В 23 страни по света все още официално се наказва със смърт

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Най-тежката присъда

Константин Христов


Понеделник, 15 Януари 2018 10:11          Променило ли се е човечеството през последните 5000 години? Отчела ли е напредък глобалната цивилизация? Все въпроси, еднозначен отговор на които сложно може да бъде даден. Защо ли? Тъй като успоредно с архитектурните шедьоври през отделните епохи, индустриалното развитие и революцията в IT-сферата, човекът си остава все така отчайващо жесток. На много места по света и до ден днешен се изпълнява най-тежкото наказание – смъртното. А статистиката сочи, че през миналата година екзекуции са били извършени в цели 23 страни...

 

Смъртното наказание в историята

 

          Смъртното наказание е присъствало в историческото развитие на почти всяко общество. Най-често то се е прилагало само срещу конкретен тип нарушители на закона. В повечето случаи с него са били наказвани извършителите на убийства, шпионаж, държавна измяна, дезертьорство и участниците в бунт срещу властта. В някои страни обаче определени деяния от сексуален характер, като изнасилване, кръвосмешение, изневяра и содомия, също се третират с цялата строгост на закона. А в ислямския свят по този начин се наказват и религиозни престъпления от ранга на вероотстъпничеството и богохулството. Някои страни, като Индонезия например, осъждат на смърт трафикантите на наркотични вещества, а други, като Китай – търговците на жива плът и уличените в корупция. Заради несекващата поредица от ужасяващи примери на 10-и октомври 2003-а година Европейската комисия излезе с декларация, в която призова да се сложи край на екзекуциите „във всички страни и при всички обстоятелства“. Оттогава насам тази дата се смята за световен ден срещу смъртното наказание.

 

Екзекуциите днес

 

          „Няма място за смъртното наказание в ХХI-ви век“. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Към миналата година над 2/3 от държавите по света са премахнали екзекуциите от съдебните си системи или умишлено избягват да ги практикуват. А на четири азиатски страни се падат 87 % от всички изпълнени смъртни присъди. Става въпрос са Ирак, Иран, Пакистан и Саудитска Арабия. Тази статистика, обаче, предоставена от хуманитарната организация „Амнести интернешънъл“, не трябва да се приема като чиста монета. Причината – многолюден Китай, смятан за най-големият екзекутор на планетата, продължава да отказва достъп до своите регистри. От класацията заради прикритието на „държавната тайна“ отпада и режимът в Северна Корея, а също и Виетнам и Южен Судан. 

 

Топ-екзекуторите на планетата

 

          През 2016-а година, откогато датират последните данни, 1032-ма души са били подложени на смъртно наказание. Като изключим Китай, вътрешните дела на който остават скрити за света, класацията се оглавява от Иран. Статистиката сочи, че в персийската страна са били извършени повече от половината от всички регистрирани екзекуции. Съдебната система на Ислямската република наказва със смърт редица провинения. Сред тях са изнасилването, кръвосмешението, извънбрачният секс, еднополовите отношения, заговорите за сваляне на властта, обидите по адрес на пророка Мохамед, убийството, продажбата на наркотици и дори обирът. Смята се, че и Виетнам се нарежда сред най-големите екзекутори, но и там статистиката остава тайна. Според някои данни през 2016-а в страната са убити над 420 осъдени затворници. В Саудитска Арабия броят на изпълнените смъртни присъди за същия период е 154, а в Ирак – два пъти по-малко. Любопитна подробност е, че Съединените щати са единствената държава от т.нар. демократичен свят, която все още прилага смъртното наказание. Но за първи път от десетилетие насам, тя не е сред петте най-големи екзекутори. Страната на неограничените възможности  този път е на 7-о място след Египет, като броят на изпълнените смъртни присъди там е най-нисък от 1991-а година – 20. Добрата новина е, че  Индия, Йордания, Оман, Чад и Обединените арабски емирства не са декларирали нито една екзекуция, а Бенин и Науру са премахнали най-тежкото наказание от съдебните си системи.

 

Смъртните присъди по света

 

          Близо 19 000 души по света са очаквали изпълнение на смъртна присъда през 2016-а година. В момента това наказание официално се практикува в четири разновидности – обезглавяване, обесване, смъртоносна инжекция и разстрел. В Съединените щати, Европа и Сингапур се използва инжекцията. В повечето страни от Югоизточна Азия обаче методът все още е разстрел, докато в Близкия изток най-често екзекуциите са чрез обесване. Обезглавяването се практикува в Саудитска Арабия, макар през последните години в страната да се наблюдава недостиг на палачи. В редица племенни райони на Близкия изток и Централна Африка и в области, контролирани от ислямистки бунтовници, все още се практикува и описаната в Шериата варварска традиция на убийството с камъни.

 

Каква е тенденцията?

 

          Днес практиката на публичните екзекуции съществува само в Иран и Северна Корея, макар повече данни за комунистическата държава да не са налични. В Ислямската република освен това са регистрирани и два случая на младежи под 18 години, осъдени на смърт. Малдивите и Филипините се връщат към смъртното наказание след повече от 60 години без изпълнена присъда. А в най-населената мюсюлманска държава Индонезия дори чужденците са застрашени от разстрел ако бъдат заловени да разпространяват дрога. В Европа единствено Беларус все още залага на екзекуциите. Но все по-близо до връщането на смъртното наказание е и Турция след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. От Европейската комисия предупредиха, че този ход би означавал край на амбициите на Анкара за еврочленство.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:30
Български надежди - 16 еп., документална поредица за талантливите деца в България
03:40
Тенис: Каролина Плишкова - Леся Цуренко (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
03:30
Тенис: Hobart International, Хобарт (WTA International - финал, повторение)