Тържествата по случай Лунната нова година завладяха цял Китай

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Най-масовите тържества в света

Константин Христов


Неделя, 25 Февруари 2018 22:22          Чун Дзие или Лунната нова година е един от най-честваните празници в света. Най-продължителният и безспорно един от най-дългоочакваните в източния календар, той е съвместил в себе си духа на някои от най-почитаните традиции. Милиони китайци излизат със седмици в отпуск за да се подготвят подобаващо за пищните тържества. А инфраструктурата в Поднебесната империя всяка година посреща най-голямата съвременна човешка миграция на планетата...

 

Великото преселение

 

          Всяка година по това време празнично настроение завладява многолюден Китай. Заводите спират работа, а стотици милиони работници заминават за родните си места в най-масовото придвижване на хора в съвременния свят. Железопътните гари в Пекин, Шанхай и Чунцин ежегодно са претъпкани с хора, а хиляди автобуси, билетите за които са разпродадени месеци преди началото на празника, „хвърчат“ по магистралите. Само за няколко дни Чун Дзие променя коренно баланса на населението, тъй като милиони китайци, които работят в гъстонаселените мегаполиси по тихоокеанското крайбрежие, се отправят към вътрешността на страната, за да празнуват със своите семейства. За някои от тях пътуването продължава с дни. По тази причина много компании удължиха почивката до 3-ти март, въпреки че официалните чествания приключиха миналата седмица. Всъщност празникът, който приветства и настъпващата пролет, далеч не е почитан само в Китай. Лунната нова година отбелязват също и жителите на Корея, Виетнам, Япония, както и китайските общности в чужбина.

 

Празник зад граница

 

          Заразителен празничен дух се усеща и в средите на най-голямата китайска общност извън страната. Става въпрос за заселниците в японското пристанище Йокохама. Историческият китайски квартал в града дни наред е окичен с червени фенери, а жителите му посрещат Лунната нова година в автентична обстановка. За първи път китайски търговци се заселват тук през далечната 1858-а година. Оттогава до днес с повече от 600 магазина и с над 200 ресторанта това място се превръща в най-големият китайски квартал извън пределите на Поднебесната империя. И продължава де се разраства... Според местните само през последното десетилетие тук са се преселили хиляди емигранти от съседната страна. А всяка година за да гледат шоуто по посрещането на новата година в Йокохама пристигат и повече от 20 милиона посетители от цяла Япония.

 

Приходи от туризъм

 

          Въпреки че най-производителният промишлен комплекс в света спира работа за две седмици, загубите в Китай не се усещат толкова болезнено. Причината – със своята вълшебна атмосфера Чун Дзие е сигурен източник на приходи. Омагьосани от тържествата, милиони туристи от цял свят посещават Поднебесната империя по време на колоритните спектакли. Статистиката сочи, че близо 300 милиона туристи (или колкото цялото население на Съединените щати) са пристигнали в страната за празника, което е ръст от 11 % в сравнение с 2017-а. Китайската браншова администрация обяви, че приходите от туризъм са надхвърлили 55 милиарда долара. Освен традиционните дестинации, особено атрактивни тази година са също и балнеоложките курорти, както и местата, където има сняг.

 

Буда и 12-те животни

 

           Легендата гласи, че някога Буда поканил при себе си всички животни за да отпразнуват заедно с него Новата година. Дванадесет животни почели духовния наставник и той кръстил по една година на всяко от тях. След това Буда направил така, че всеки човек да притежава черти от характера на това животно, в чиято година е роден. Според Лунния календар тази година ще премине под знака на Кучето. Древните предания гласят, че то е символ на преданост и вярност. Олицетворение на честността, то е спокойно и справедливо, трудолюбиво и позитивно. Китайците от край време вярват още, че това животно е пазител на дома, брани семейството и подкрепя хората в техните начинания. Старите хора разказват, че винаги готов да влезе в бой без да се плаши от последиците, най-добрият приятел на човека предвещава успехи на тези, които са готови да опитат нещо ново.

 

Традиции и забрани

 

          Днес по време на празненствата китайците по традиция обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават пари, опаковани в червени пликове. Според източните вярвания червеният цвят символизира огъня, който пък прогонва лошия късмет. Именно такава е и символиката на ярките фойерверки, които традиционно „красят“ тържествата в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат злите духове. Тази година обаче за първи път вековната традиция беше нарушена, а фойерверките – забранени. Властите в над 400 града въведоха строгата мярка, тъй като и без това силно замърсеният въздух може още повече да влоши качеството си в резултат от масовите пиротехнически забави.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
Новото познание: Символите на Египет - врата към други светове - ток шоу за наука, мистика и конспиративни теории
17:20
Тенис: Елина Свитолина - Каролина Плишкова (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
17:30
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)