Мегаполис за 500 млрд. долара ще изникне на брега на Червено море до 2025 г.

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Градът на бъдещето

Константин Христов


Неделя, 11 Март 2018 21:49



          Представете си гигантски мегаполис – 33 пъти по-голям от Ню Йорк, захранван изцяло от зелена енергия... Представете си град, който макар и влизащ в границите на три държави, следва свои собствени закони на безкомпромисна толерантност и либерализъм... Съвсем скоро това футуристично селище, някога мечта за милиони, ще се превърне в реалност. Още през октомври Саудитска Арабия обяви, че ще изгради „от нищото“ супер модерен град на девствена територия на брега на Червено море. Очакванията са той да събере таланти от цял свят и да бъде „пресечна точка на цивилизациите“.

 

Град от ново поколение

 

          Амбициозният план на престолонаследника принц Мохамед бин Салман рисува град, разчитащ изцяло на слънчева и вятърна енергия, по улиците на който хвърчат безпилотни коли, а роботите са повече от хората. Мегаполисът с прилежащ към него промишлен комплекс ще бъде построен върху недокосната земя на площ от 26 500 квадратни километра. Това ще бъде и първата частна зона, обхващаща територии от три държави на два континента. Селището ще изникне на границата между Саудитска Арабия и Йордания, а специални мостове ще го свързват с Египет, обединявайки по един екстравагантен начин азиатските с африканските квартали. Новият град ще се бъде наречен Неом. Името, разбира се, не е избрано неслучайно. То представлява комбинация от гръцката дума „нео“ (нов) и „М“ – първата буква от арабската дума за „бъдеще“ (мустакбал).

 

Кътче от Рая

 

          Свързвайки Азия, Европа и Африка, градът ще може да бъде достигнат от 70 % от световното население в рамките на по-малко от 8 часа. За да бъдe още по-атрактивен Неом ще бъде изграден в среда с умерен климат. Географското му местоположение е подбрано така, че той да попада в район, където температурите са с около 10 градуса по-ниски от средните за района. Разположен в планинска местност, Неом ще съчетава над 460 километра девствена крайбрежна ивица с планини, достигащи до 2500 метра височина, от чиито покрити със сняг върхове се открива невероятна панорамна гледка към залива Акаба. Mяcтoтo e предпочетено и понеже e „важна иĸoнoмичecĸа apтepия“, пpeз ĸoятo минaвaт пoчти 10 % oт cвeтoвнaтa тъpгoвия“, oбяcни oщe пpинц Moxaмeд бин Caлмaн.

 

Едно ново начало

 

          Престолонаследникът иска да изгради футуристичния град, който, макар и с известно закъснение, да поведе 13-ата по големина страна в света към ХХI-и век. Влиятелният принц обеща, че в модерното селище ще се изповядва по-умерена форма на исляма, заедно с всички останали религии на планетата. Феноменалният проект е част от амбициозната програма „Визия 2030“, която цели да вдъхне нов живот на подвластната на петролната индустрия икономика на кралството. Ако Неом ще се отличава от саудитските градове по своята толерантност, то той ще се отличава и от всички останали населени места по света със свръхмодерните си технологии. Неговите законите ще бъдат насочени изцяло към бизнеса и чужденците, а редица сфери от публичния живот – от здравеопазването до обществената сигурност – ще бъдат автоматизирани.

 

Проект за милиарди

 

          Правителството в Рияд и Суверенният саудитски фонд ще вложат в „града на бъдещето“ умопомрачителната сума от  500 милиарда долара, като се разчита още на местни и чуждестранни инвеститори. Наскоро Саудитска Арабия и Египет учредиха съвместен фонд, средствата от който ще се влеят в проекта. Ако всичко върви по план новият град трябва да бъде завършен през 2025-а година. Той ще предлага на своите бъдещи обитатели начин на живот, който не съществува в страната. Зоната ще бъде независима от властите в Саудитска Арабия и в нея няма да важат правилата и регулациите, действащи в консервативното кралство. Със собствената си юридическа система, разработена за привличане на специалисти от всички краища на Земята, бизнес зоната ще се насочи към ключови сектори като енергетика, биотехнологии, производство на екологични храни, автоматика и не на последно място туризъм. Идеята е Неом да се превърне в център на иновациите и търговията, свързващ икономическия елит на Близкия изток с бизнесцентровете по целия свят.

 

Кралският комплекс

 

          Дворците за краля, престолонаследника и други членове на монархическото семейство ще бъдат разположени на уникално място по крайбрежието на Червено море – на 150 километра западно от град Табук. Изненадващо поръчката на един от палатите беше възложена на най-голямата строителна компания в Саудитска Арабия „Бинладен груп“. Анализатори тълкуват този ход като знак, че правителството запазва доверието си в холдинга, въпреки че неотдавна част от собствениците му бяха задържани в мащабна акция срещу корупцията. Сред компрометираните беше и президентът на компанията Бакр бин Ладен, както и десетки принцове, високопоставени държавни служители и бизнесмени.

 

Мегаполис на борсата

 

          Най-странното от всичко обаче е, че чacтицa oт този грандиозен мегаполис може да стане собственост на всеки един от нас. Πpинц Moxaмeд бин Caлмaн oбяви, чe Неом щe бъдe ĸaчeн нa бopcaтa и щe ce тъpгyвa cвoбoднo. Това ще е „първият ĸaпитaлиcтичecĸи гpaд на планетата и ще е нещо революционно“, зaяви още yпpaвниĸът нa нaй-гoлямaтa apaбcĸa иĸoнoмиĸa. До листването му на борсата обаче Неом щe бъдe пpитeжaвaн oт Сyвepeнния cayдитcĸи фoнд, който за момента е и най-големият инвеститор.






Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:00
Тенис: Анжелик Кербер - Наоми Осака (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
12:10
Футбол: Севиля - Жирона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)