Благодарение на богатата си история Валета влиза в списъка на ЮНЕСКО през 1980 г.

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Валета – перлата на Средиземноморието

Константин Христов


Неделя, 11 Февруари 2018 21:35          Тесни калдъръмени улички, впечатляващи крепостни стени, барокова архитектура и безброй монументи, завещани от миналото. Това е само малка част от атмосферата на неповторимия пристанищен град Валета, където почти всяка сграда има своето историческо значение, а туристите са в пъти повече от местните жители. Най-малката столица в Европейския съюз обаче се готви да „надскочи“ ръста си тази година, тъй като официално встъпи в ролята на Европейска столица на културата.

 

Възникването на Валета

 

          Историята на града е пряко свързана с Ордена на хоспиталиерите на Свети Йоан, по известен като Малтийския орден. Валета е основана през далечната 1566-а година от великия магистър Жан Паризо дьо ла Валет. Тъй като рицарите не разполагали с финансовата възможност да построят града те поискали заем от папа Пий и от испанския крал Филип. А съвременният облик на Валета е дело на италианския военен архитект Франческо Лапарели. Той бил улеснен, тъй като получил разрешение да проектира селището, така както го вижда, без да се съобразява с каквито и да било архитектурни планове. По тази причина Валета е и първият град в историята построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно и да действа като своеобразен „средновековен климатик“. Една от знаковите сгради в малтийската столица е катедралата „Св. Йоан Кръстител“, където през годините са погребани повече от 400 членове на ордена. През 1980-а година градът е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Европейска столица на културата

 

          Макар да заема площ от едва 55 хектара, малтийската столица е претъпкана с постройки и артефакти от миналото. Със своите 320 архитектурни паметника, градът фигурира в Списъка на ЮНЕСКО като „едно от най-богатите на значими монументи пространства в световен мащаб“. Макар да има население от едва 6000 души или колкото на малък софийски квартал, Валета приема новата си роля на Европейска столица на културата изпълнена с ентусиазъм. „За нас това е голямо събитие и се надявам, че европейците и хората отвъд границите на Европа ще се докоснат до това, което имаме тук“. С тези думи кметът на Валета Алексей Дингли откри церемонията в Средиземноморския конферентен център. Самият той се помещава в сграда от 16-и век, построена като военна болница от рицарите хоспиталиери.

 

Културна програмата

 

          Колоритната Валета е най-малката столица изобщо, радваща се на подобно отличие, въпреки че културната ѝ програмата на практика ще обхване цяла Малта и остров Гозо. А тя е повече от разнообразна, включвайки 140 проекта и 400 прояви, разпределени в три основни теми – „Островни истории“, „Бъдещ барок“ и „Пътешествия“. Програмата е одобрена от  Европейския парламент, а нейната цел е да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие на страната. В центъра ѝ са заложени няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018-а. Пример за това е трансформирането на изоставената Стара кланица в обществен и икономически център. Сред планираните събития са и демонстрация на древни кораби в Главното пристанище, джаз фестивал и безплатни обиколки на музеи и културни обекти. Кулминацията на празненствата се очаква през летните месеци, когато броят на туристите по традиция превъзхожда неколкократно 450-хилядното население на острова.

 

Против събитията

 

          Но не всички в Малта възприемат с радост предоставената им чест. Мнозина пишат в социалните мрежи, че няма основание за празненства, тъй като страната още е в потрес от бомбения атентат през октомври, в който беше убита журналистката Дафне Каруана Галиция – изтъкнат борец срещу корупцията. Половин час преди смъртта на 53-годишната Галиция излезе последният пост в нейния блог, в който началникът на кабинета на премиера беше обвинен в корупция. Посещенията на блога, създаден през 2008-а година, понякога достигаха 400 000, което е повече от тиража на всички малтийски вестници, взети заедно. Той беше толкова влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва офшорна фирма в Панама.

 

Споделено участие

 

          Валета споделя тазгодишната титла Европейска столица на културата с холандския град Леуварден. Административният център на холандската провинция Фризия е подготвил над 800 проекта, за да покаже пред Европа своята отвореност към новите предизвикателства.  Сред събитията са изложба на творбите на известния художник Мориц Корнелис Ешер, родом от града, надпревара с платноходни кораби и театрална постановка със 100 фризийски коне. Догодина пък щафетата ще бъде поета съвместно от италианския град Матера и нашия Пловдив.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:30
Български надежди - 16 еп., документална поредица за талантливите деца в България
03:40
Тенис: Каролина Плишкова - Леся Цуренко (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
03:30
Тенис: Hobart International, Хобарт (WTA International - финал, повторение)