Затупале тъпане
 

 

“Затупале тъпане“ е предаване, насочено към живото фолклорно наследство на България.

 

За предаването:
АНОТАЦИЯ НА ПРЕДАВАНЕТО - ОБЩА “Затупале тъпане“ е предаване, насочено към живото фолклорно наследство на България.
Екипът на предаването си е поставил за цел да разказва за богатството на българския фолклор по максимално достъпен и атрактивен начин, и в същото време - да го представя на своите зрители възможно най-близо до автентичния му вид.
Освен въстановки на старинни български обичаи, представяне на занаяти и самодейни фолклорни формации, „Затупале тъпане“ се интересува от непознатата история на населените места, в които гостува.

Отличителен белег на предаването е и факта, че във всеки епизод, то представя на аудиторията си оригинални клипове на популярни фолклорни изпълнители, които са свързани със съответния регион, или представяната тема.

Автор и водещ на предаването е Радостина Йовкова – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“.

ЕПИЗОД 1
В първия епизод на предаването „Затупале тъпане“ гостуваме на софийските села Горни и Долни Лозен, за да научим повече за обичаите и вярванията, свързани с Тодоровден.
Ще станем свидетели на традиционните лозенски кушии и ще научим защо районът около селата Долни и Горни Лозен е известен още като Мала Света гора. Ще се насладим и на изпълненията на народната певица Снежанка Борисова, която е родом от този край.

ЕПИЗОД 2
Домакин на епизод 2 на „Затупале тъпане“ е странджанското село Факия. Неговите красиви околности са били притегателно място за почивка още от времето на римската империя. С помощта на местните жители ще научим повече за ритуала Еньова Буля и еньовденското напяване на китки. Ще ви представим Динко Палазов и приятели и техните изпълнения.

ЕПИЗОД 3
В третия епизод на „Затупале тъпане“ ще ви покажем ритуалите за дъжд - Пеперуга и Герман. Отново сме из дебрите на Странджа планина в с. Момина църква. Ще разберем от къде идва името на селото и ще се запознаем с неговата история. Ще видим изпълнението на народния песец Стоян Фезиев, чиито корени са от с. Момина църква, а също така и „Приятелската ръченица” на Георги Миронски и приятели.

ЕПИЗОД 4
С четвъртия епизод на „Затупале тъпане”, влизаме в огъня, гостувайки в село Българи, за празника на „Св.Св. Константин и Елена”. Ще научите интересни факти за нестинарсвото, разказани от местни жители, както и от уредника на Музея в Царево Тодор Гондов и неговия гост от Гърция, дошъл специално за игрите в огъня. Ще се насладите на гайдарските мелодии на Петко Янгьозов, както и на солистката на НФА „Филип Кутев” – Радостина Йовкова.

ЕПИЗОД 5
В поредния, пети епизод на „Затупале тъпане“, ще ви отведем в Мальовишкия дял на Рила планина, в село Говедарци. Ще разберем какво значи „бричене“, ще се запознаем с част от ритуалите свързани с българската сватба. Ще ви покажем хобито на местен жител и не на последно място, ще се насладим на гласа на Гуна Иванова.

ЕПИЗОД 6
Домакин на шестото издание на „Затупале тъпане“ е с. Челопеч. Ще ви отведем в подножието на връх Моргана, ще разберем повече историята на това населено място и как местните празнуват Сирни Заговезни. Ще ви представим една от гордостите на Челопеч - клубовете за кукерски маски. Ще ви запознаем със солистката на НФА „Филип Кутев“Даниела Рачева и нейните песни.

ЕПИЗОД 7
В седми епизод на „Затупале тъпане” отново ще ви пренесем в дебрите на Странджа планина. Домакини са жителите на гр. Малко Търново. Ще видите характерните за този край игри, които са се играели през Великденските пости – Филек – както ги наричат местните. Ще ви покажем интересни хора и факти, за това малко градче. Ще видите и чуете младите странджански изпълнители от този регион – Ирена Станкова и Георги Димитров.

ЕПИЗОД 8
Интресните места в Странджа не свършват, затова и на връщане от Малко Търново, решихме да се отбием в с. Бръшлян. Оттам е нашето осмо издание на „Затупале тъпане”. Ще рaзберем какво са правили едно време на седянката, ще чуем хубави странджански песни. Ще разберете историята на странджанския химн „Ясен месец, веч изгрява”, а да ви е песен живота, ще ви помогнат изпълненията на Ирена Станкова и Лазар Налбантов.

ЕПИЗОД 9
За никой не е тайна, че шопите са прословути със своя хумор. На какво се натъкнахме в Пернишкото село Дивотино и какъв обичай ни показаха местните, ще разберете само ако бъдете с девети епизод на „Затупале тъпане”. Ще разберете кой от любимите детски писатели е родом оттам и ще ви представим две гласовити шопкини от това китно село – солистката на НФА” Филип Кутев” – Сорина Богомилова и Кристина Карамфилова – певица в квартет „Славей”.

