само за един ден Дядо Коледа получава не по-малко от 32 хиляди писма, а годишно –  около половин милион! А който иска да се срещне лично с Добрия старец, може да го намери в неговата работилница. По рафтовете в кабинета му са подредени огромни книги, в които са записани пакостите и добрите дела на всички деца по света. Работилницата, както яслите на елените и гаража за шейната, е част от къщата на Дядо Коледа, построена през далечната 1822-ра година на площ от 230 квадратни метра. Наскоро популярната компания за недвижими имоти „Зилоу“ оцени жилището на 660 хиляди долара.

 

Полетът на Дядо Коледа

 

          Традиционно магическият впряг на Дядо Коледа стартира своя полет в Коледната нощ. А Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, известно като НОРАД,  следи неговия път от 1995-а година насам. Всяка година на 24-и декември 500 доброволци отговарят на телефонни повиквания и на електронни писма на деца и възрастни от цял свят за придвижването в реално време на Добрия старец. Сайтът на ведомството пък предлага всякаква интересна информация за него на цели 8 езика. Посетителите могат да научат къде живее Дядо Коледа, да разберат подробности за вълшебната му шейна и елени, както и да видят актуалната температура на Северния полюс. Сайтът на военните се посещава ежегодно от около 9 милиона потребители от над 190 страни по света. А статистиката сочи, че за една нощ доброволците приемат повече от 140 хиляди телефонни повиквания.

 

Тайната на летящата шейна

 

          Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била на 7 години. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа с въпроса защо никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение, на което посветила и следващите 26 години от живота си. Как Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони? Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. „Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере корема си и големия си чувал с подаръци в комина“, твърди д-р Кейти Шийн. Също така любимият на всички деца Добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Дядо Коледа прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света. При движението си той променя своя цвят и може да бъде видян като зелен проблясък докато шейната му прелита в небето. Но, когато бърза най-много, Старецът е напълно невидим за човешкото око.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
10:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва (WTA Premier - повторение)
12:00
Тенис: BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур (WTA Finals - повторение)