Японската мафия „Якудза“ е най-богатата престъпна групировка на планетата

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Тайните на японската мафия

Константин Христов


Неделя, 06 Май 2018 22:42          Самите те се възприемат като рицари-защитници на слабите. Но всъщност представляват сила, която държи цяла Япония в страх. Това са членовете на легендарната мафия „Якудза“ – една от най-процъфтяващите престъпни организации в света. Известна още като „групата на насилието“, тя разполага с персонал от десетки хиляди души, а доходът ѝ за миналата година надхвърля умопомрачителните 80 милиарда долара.

 

Историята на „Якудза“

 

          Японската мафия води корените си още от Средновековието. Смята се, че предците на съвременната групировка, известна още и с прозвището „борекудан“, са били дребни улични търговци и страстни любители на хазарта. И макар почти да няма човек, който да не е чувал истории за страховитата „Якудза“, малцина са тези, които знаят откъде идва името ѝ. Всъщност с този термин се обозначава най-лошата комбинация в играта на карти ойте-кабу, която е японският вариант на покера. Някога предшествениците на японските мафиоти са били отхвърлени от обществото и поради тази причина гледат на тях като на „Якудза“. Тази традиция продължава и днес като 60 % от членовете на престъпната мрежа са потомци на японската каста на аутсайдерите.

 

Строга йерархия

 

          Днес „Якудза“ е сред най-големите престъпни организации в света. Според оценки на японската полиция, членовете ѝ вече надхвърлят 90 хиляди. Това е несравнимо повече от числеността на американската мафия при това във времето на най-големия ѝ разцвет. Връзките, които обвързват членовете на групировката, са сродни на семейните. Водеща фигура е босът – оябун. Неговата власт е безспорна, а останалите членове се смятат за братя. След шефа в йерархията се подрежда кръг от съветници и началник щаба, които ръководят непосредствените изпълнители на заповедите. По правило редовите членове на клана рядко напускат територията, намираща се под техен контрол – освен ако не получат особени изгодни „поръчки” или при война с конкуренти. 

 

Мафиотски практики

 

          Отличителен белег на мафиотите от „Якудза“ е традицията им да татуират телата си. Те носят послание, чийто смисъл остава скрит за външни лица. Татуировките се правят винаги ръчно и заемат цялата кожа с изключение на малка зона между гърдите и корема. Първата от тях, например, символизира  прехода от семейството на родителите в новата фамилия. Не е прието те да бъдат показвани и затова мафиотите ходят с дрехи, които напълно покриват телата им. Единственият случай, когато непосветени могат да видят татусите, е на шинтоисткия празник Сандзя-мацури. Макар де не играят водеща роля в бизнеса и да са ангажирани предимно с домакински задачи, жените, които членуват в „Якудза“, също декларират принадлежността си чрез татуировки. Друга стара традиция на японската мафия са свирепите наказания. За всяко провинение пред клана извършителят е длъжен да си отреже пръст. Този обичай идва от миналото – с колкото по-малко пръсти разполага мафиотът, толкова по-трудно държи меч. По този начин се увеличава зависимостта му от фамилията. Днес тази мярка има по-скоро символично значение.

 

Престъпна активност

 

          В Япония действат над 20 клана на „Якудза“. Най-големият от тях е контролиращият градовете Кобе и Осака „Ямагучи гуми“. Въпреки сериозния разрив в него, довел до отцепването на повече от 3000 души през 2015-а година, кланът все още представлява 1/5 от мафията в страната. Спектърът на дейността на „Якудза“ е много голям: проституция, хазартни игри, наркотици, търговия с оръжие, контрабанда, рекет, нелегално букмейкърство. От началото на века мафията засили позициите си и в порно-индустрията, а от търговията с амфетамини идват почти половината от приходите ѝ. За престъпната си дейност мафията набавя млади жени главно от Корея, Тайван и Индонезия, като ги заставя към принудителна проституция. Не малко наивни японки без шансове за работа обаче също попадат в пипалата ѝ. Влиянието на клановете е твърде голямо и това се дължи на немалкото разкрити връзки между тях и членове на правителството. През 2012-а правосъдният министър Кейшу Танака подаде оставка след като близостта му с „Якудза“ излезе на бял свят. Статистиката показва, че за последните 3 десетилетия най-малко четирима премиери са имали връзки с мафията.

 

Под легално прикритие

 

          През март 1992-а година японският парламент прие закон, с който „Якудза“ официално беше обявена за „престъпно съдружие“. Оттогава „борекудан“ се опитва да легализира източниците си на доходи и пренесе престъпната си дейност върху финансовите сделки. Мафията започна да влага пари в развлекателния бизнес, търговията с акции и финансовите услуги като навлезе и на пазара за недвижими имоти. При операция на полицията през 2006-а бяха открити над 1000 фирми под прикритие, чрез които „Якудза“ извършва своите тъмни сделки. Днес мафията държи голяма част от строителните компании в страната и очаква сериозен ръст на приходите си във връзка с Олимпиадата през 2020-а, която ще се проведе в Токио. Освен това клановете вече не са тайни – адресите на щаб квартирите им са на сайта на националната полицейска агенция. А за своите фенове те издават и специално списание с последните клюки около мафиотските босове.

 

Полицейска и хуманитарна дейност

 

          „Ако „Ямагучи гуми“ бъде разпуснат общественият ред ще се влоши веднага“. Това заяви лидерът на престъпния синдикат Кеничи Шинода. И изглежда е прав. Органите на реда толерират мафиотите, разчитайки на тях за овладяване на дребната престъпност. На места дори клановете се възприемат като „втора полиция“, която разчиства улиците от дребни гангстери и крадци. Освен това „Якудза“ много пъти се е притичвала на помощ на хората в трудни ситуации. След земетресението в Кобе през 1995-а година бандитите използваха скутери, лодки и хеликоптери за да доставят храна на бедстващите. Същото се повтори и след трагедията във Фукушима. И тогава престъпните синдикати бяха едни от първите, които се притекоха на помощ, като реакцията им беше по-бърза от тази на правителството. Според някои „Якудза“ показва човечност във времена на нужда, защото, съставена от аутсайдери, познава проблемите на онеправданите. Други обаче смятат, че това е опит да спечели обществена подкрепа.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)