ЕПИЗОД 10
В десети епизод на предаването „Затупале тъпане“, ще ви отведем само на десетина километра от град Варна, в село Тополи. Ще ви запознаем с интересни хора, но който се натъкнахме, докато бяхме там. Ще разберете защо строежа на язорир Цонево играе такава важна роля за населението и колко е хубаво хората да се разбират помежду си. Ще видите как се прибулва в този край булката ви покажем изпълненията на Петя Драгнева и Николай Гурбанов.

ЕПИЗОД 11
В поредния единадесети епизод на „Затупале тъпане” отново сме в село Тополи, защото се оказа, че местните са неизчерпаем извор на фолклор. Ще ви направим съпричастни към посрещането на булката в момковите двори. Ще разберете как любовта към етнографията може да превърне един човек от учител в майстор на кукли и да превърне дома си в музей. Ще чуете песните на чаровната солистка на ФА „Странджа” Яна Недялкова и амбициозния варненец Николай Гурбанов.

ЕПИЗОД 12
В дванадесети епизод на „Затупале тъпане”, отново гостуваме в село Дивотино. Ще ви покажем как се плете момата за самата сватба, ще чуете характерните марковски песни, които се пеят в този край, ще се позабавлявате с шегите на дивоченки. Ще научите за творческия път на солистската на НФА „Филип Кутев” – Сорина Богомилова, която е родом от това село. Ще ви представим трио „Вечерница” и ще видите една от последните песни на Кристина Карамфилова „Божур и Ружа”.

ЕПИЗОД 13
Знаете ли, че в България освен град Пещера има и село със същото име? Именно там ще ви заведем със следващия тринадесети епизод на „Затупале тъпане”. Ще бъдем заедно на Архангеловден заедно със самодейците от НЧ „Крюгер Николов - 1922”, ще ви запознаем с един млад българин влюбен в българския фолклор и традиции. Ще видите изпълненията на едва дванадесетгодишните Антонио Симеонов и Вероника Начева.

ЕПИЗОД 14
В поредния четиринадесети епизод на „Затупале тъпане” отново гостуваме на самодейците от НЧ „Крюгер Николов – 1922” с. Пещера.

Този път с тях ще отпразнуваме един от най – хубавите семейни празници – Бъдни вечер. Ще надникнем дълбоко в историята на селото, ще разберем защо местните наричат селото си малката Копривщица. Не на последно място ще ви запознаем с красивия глас на родения в Радомир народен певец Димитър Лукарски.

ЕПИЗОД 15
С петнадесети епизод ще ви отведем в с. Мрамор. Ще коледуваме заедно с местните самодейци, ще ви покажем с какъв ентусиазъм децата учат български народни песни, ще се насладите на типичния за шопите хумор. Ще видите изпълненията на едва дванадесетгодишния гъдулар Мартин Валдимиров, а също така и на солистката на Мистериите на българските гласове – Виолета Петкова.

ЕПИЗОД 16
Нашата разходка из село Мрамор продължава и в шестнадесети епизод на „Затупале тъпане”. Ще „бабуваме” заедно със самодейците от НЧ „Св. Иван Рилски – 1922”, ще разберете с какво още ни изненадаха те. Ще ви запознаем с грънчарите Гошо Еленков и зет му Георги Владимиров, които ще покажат как се правят съдове. Ще ви запознаем с младите пазители на българския фолклор от дует „Рукатка” – Мартин и Георгия.

ЕПИЗОД 17
В седемнадесети епизод гостуваме на самодейците от НЧ „Изгрев – 1922” с. Волуяк. Отново ще празнуваме Бабинден с тях. Ще видите изпълненията на малките танцьори и певици от местните състави. Ще чуете разказа на една от певиците на НФА „Филип Кутев” – Нина Райкова. Не на последно място, ще се насладите на песните на трио „Вечерница”, на солистката на НФА „Филип Кутев” - Сорина Богомилова и гъдуларя от Оркестъра при БНР - Росен Генков.

ЕПИЗОД 18
На Атанасовден, ще бъдем заедно с жителите и гостите на град Етрополе. Ще палим огньове с тях, ще се хванем на хорото под звуците на Етрополската духова музика. Ще надникнем в музея на града и красивия манастир „Св. Троица“. Заедно с всичко това, ще ви запознаем с певицата Диляна Колева – Гоцева.

ЕПИЗОД 19
Със епизод 19 на „Затупале тъпане“, ще ви покажем село Голица. Ще разберете как се празнува там един много характерен за този край обичай – Петльовден. Ще гостуваме в работилницата на Любчо Любчев. Ще научим как любовта към гайдата може да накара човек и сам да ги изработва. Ще се насладите на гласа на певицата Ивелина Жекова и красивите звуци от гайдата на Петър Любчев, който е родом от с. Голица.

