Забавянето на китайската икономика притеснява световните инвеститори

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Азиатският тигър се задъхва

Константин Христов


Понеделник, 02 Май 2016 01:37          Растежът на глобалната икономика рязко губи скорост, а основната причина за това е Китай. Според водещите световни експерти в областта забавянето на Пекин малко или много ще се отрази върху цялата планета... Неслучайно в публикуван наскоро доклад на аналитичния център Economist Intelligence Unit задъхването на китайската икономика оглавява списъка с глобалните рискове през 2016-а година.

 

Световният двигател прегрява

 

          Най-новите данни от Китай показват, че неговата икономика е нараснала с 6.7 % през първото тримесечие на годината. И макар че този ръст е двойно по-голям от средния за световната икономика, за стандартите на Пекин това означава само едно – забавяне. През последните 25 години най-многолюдната страна на планетата не отчиташе растеж по-нисък от 10 на сто и сега ще трябва да се адаптира към новите реалности.

 

Новата стратегия на Китай

 

          Според властите в Поднебесната империя забавеният растеж е част от политиката на „нова нормалност“ – опит за плавно приземяване на икономиката след десетилетия на ускорен ръст. Големият въпрос е как лидерът на страната Си Дзинпин ще направлява наченатия икономически преход? Как ще трансформира досегашния модел, разчитащ на бесния темп на индустриалното производство и силно зависим от износа и инвестициите, в посока разширяване на вътрешното потребление и сектора на услугите.

 

Облаците над глобалната икономика идват от Изток

 

          Монументалният китайски преход обаче си остава потенциален риск за планетата. Изследвания сочат, че ако икономиката на страната се забави с 3.5 на сто, това ще има фатално отражение върху вноса, който ще се срине с цели 17.5 %. А оттук следват и проблемите за останалата част от света, преплетен в сложна фигура от търговски връзки и финансови операции… Такъв колосален спад в импорта на Китай няма как да не повлияе и на Съединените щати, тъй като американското машиностроене бълва огромни обеми за Далечния изток. В Европа най-засегната ще бъде Германия, 2.5 % от Брутния вътрешен продукт на която се формира от експорта за Пекин.

 

Удар по цените на суровините

 

          Задъхването на азиатския икономически тигър ще се отрази чувствително и на пазара на суровини. Китай изкупува 40 на сто от металите за индустриални нужди и една десета от световните нефтени доставки. Нека не забравяме, че що се отнася до потреблението на черното злато, Поднебесната империя се нарежда на второ място в света след Съединените щати. А намаляването на китайското търсене вече тежи върху цените. Алуминият и медта достигнаха шестгодишно дъно, а стойността на петрола не се покачва, въпреки напрежението в Близкия изток и поредицата от фалити на американски компании за шистов газ. Най-потърпевши от тази конюнктура са латиноамериканските корпорации, добиващи цветни метали, както и страните с богати нефтени находища. Сред тях е и Малайзия, която разчита изцяло на търговските си отношения с Китай. Новите цени на суровините са добре дошли за индустриите в Европа и Япония, принудени да залагат на вноса.

 

Рисковете пред Поднебесната империя

 

          Забавянето на втората икономика в света се очаква да продължи, като според прогнозите, растежът ще затихне до 6.5 % до края на годината. Това ще увеличи натиска върху правителството да действа по-решително. Така че не би трябвало да се изненадваме от нов рязък спад на китайските фондови борси, нито от по-нататъшно поевтиняване на юана, наскоро включен в кошницата на световните валути. Основните рискове пред китайската икономика са свързани със силния долар, който ще направи по-трудно връщането на дълговете, взимани в американската валута. Не бива да се подценява и изтичането на капитали. Според изчисления на агенция „Блумбърг“ над половин трилион долара са напуснали страната от началото на годината.

 

Светлина в тунела

 

          Осем години след световната финансова криза задъхването на Китай заплашва да „извади от релсите“ глобалната икономика. И то в момент когато Бразилия и Русия се борят с рецесията, а на нововъзникващите икономики се разчита за 70 % от световния растеж. Според някои експерти обаче положението не е безнадеждно. Дългите години на безпределно кредитиране в Китай създадоха една стабилна средна класа от 350 млн. души с разполагаем доход по-висок от средния в Европа. Те харчат милиарди за образование, развлечение и туризъм, а светът очаква от тях да съхранят имиджа на страната като глобален икономически локомотив.

Още по темата - "Икономика" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
Новото познание: Символите на Египет - врата към други светове - ток шоу за наука, мистика и конспиративни теории
17:20
Тенис: Елина Свитолина - Каролина Плишкова (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
17:30
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)