В каква посока ще поведе Египет новият стар президент Абдел Фатах ас-Сиси?

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Спасител, диктатор или просто военен?

Константин Христов


Неделя, 01 Април 2018 23:47          Третите по ред президентски избори в Египет след избухването на Арабската пролет вече са в историята. Но гласуването в северноафриканската страна далеч не предизвика медийна истерия, тъй като победителят беше ясен много преди вота. На фона на международните притеснения от нарастващото влияние на силовите структури в обществото десетки милиони египтяни отидоха до урните за да подкрепят своя идол Абдел Фатах ас-Сиси. Основният въпрос сега е в каква посока фелдмаршалът-политик ще поведе най-многолюдната арабска държава.

 

Военна кариера

 

          Роден през ноември 1954-а година, ас-Сиси от малък има афинитет към военното дело. След като завършва Военната академия в Кайро, той продължава образованието си във Великобритания и Съединените щати. При управлението на президента Хосни Мубарак ас-Сиси е военен аташе в Саудитска Арабия, а след избухването на революцията през 2011-а той е назначен за ръководител на военното разузнаване. Въпреки бурното си професионално развитие и израстването си в армията, ас-Сиси все още е слабо известен на широката общественост. Това се променя през август 2012-а когато следващият президент Мохамед Морси го включва в правителството си като министър на отбраната.

 

Първи президентски мандат

 

          Абдел Фатах ас-Сиси излезе начело на влиятелната арабска страна през юни 2014-година, печелейки убедително президентските избори с 97 % от гласовете на гражданите. Много бързо той очарова масите, тъй като на официални събития говори на египетски диалект, вместо на литературен арабски език. Оттогава насам ас-Сиси си изгради образ на дисциплиниран военен, който не се колебае да защитава желязната хватка, в която държи политическия живот в страната. Той се радва на подкрепа и на международно равнище. Американският президент Доналд Тръмп вярва, че ас-Сиси върши „чудесна работа“, а при срещата между тях френският президент Макрон отказа да му дава наставления по спазване на човешките права.

 

Обществена подкрепа

 

          Поддръжниците на бившия генерал от армията казват, че той е спасил страната от гражданска война, като е организирал свалянето през 2013-а на първия цивилен, демократично избран, но и създаващ разделение сред египтяните държавен глава Мохамед Морси. Противниците на Морси възприеха детронацията на президента-ислямист като революция, но неговите симпатизанти от движението „Мюсюлмански братя“ нарекоха събитията „държавен преврат“. За разлика от Морси, когато ас-Сиси започна своя първи президентски мандат той се ползваше от огромната подкрепа на държавните институции, бизнеса и медиите. Много египтяни продължават да не виждат алтернатива на ас-Сиси и приветстват твърдите му действия в управлението след години на социални бунтове, разтърсили икономиката.

 

Мерки за сигурност или авторитаризъм

 

          Основните критики към ас-Сиси са, че укрепва ролята на силовите структури на всички нива в политиката. А начинът, по който се разправи с обявеното за терористична организация движение „Мюсюлмански братя“, предизвика масови протести в цялата страна. Днес правителството му контролира обществения живот в Египет, а местни и международни организации за защита на човешките права го обвиняват за провеждането на произволни масови арести. Ас-Сиси неколкократно защити политиката си в областта на човешките права, изтъквайки, че страната е в състояние на „война с тероризма“. Той също така подписа няколко противоречиви закона, приети от парламента. Единият от тях регулира дейността на неправителствените организации. Документът беше остро критикуван от гражданското общество и правозащитни организации като рестриктивен и даващ на правителството големи правомощия спрямо тях.

 

Спорни решения

 

          По време на управлението на ас-Сиси Египет блокира стотици уебсайтове, в това  число и независими новинарски и правозащитнически платформи. Едно от най-спорните му  решения  обаче беше това за предаване на контрола на два острова в Червено море – Тиран и Санафир – на Саудитска Арабия. Оповестената през 2016-а година сделка предизвика улични протести и продължителни правни битки, преди парламентът да я одобри миналата година. Въпреки това много египтяни виждат в своя президент необходимо условие за стабилност в страната. Поддръжниците му отбелязват, че той е въвел ред в Египет в смутни времена и е успял да върне ролята на Кайро като фактор в решаването на израело-палестинския въпрос. Според някои анализатори обаче това може и да е косвен резултат от разрива в Персийския залив, изправил един срещу друг Катар от една страна и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – от друга.

 

Предизвикателствата пред ас-Сиси

 

          Със сигурност Египет трябва да продължи да играе ролята си на регионален лидер, но същевременно и да намери начин да овладее притеснителната двуцифрена инфлация. Значим проблем остава и сигурността – поне докато  продължават операциите срещу радикалните групировки в Синай и нестабилността в съседна Либия. Освен военни, сигурността има и икономически измерения. Много скоро изхранването на милиони могат да се окаже непосилна задача за властите. Причината е огромният етиопски язовир, който скоро ще започне да се пълни и който може да намали нивото на Нил – реката, на която се крепи египетското земеделие. Анализатори допускат и че пред ас-Сиси стои още една неизвестна,   а именно докога ще може да разчита на подкрепа от армията. Според някои наблюдатели ако покаже слабост, тя „може да се обърне срещу него“, както се случи с предшественика му Мохамед Морси и дори със самия Хосни Мубарак.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Железници в беда - I част, документална поредица
00:00
Тенис: Miami Open, Маями (WTA Premier Mandatory - финал, повторение)