Пазители на фолклорното богатство в сърцето на Родопа планина
 

 

 

За предаването:

Пазители на фолклорното богатство в сърцето на Родопа планина

Запазването на самобитното българско народно музикално, танцово и певческо творчество е мисия повече от 40 години на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. То пази и разпространява българските традиции, обучавайки поколения талантливи българчета на най – истинското и непреходното - българският национален фолклор.

В три епизода от поредицата Пазители на фолклорното богатство в сърцето на Родопа планина ще ви представим магията на българските народни песни, ще разкрием красотата на българските народни танци, за да завършим с магичната музика на българските народни инструменти.

Песента съпътства битието на нашите деди от люлката до гроба, като оцветява емоционално и най – хубавите, и най- тежките моменти от живота им. В първия епизод ще разберем как НУФИ Широка лъка се грижи за съхранението и и популяризирането на това национално богатство.

След това, някак съвсем логично, ще „отворим” врата към света на българските народни танци, които винаги са имали основно място в живота на българина , а благодарение на тяхната устойчивост и силна жизненост достигат до нас вплели традиции, вярвания, ритуални моменти и символни знаци.

А последният епизод е посветен на музикалните инструментите, които „оцветяват” и песента, и танца, придавайки им уникалност и красота.

Фолклорът носи в себе си мъдростта на миналото, както и националната ни идентичност в глобалния свят в който живеем. Той е като генетичен код, който се предава от поколение на поколение и всяка генерация е отговорна за неговото съхранение. Как Национално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка се грижи за всичко това, гледайте в документалната трилогия Пазители на фолклорното богатство в сърцето на Родопа планина.

 
 
 
       
       
       
 
 
 
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
01:00
"Чипровските килими - една красива приказка" - документален филм
00:30
Тенис: Александра Крунич - Бернарда Пера (Hungarian Grand Prix, Будапеща; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)