Група смели учени живяха една година в условия, наподобяващи тези на Марс

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Една година на Марс

Константин Христов


Четвъртък, 29 Декември 2016 08:47          Без свеж въздух, без прясна храна, без личен живот и в пълна изолация от света. Така живяха в продължение на една година шестима смели учени от Франция, Германия и Съединените щати. В подножието на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай те се опитаха да пресъздадат условията на живот на Марс. След серия от тежки изпитания на 28-и август тяхната мисия приключи, а колегите им ги поздравиха с „Добре дошли отново на Земята“.

 

В „затвора“ на Хаваите

 

          Трима мъже и три жени, всеки от които с конкретна задача, са героите от марсианската експедиция. Командир на екипажа бе американката Кармел Джонстън – експерт по почвознание от щата Монтана. Заедно с нея в експеримента се включиха физик, инженер, астробиолог, журналист и архитект, чиято мечта е да проектира жилищен комплекс на Червената планета. Двуетажното здание, което в продължение на една година беше техен постоянен дом, се намира на 2600 метра над морското равнище. С височина 7 метра и диаметър 12 метра куполообразната конструкция помещава изследователска лаборатория на първия етаж и малки спални помещения – на втория. В ежедневието си учените разполагаха с ограничени ресурси – доставките на вода пристигаха на всеки два месеца, а храната,  под формата на консерви с риба тон и мляко на прах – на всеки четири. Навън шестимата доброволци можеха да излизат веднъж седмично, но само в скафандри, снабдени с ограничено количество кислород. Единственият им контакт със „Земята“ се осъществяваше чрез електронната поща. Кореспонденцията им обаче течеше с 20-минутно забавяне, колкото е необходимо за изпращането на сигнал между двете планети.

 

Мисия „Живот на Марс“

 

          Противно на очакванията, участниците в експеримента не бяха подложени на  24-часово видеонаблюдение в стил „Биг Брадър“ като единствено  официалните срещи в кухнята бяха заснемани. Учените обаче бяха следени неотлъчно посредством прикрепени към телата им датчици. Устройствата бяха програмирани да отчитат показателите на тяхната социална активност, измервайки нивата на шума около тях. Целта на проекта е да установи медицинските и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипажа по време на реална космическа одисея. Затова доброволците трябваше да провеждат научни изследвания, както и да реагират на неочаквани ситуации. От тях се искаше да избягват персоналните конфликти и да се справят в условия на стрес. За 12-те месеца, прекарани в отдаденост на науката, шестимата неведнъж са се борили с изненадващо спиране на тока или с повреда в изследователските инструменти.

 

Реакции на участниците

 

          Мястото за експеримента беше избрано поради отдалечеността му от цивилизацията.  Смята се, че условията там са максимално близки до тези, в които ще живеят астронавтите, които някой ден стъпят на Марс. За французина Сиприен Версо проектът е абсолютно успешен. „Смятам, че технологичните и психологическите пречки могат да бъдат преодолени”, твърди той. Астробиологът е уверен, че бъдеща мисия до Марс би пожънала успех. Командир Джонстън обаче е на мнение, че липсата на лично пространство създава сериозен дискомфорт. „Това е сякаш да имаш съквартиранти, от които никога не можеш да избягаш“, описва тя ситуацията през експерименталната година. За германския физик Кристиане Хайнике най-голямото предизвикателство е скуката. Тя посъветва бъдещи участници в подобни мисии да си вземат нещо интересно, върху което да работят. Освен това, според нея, е важно да се настроят спрямо другите. „Ако не сте способни на това, не трябва да сте там”, подчерта Хайнике. Самата тя би участвала в истинска мисия до Марс при „наличието на достатъчно надеждна техника, с точните хора и когато има обратен полет до Земята”.

 

Трескава подготовка

 

          Американската космическа агенция се надява да изпрати хора на Марс до 2030-а година. Подготвяйки се за амбициозната мисия, НАСА проведе поредица от симулации в рамките на програмата HI-SEAS. За последните 3 години това е четвъртият екип от доброволци, „обрекли се на заточение“ в автономния комплекс на Хавайките острови. Засега най-дългият експеримент е „Марс-500“, извършен в Русия през 2010-а и 2011-а година. Тогава участниците прекараха в пълна изолация цели 520 денонощия. Експерти предполагат, че това е реалното време, което ще е необходимо за двупосочна мисия до Червената планета. От НАСА обаче не се отказват и планират още две симулации, първата от които ще започне през януари догодина. Тя ще се фокусира върху селектирането на идеалния екипаж за галактическото пътешествие. Освен това обект на специално изследване ще бъдат и медицинските интервенции в условията на безтегловност. Тепърва ще се тества и функционирането на различни системи за рециклиране на отпадък.

 

Изводи от експеримента

 

          Изследователите анализират резултатите от четирите симулации, концентрирайки се върху причините за проблемите между членовете на екипажа. Главният анализатор на проекта Ким Бинстед смята, че макар участниците да са „много позитивни“, в комуникацията им не са отсъствали и по-остри реплики като „дъвчеш прекалено шумно“ или „кой изяде последното парче шоколад“. Обмисля се дали някои от следващите експерименти да не бъдат проведени на лунната повърхност или върху астероид. Битуват и притеснения, че не технологиите, а политиците могат да застанат на пътя на науката. „Американският президент се сменя, в най-добрия случай, на всеки 8 години и не се знае с какви приоритети идва новият лидер, твърди Бинстед и шеговито допълва, че, за щастие, политиците вече няма да бъдат проблем, когато мисията кацне на Червената планета.

 

Интересът към Марс

 

          НАСА изглежда по-близо от всякога да намери доказателства за живот на Червената планета. През миналата година учените откриха следи от течаща вода, сочещи, че някога на Марс е имало атмосфера, подобна на земната. Изследователите вярват, че тези открития са само началото… а разгадавайки тайните на Марс, те могат да се натъкнат на изненадващи разкрития за произхода на живота на Земята.

Още по темата - "Космос" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:30
Състезанието на живота им - 1 сезон, 5 еп., документална поредица
08:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва - полуфинали (WTA Premier - повторение)
05:00
Тенис: BGL BNP Paribas Luxembourg Open, Люксембург (WTA International - полуфинали, повторение)