ЕПИЗОД 20
Отново сме в с. Голица, за да видим как продължава Петльовден през останалата част на деня. Ще разберете с какво още се гордеят голичани, какъв фестивал се провежда там всяка година. Ще ви покажем как сам човек може да направи етнографска сбирка в селото, ще ви запознаем с внука на находчивия мелничар в селото – Димчо Димчев. Заедно с всичко това ще ви представим изпълненията на певиците Радка Райкова и Петя Драгнева.

ЕПИЗОД 21
В поредния двадесет и първи епизод ще ви отведем в полите на Рила планина на кушиите в с. Бачево. Ще ви покажем как почитат традициите в това на пръв поглед малко селце, ще разберете на какво казват разбой и валевица. Ще се насладим на типичното за този край пеене на Мъжките фолклорни певчески групи „ Русалии“ и „Пирин“.

ЕПИЗОД 22
Следващото кътче на България, на което гостува „Затупале тъпане“ е село Злато поле. Ще видим как си взимат Прошка в този край, ще разберете какво е оратник и чавга. Ще ви отведем по пречието на река Марица, за да ви покажем защитената зона, която носи името на село Злато поле. Ще видите изпълненията на Тенчо Тенчев и формация „Звезди“.

ЕПИЗОД 23
В двадесет и трети епизод на „Затупале тъпане“ пак сме на гости на самодейците от с. Злато поле. Ще видим какво се случва в домовете на златополци след оратника. Ще ви запознаем с местния разказвач на приказки, ще разберете какво още интересно има в селото. Ще се насладите на красивия глас на Тенчо Тенчев и изпълнението на формация „Звезди“.

ЕПИЗОД 24
С двадесет и четвърти епизод сме на гости в гр. Чипровци. Ще лазаруваме с момичетата от ОУ „Петър Парчевич“, ще поиграем и попеем харектерни за този край хора и песни. Ще ви запознаем с историята на града и задължително ще видим как се правят прочутите чипровски килими. Ще ви представим една от гордостите на града – народната певица Радка Стефанова.

ЕПИЗОД 25
На Цветница сме в град Вършец. Гледайте епизод двадесет и пет на „Затупале тъпане“, за да разберете, какво е кумичене и защо на Вършец му казват град на здравето. С какво още се гордеят вършечани и на какво е способен, един българин, за да популяризира родния си край, като използва даденостите му, ще разберете ако бъдем заедно. Не на последно място ще се насладите на изпълнения на солистката на НФА „Филип Кутев“ Ралица Атанасова и Соня Чакърова – певица в хор „Космически гласове“.

ЕПИЗОД 26
На Велки Четвъртък, ще гостуваме на групата за изворен фолклор към Пенсионерски клуб „Янтра 96“ в село Писарево. Ще боядисваме заедно с тях яйца, ще се чуем интересни песни от този край. Ще ви запознаем с младия ръководител на състава Петър Георгиев, който ни впечатли със своята любов към българския фолклор. Ще се насладим и на неговите изпълнения, заедно с оркестър "Оникс" и танцова формация към ФА „Сидер войвода“.

ЕПИЗОД 27
В епизод двадесет и седем оставаме близо до Велико Търново. Гостуваме на самодейците от село Пушево. Ще ви покажем как се насновава кросно, ще ви разкажем от къде идва името на селото, с какво ни впечатли то и какво още интересно научихме за него. Ще ви покажем една от певиците от хора „Мистериите на българските гласове“ – Виолета Петкова, която е родом от Велико Търново и Петър Георгиев, който е отраснал в село Писарево.

ЕПИЗОД 28
Еньовден в с. Зверино
В двадесет и осми епизод на „Затупале тъпане“ ще гостуваме на жителите в село Зверино. На Еньовден ще берем билки със самодейците от НЧ „Факел – 1926“ и танцовия състав при СОУ „Климент Охридски“. Ще наричаме китки за здраве, ще се насладим на красивите песни, които местните състави ще изпълнят. Ще ви разкажем от къде идва името на селото и как го наричат местните. Ще ви представим две от песните на МФГ „Змей Горянин“.

ЕПИЗОД 29
Ако гледате двадесет и девети епизод на „Затупале тъпане", ще ви заведем в село Замфирово. Ще разберете къде се намира то, защо носи това име и какво общо има селото с Крали Марко.. Ще бъдем на техния Гушански сбор по Спасовден. Ще посетим родния дом на художника – дърворезбар Стамен Димитров Стаменов. Ще се насладите на изпълненията на местните самодейни състави както и на Соня Чакърова, певица в хор „Космически гласове на България" и Радка Стефанова - солист в Академичния хор на АМТИИ гр. Пловдив.

