В древната номадска игра Бузкаши печелят само най-умелите, силни и бързи ездачи

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Бузкаши – спортът на смелите и бързите

Константин Христов


Неделя, 21 Януари 2018 22:02          Това не е игра за хора със слаби сърца. Това е спорт за най-умелите войни на Афганистан. Само най-силните и бързи коне имат шанс в това древно номадско състезание, при което стотици ездачи влизат в безкомпромисна битка за обезглавения труп на коза. Бузкаши – така се нарича известният със своята сурова бруталност национален спорт на Афганистан.

 

Откъде идва суровият спорт?

 

          Корените на Бузкаши ни отвеждат векове назад в степите, обитавани от древните монголски племена и културно близките до тях номади от тюркски произход. Оттам играта постепенно се разпространява в цяла Централна Азия и достига до ираноезичните народи. Самото понятие „Бузкаши“ е с персийски произход и в буквален превод означава „състезание за козата”. Този специфичен спорт и до ден днешен е много популярен в редица страни. Освен в Афганистан, той се практикува още и в Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Монголия и в някои райони на Иран.

 

Как се играе Бузкаши?

 

          Правилата на играта са прости – всички ездачи се опитват да стигнат първи до труп на коза с цел да го хвърлят в предварително очертан за целта кръг, наречен „кръг на справедливостта“. Но макар да звучи лесно, това е задача, изискваща изключителни умения, а травмите след падане от коня са обичайно явление. Самото „завладяване”  на козия труп е детинска игра за опитния ездач, но далеч по-трудното е той да бъде удържан. Тъй като според правилата всички останали конници могат да пречат и то по какъвто начин преценят. А това е особено рисковано докато се язди в галоп, както за коня, така и за ездача. „Наричат го „кон“, но той всъщност е „демон“. Краката му са сериозна опасност по време на състезанието“, казва 82-годишният коневъд Амир Хан, който участва в състезанията от десетилетия. „Всъщност един състезател непрекъснато е под заплаха, понеже тези животни са боговете на войната“.

 

Специална тренировка и диета

 

          Не е тайна, че още древните номадски племена са притежавали коне в изобилие. А за зрелищния турнир те минават през специална дресировка и са подлагани на строга диета. След като са оставени да почиват и да достигнат своето максимално тегло през лятото, през есента животните са претегляни на кантар и започва процедурата по тяхната физическа подготовка. За да стегнат мускулите им два месеца преди началото на състезателния сезон, стопаните ежедневно провеждат 4-часови тренировки на своите коне. Според Амир Хан  всеки коневъд си има своя рецепта. „Аз ги оставям малко да погладуват, след това им давам 7 килограма ечемик, 10 разбити яйца и смес от сусамово олио и пасирани банани. Същото меню им се полага и вечерта.“

 

Статутът на конете

 

          В Афганистан конете са символ на престиж и висок социален статус. Ето защо понякога те могат да струват десетки хиляди долари. „Моето семейство отглежда коне от стотици години“, признава коневъдът Хаджи Мохамед Шариф Салахи, чието стадо наброява повече от 500 животни. „Самата игра е широко разпространена от около половин век. Но ние следваме традицията много по-отдавна.“ Бузкаши е гордостта на северен Афганистан, но днес има все повече последователи и в Кабул. Понякога в игрите в столицата се включват между 500 и 2000 конници.

 

Подготовка за война

 

          Суровият характер на играта изисква едновременно сила, издръжливост, ловкост, ездачески умения, добро здраве и тактически поглед. Затова в нея рядко се допускат прекалено млади или прекалено възрастни участници. Всъщност самата игра се ражда именно като военна подготовка за бъдещите войни – целта била да овладеят ездаческото изкуство до съвършенство. „Учебният елемент”  е повече от очевиден – боецът трябва да умее да язди в условия, наподобяващи тези по време на истинска битка. Малките номадчета се качвали на седлото от съвсем крехка възраст и прекарвали голяма част от живота си на кон, което обяснява и отличните ездачески умения на централноазиатските народи.

 

Бузкаши и поло

 

          Простите правила, суровият чар и откровено мъжкарският имидж на играта Бузкаши я правят популярна дори в Съединените щати и някои страни от Южна Америка. А според мнозина изследователи именно от първичния номадски спорт произлиза една далеч по-изтънчена и естетична игра – полото. Завладяла през Средновековието Близкият Изток, Централна Азия и Индия, тя прониква и в Британската империя, и бързо става любима на аристократите. За разлика от полото обаче, в отличаващата се със своята бруталност Бузкаши шанс за победа имат само най-силните, смели и бързи ездачи. Участниците в нея се борят за слава и уважение. Но пътят към тях е дълъг и сложен, а победата може да бъде заслужена само от най-смелите.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:30
Български надежди - 16 еп., документална поредица за талантливите деца в България
03:40
Тенис: Каролина Плишкова - Леся Цуренко (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
03:30
Тенис: Hobart International, Хобарт (WTA International - финал, повторение)