Франсоа Фийон е кандидатът на френската десница в битката за Елисейския дворец

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Франсоа Фийон – шампионът на френската десница

Константин Христов


Четвъртък, 01 Декември 2016 08:13          Яростни нападки, изненадващи обрати и емоционални речи – с това ще запомним първите в историята вътрешнопартийни избори във френската десница. След седмици на съревнование и напрегнато очакване големият победител се оказа премиерът от близкото минало Франсоа Фийон. Разбивайки на пух и прах всички социологически прогнози, 62-годишният политик триумфира безапелационно като кандидат на партия „Републиканците“ в битката за президентския пост през пролетта.

 

Кой е Франсоа Фийон?

 

          С баща нотариус и майка историк, още от малък бъдещият консерватор мечтае да стане журналист. В университета обаче записва право, а едва на 23-годишна възраст влиза в политиката. През 1981-а година Фийон става най-младият депутат в Националното събрание. Въпреки симпатиите си към недолюбвания в родината му британски премиер Маргарет Тачър, в продължение на 10 години той участва в различни правителства. Кулминацията в бурната му политическа кариера идва през 2007-а когато застава начело на кабинета на тогавашния президент Никола Саркози. „На пръв поглед Франсоа е малко затворен, избягващ публичните изяви човек, но със сигурност умее да отстоява мнението си“. Това казва за него руският държавен глава Владимир Путин, който го познава лично от премиерските си години. Въпреки скромното си поведение Фийон е известен със страстта си към състезателните коли и гонките на прочутото трасе Льо Ман, близо до политическия си бастион в Западна Франция. „Той има две изражение на лицето“, споделят фотографите, които често го снимат, „Сериозно и много сериозно.“ Макар и прекарал близо 2/3 от живота си в политиката, Фийон далеч не е женен за работата си. Заедно с уелската си съпруга Пенелъпи, двамата имат 5 деца, „всичките възпитани в строги християнски ценности“.

 

Пътят към триумфа

 

          Зад все още момчешкия си външен вид и изисканите обноски Франсоа Фийон крие душа на роден победител. След като се включи в надпреварата от изоставаща позиция, той спечели първия тур с убедителната 15-процентна преднина, оставяйки зад себе си шестима опоненти, сред които и бившия си началник Никола Саркози. На балотажа седмица по-късно Фийон безкомпромисно се разправи и с втория най-популярен консерватор във Франция – кмета на Бордо Ален Жупе. Дуелът между двамата бивши премиери (единият в мандата на Саркози, а другия в този на Ширак) завърши със смазваща победа за Фийон, подкрепена от бюлетините на 67 на сто от гласоподавателите. До голяма степен този триумф се дължи и на наказателния вот срещу Саркози. Бившият президент на практика приключи с политическата си кариера след като срещна подкрепа от едва 21 % от французите, доказвайки, че е толкова омразен на десницата, колкото и на левицата.

 

Остарял ли е „софтуера на Франция“?

 

          Доближавайки се до идеала за социален консерватор, Фийон обещава да скъса с традиционно силната роля на държавата в икономиката и да либерализира пазара. Той вярва, че с намаляване на данъците за най-богатите и с облекчаване на бизнес регулациите ще намери отговор срещу масовата безработица и буксуващата икономика. А програмата си за съкращаване на държавните разходи би започнал с уволнението на половин милион чиновници. Икономическата му стратегия включва още повишаване на пенсионната възраст до 65 години, както и преминаване от 35- на 39-часова работна седмица. В държава, превърнала се няколкократно в мишена на терористични атентати през последните 2 години, Фийон натрупа популярност с обещания за драстични мерки срещу имиграцията и с твърдата си позиция по въпросите на националната идентичност. Враг на мултикултурализма и защитник на традиционните патриархални ценности, Фийон неведнъж се е изказвал скептично за ролята на европейските институции. В областта на външната политика той вижда близък партньор в лицето Путин, настоява за премахването на санкциите срещу Русия, която възприема като ключа към справянето с „Ислямска държава“.

 

Препятствието Льо Пен

 

          Същинската битка за Елисейския дворец, насрочена за април, е очаквана с изострен интерес. Мнозина се опасяват, че Франция може да предизвика следващия сериозен трус в политическата система след гласуването за „Брекзит“ и избора на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. Господстващото мнение е, че Фийон би трябвало с лекота да спечели президентския пост поради хаоса в лагера на социалистите и противоречията около личността на Марин льо Пен. Именно лидерът на „Националния фронт“ ще бъде най-вероятният опонент на дясноцентриста на президентския вот. Според проучване на общественото мнение двамата ще стигнат до балотаж, където Фийон ще разгроми своята съперничка с 67 срещу 33 %. Но както стана ясно и анкетите понякога грешат… На Фийон му предстои нелеката задача да обедини избирателите срещу водача на крайната левица, която добива все по-широка популярност в средите на работническата класа. Макар и водеща фигура сред католиците в провинцията „наследникът на де Гол“ не е популист, поради което търпи критики от Льо Пен на база „народът срещу върхушката“, намекващи за някогашното му приятелство със Саркози.

 

Хаос вляво

 

          Докато френската десница се консолидира, сред управляващите социалисти властва разделение. Действащият държавен глава Франсоа Оланд се отказа от очевидно самоубийствената стъпка да се кандидатира за втори мандат след като прогнозите показаха, че няма да достигне дори двуцифрен резултат. Най-вероятно във вътрешнопартийните избори на левицата, предвидени за януари, ще се включи премиерът Манюел Валс. Проучване на агенция „Харис Интерактив“ показа, че на генералния вот той не би могъл да спечели повече от 9 % доверие. Трагедията вляво се подсилва и от факта, че най-рейтинговият кандидат на социалистите – бившият икономически министър Еманюел Макрон – се ползва с подкрепата на едва 14 на сто от французите.

Още по темата - "Избори" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:30
Състезанието на живота им - 1 сезон, 5 еп., документална поредица
08:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва - полуфинали (WTA Premier - повторение)
05:00
Тенис: BGL BNP Paribas Luxembourg Open, Люксембург (WTA International - полуфинали, повторение)