2018-а година може да остави важна следа в историята на космическите изследвания

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Космосът през 2018

Константин Христов


Неделя, 07 Януари 2018 21:41          С големи надежди и трескави очаквания светът посрещна Новата година. Дали 2018-а ще намери решение на някой от безбройните конфликти на планетата, далеч не е ясно. Но тя със сигурност ще бъде изпълнена със сериозни предизвикателства в сферата на космическите изследвания. В следващите 12 месеца очакваме изстрелването на мощни ракети, космически апарат, който ще вземе мостра от астероид, телескоп, търсещ непознати екзопланети, както и старт на мисии към Марс, Луната и Меркурий...

 

Космическите амбиции на НАСА

 

          Годината на вълнуващи изследвания ще започне още през март, когато американската космическа агенция НАСА ще изстреля телескопа ТЕСС. Неговото предназначение е да търси неизвестни екзопланети  от ниска околоземна орбита. Очаква се за няколко години мисията да изследва над 200 000 звезди и да улови сигнали за съществуването на далечни планети. НАСА освен това ще изстреля и космическата сонда „ИнСайт“. Планирано е това да стане през май, а след 6-месечен полет тя трябва да кацне на Марс. Там с различни инструменти сондата ще изследва вътрешността на Червената планета – ще измери нейната температура, а също и ще търси признаци за сеизмологична активност. Целта на мисията е да бъдат разбрани по-добре процесите зад образуването на планетата.

 

Земята поглежда към Меркурий

 

          През 2018-а Европа и Япония ще насочат поглед към Меркурий. През ноември те ще потеглят към най-близката до Слънцето планета с космическия апарат „БепиКоломбо“. До целта си той ще стигне чак в края на 2025-а, когато ще пусне и два орбитиращи апарата. Единият ще изследва самата планета, а другият –  нейната магнитосфера. И двата спътника ще трябва да издържат на температури, надхвърлящи 350 градуса по Целзий. През тази година две мисии ще изследват и астероиди. Японската „Хаябуса-2“ и американската ОСИРИС-РЕКС ще стигнат до своите цели през лятото. Изстреляна в края на 2014-а, сондата „Хаябуса 2“ трябва да се върне с проба от астероида Рюгу в последните дни на това десетилетие. ОСИРИС-РЕКС пък ще посети астероида Бену, който е в списъка на потенциално опасните за нас обекти. Ако всичко върви по план мостра от него апаратът ще върне на Земята през 2023-а година.

 

2018 – годината на Китай

 

          С големи амбиции в междузвездното пространство е и най-многолюдната страна – Китай. Поднебесната империя още веднъж ще спусне роувър на Луната, който ще проучва далечната ѝ страна, както и геоложките условия там. А през юни Пекин ще изстреля и спътник, който ще поддържа връзката между машината и Земята. Но черешката в изследователската програма на Китай е изстрелването на първия от трите основни модула на неговата космическа станция.

 

Смелите проекти на „Спейс Екс“

 

          Частната американска компанията „Спейс Екс“ също подготвя няколко важни дебюта. Още през този месец ще бъде извършено първото изстрелване на свръхтежката ракета „Фалкон хеви“, която ще може да извежда големи товари на ниска околоземна орбита, а и отвъд нея. Преди изпитателния полет на стартовата площадка ще бъдат тествани всичките ѝ 27 двигатели. Броят им е три пъти по-голям, отколкото на ракетата „Фалкон 9“, използвана за изстрелването на спътници, както и на товарния кораб за Международната космическа станция. „Фалкон хеви“ ще може да извежда 63 тона товари на ниска земна орбита, 16 тона към Марс, и дори 3 тона и половина към Плутон. Тя е с потенциал за повторно използване като подемната ѝ сила ще е два пъти по-голяма, отколкото на следващата по показатели ракета, използвана сега.  Президентът на „Спейс Екс“ Илон Мъск обеща че с нея ще изпрати в космоса и собствения си спортен електромобил „Тесла роудстър“. През 2018-а компанията ще изстреля и първия си кораб с екипаж „Дракон 2“. През май с него ще бъдат изпратени астронавти на Международната космическа станция. В края на годината пък „Спейс Екс“ планира да „разходи“ и двама космически туристи по траектория до Луната и обратно. Ако това бъде реализирано, хора ще стигнат по-далече от ниската земна орбита за първи път от последната мисия „Аполо“.

 

3D карта на галактиката

 

          През април проектът „Гея“ ще обяви и втората си база данни. В нея ще бъдат включени подробности за над 10 000 астероида, както и за движението на около милиард звезди. Целта на проекта е да състави триизмерна карта на галактиката Млечния път, както и да събере допълнителна информация за нейното образуване и еволюция. Освен това астрономите се надяват през 2018-а да зърнат за първи път черна дупка. Става въпрос по-специално за свръхмасивната Стрелец-А, която е на 26 000 светлинни години в центъра на галактиката. За съжаление, тя не може де бъде заснета лесно. В най-добрия случай астрономите могат да видят само нейния „ръб“. Дори за това ще им трябва уред с много висока резолюция като мрежата VLBI, която комбинира наблюдаващата сила на много телескопи по света.

 

Космически явления през 2018

 

          За разлика от миналата година, през тази няма да има зрелищно слънчево затъмнение, но пък ще наблюдаваме други интересни явления. Ще станем свидетели на 3 ярки  комети, които ще преминат покрай Земята, както и на поредица от общо 5 затъмнения. Най-впечатляващото от тях ще е лунното затъмнение на 27-и юли, което ще е с най-голяма продължителност от 100 години насам. Това се обуславя от факта, че тогава ще съвпаднат съвсем точно центърът на Луната и центърът на сянката на Земята. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне нашия естествен спътник. А пълната фаза на затъмнението ще продължи до 01:14 часа след полунощ. През лятото можем да наблюдаваме и две частични слънчеви затъмнения. А в последния ден на юли или точно в средата на годината Марс ще се доближи най-много до нашата планета от 2003-а насам.

Още по темата - "Космос" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:30
Състезанието на живота им - 1 сезон, 5 еп., документална поредица
08:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва - полуфинали (WTA Premier - повторение)
05:00
Тенис: BGL BNP Paribas Luxembourg Open, Люксембург (WTA International - полуфинали, повторение)