Карлес Пучдемон следва от десетилетия идеята си за независимост на Каталуния

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Карлес Пучдемон – човекът, разтърсил Испания и Европа

Константин Христов


Понеделник, 01 Януари 2018 09:42          Карлес Пучдемон безспорно беше една от най-знаковите личности на изминалата година и по всичко изглежда ще играе ключова роля и през 2018-а. Въпреки че беше принуден да търси убежище зад граница след като провъзгласи независимостта на Каталуния, бившият премиер на доскоро автономната област спечели неочаквана победа на регионалните избори. Днес неговите действия могат да повлияят значително на съдбата на Каталуния, Испания и на целия Европейски съюз...

 

Ранни години

 

          Роден в Амер, село на стотина километра от Барселона, Карлес Пучдемон говори френски, английски и румънски – родния език на съпругата му, с която имат две дъщери. Син и внук на сладкари, до встъпването си в длъжност като каталунски премиер, той е кмет на град Жирона – националистически бастион със 100 000 жители. Преди това Пучдемон ръководи националистическия ежедневник „Пунт“ и основава информационна агенция, все така съчетавайки журналистиката с дейността на политически активист в консервативната партия „Демократична конвергенция за Каталуния“. От 1991-а той започва сериозно да се интересува от възможността за независимост. Младият идеалист дори пътува до Словения, за да проучи процедурата за отцепване след тамошния референдум и последвалата крака война.

 

Страхливец или последователен стратег?

 

          Издигнат до върха на управлението в Каталуния в началото на 2016-а с обещанието да поведе областта към независимост, Карлес Пучдемон прави всичко възможно да удържи на думата си. Той свика референдум за самоопределение, забранен от Конституционния съд, а на 27-и октомври подкрепи декларацията за независимост на местния парламент. Само два дни по-късно обаче Пучдемон замина за Брюксел, отказвайки да влезе в слъсък с държавата, която го уволни и разпусна правителството му. Макар че печатът веднага го заклейми като „страхливец“, решението му беше взето от чисто рационални мотиви. Заплашен от наказателно преследване за подбуждане на бунт, той осъзна, че бъде ли заловен, незабавно ще се озове зад решетките като голяма част от своите бивши министри, което ще сложи край на амбициите му за независимост. Заминавайки за Белгия, 54-годишният бивш журналист пренесе каталунския конфликт в сърцето на Европейския съюз и продължи битката си от Брюксел.

 

Завръщането на Пучдемон

 

          Въпреки че на практика беше изгонен от родината си, Карлес Пучдемон успя от дистанция да запази  властта си в Каталуния. „Испанската държава беше сразена“, ликуваше той след оповестяването на резултатите от предсрочните регионални избори. На тях сепаратистите, начело с неговата листа „Заедно за Каталуния“, си върнаха абсолютното мнозинство, печелейки 70 мандата в 135-местния парламент. Да, неговата листа беше изпреварена от партия „Граждани“, която се обяви против отцепването и обеща да сложи край на кризата в Каталуния, но пък, опровергавайки допитванията, се наложи над другото влиятелно сепаратистко движение – „Републиканска левица на Каталуния“,  чийто водач и бивш вицепремиер Ориол Жункерас, се намира в затвора.

 

Подкрепян от хората, пренебрегван от властите

 

          По отношение на избирателите, стратегията на Пучдемон да се представя „като легитимния премиер на Каталуния в изгнание“ му се отплати с победа. Окрилен от изборните резултати той си позволи да изиска от испанското правителство да освободи затворниците и да прекрати поетото от Мадрид управление над областта,  което се случва за първи път от падането на диктатурата на Франциско Франко. Пучдемон дори настоя за лична среща с министър-председателя Мариано Рахой, с когото да обсъдят „новата политическа ера, която започва в Каталуния, Испания и в цяла Европа“ – призив, който не беше взет на сериозно от властите в Мадрид. Оттам го упрекнаха, че е повел Каталуния към разрив, забравяйки една преобладаваща част от избирателите и излагайки на опасност сплотеността и икономическия напредък на областта.

 

Удар върху туризма

 

          Икономиката на Каталуния, която една от най-динамичните в Испания, забуксува през есента заради политическата криза. Решението на Мадрид да постави под попечителство автономния район рефлектира почти незабавно върху туризма, а той представлява 12 % от регионалния Брутен вътрешен продукт. Посещенията на гости от чужбина се сринаха с 5 на сто през октомври, макар че те продължаваха да се увеличават дори и след терористичните атентати, отнели живота на 16 души това лято. Регионът си остава най-посещаваният в Испания, само че оборотът на компаниите от сектора на туризма силно се сви. За първото тримесечие на 2018-а резервациите в хотелите в Барселона са спаднали с 10 % на годишна основа. Проблемите на туристическия сектор, в който работят над 400 000 души, удариха и заетостта. Последните проучвания сочат, че през тази година каталунските работодатели ще наемат по-малко персонал от обикновено, а 46 % от тях напълно са замразили инвестициите си. Кризата засегна и потреблението, като продажбите на дребно са спаднали с близо 4 на сто. Това постепенно слага знак за равенство между Каталуния и Мадрид, икономическата разлика между които се крие преди всичко в приходите от туризма

 

Изтегляне на компании

 

          Център на хранително-вкусовата, химическата и автомобилната промишленост, Каталуния безспорно е един от двигателите на испанската икономика, осигурявайки 19 % от Брутния вътрешен продукт. Само че заради юридическата несигурност в случай на отцепване над 3000 компании преместиха централите си от района. Някои местни трезори се опасяват, че могат да бъдат отрязани от финансирането на Европейската централна банка. Освен това  те бяха засегнати и от значително теглене на пари от страна на клиенти, което според местните медии възлиза на повече от 6 милиарда евро. Това безпрецедентно движение на капитали, както и накърненият авторитет на региона затрудняват привличането на инвестиции, смятат експерти. Дори испанското правителство, което издаде декрет за да улесни процедурата за промяна на адресите на фирмите, вече ги призовава да се завърнат в Каталуния.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
10:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва (WTA Premier - повторение)
12:00
Тенис: BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур (WTA Finals - повторение)