ЕПИЗОД 30
Елате с нас на разходка из прекрасното Искърско дефиле, в село Владо Тричков. Ще седенкуваме заедно с местните самодейци, ще чуем техни изпълнения. Ще се разходим из селото, което впоследствие се е обособило като вилна зона, предвид близостта му до столицата. Ще ви разкажем интересни факти за инициативите на местното население. Професионалните изпълнения, които този път ще съпътстват предаването са на МФГ „Змей Горянин" и Виолета Петкова – солист в хор „Мистерии на българските гласове".

ЕПИЗОД 31
С поредния епизод на „Затупале тъпане" отново ще се разходим из полите Странджа планина. Ще гостуваме на самодейците от с. Драчево. Ще ходим с тях на Меджия. Ще гостуваме на един много нетрадиционен майстор на мебели. Ще разберете, коя известна народна певица е от това село и защо групата за изворен фолклор носи нейното име. Освен изпълненията на самодейците от с. Драчево, ще се потопите в мистиката на Странджа с песните на Радка Райкова и Радостина Йовкова – солист в хора на НФА „Филип Кутев".

ЕПИЗОД 32 и 33
Ако не знаете какво е Меденик, трябва да гледате тридесет и втори епизод на „Затупале тъпане". Ще бъдем заедно със самодейците от НЧ „Просвета – 1929" с. Люляково. Ще ви запознаем с историята на селото, ще се разходим из него. Ще ви разкажем с какво се гордеят читалищните дейци, ще ви покажем характерни за Люляково хора и песни. Ще ви представим изпълнители от този край – народния певец Емил Тенев и чаровната гъдуларка Христина Белева – солист в оркестъра на НФА „Филип Кутев".

ЕПИЗОД 34 и 35
Елате с нас в с. Лозен, общ. Любимец, за да разберете какво се прави на Ирминден и как го отбелязват местните. Ще ви разкажем за историята на селото, ще ви запознаем с будните читалищни дейци от НЧ „Просвета – 1925“ и техните инициативи. Ще ви срещнем с един млад българин, решил да остане в родното си село, стремейки се да запази българския бит и култура.
Ще се насладите на изпълненията на 13 - годишната Женя Арабаджиева и народния певец Стоян Ганчев.

ЕПИЗОД 36
Низане на елха в с. Венелин
Бъдете със „Затупале тъпане" в село Венелин, за да разберете защо местните се наричат ваяци, както и интересни факти за селото и откъде идва името Венелин.

ЕПИЗОД 37 и 38
Валянка в с. Пчелник – 1 и 2 част
С поредните два епизода на предаването „Затупале тъпане“ ще ви запознаем с традициите и обичаите на с.Пчелник. Прибавяме и изпълненията на Ивелина и Жоржета Жекови, Николай Гурбанов и Петя Драгнева за да направим предаванията още по – пъстри.

ЕПИЗОД 39
Едреевден в с. Расник
Ако не знаете къде се намира с.Расник и какво означава името му гледайте 39 епизод на „Затупале тъпане“. Ще ви запознаем с интересни исторически факти,ще видите как отбелязват в селото Андреев или Едреевден, както го наричат местните.

ЕПИЗОД 40 И 41
Бабуване в с. Сладун – 1 и 2 част
Гледайте епизод 40 и 41 за да разберете къде се намира с. Сладун. Защо се казва така и как „бабуват“ местните самодейци? И не на последно място ще ви запознаем с малките сладури от ДВГ „Щастливци“ и народната певица Тонка Колева.

ЕПИЗОД 42
Огюздюване на каниска – 1 част
Ще се разходим до с. Мезек, за да разберем, какво може да видим там освен едноименната крепост и тракийската гробница.Ще ви покажем как се огюздюва каниска и по традиция,ще се насладим на различни фолклорни изпълнители от с. Мезек и региона.

ЕПИЗОД 43
Огюздюване на каниска – 2 част
Ще се разходим до с. Мезек, за да разберем, какво може да видим там освен едноименната крепост и тракийската гробница.Ще ви покажем как се огюздюва каниска и по традиция,ще се насладим на различни фолклорни изпълнители от с. Мезек и региона.

ЕПИЗОД 44 с. Мезек
Огюздюване на каниска – 3 част
Ще се разходим до с. Мезек, където ще се запознаем с интересни хора, ще станем съпричастни на техния празник.Ще ви покажем как се огюздюва каниска и по традиция, ще се насладим на различни фолклорни изпълнители от с. Мезек и региона.

ЕПИЗОД 45
гр. Раковски – „Прошка” и „Кукове” – 1 част
В следващите три епизода ще ви запознаем с любопитни факти, интересни хора, ще попеем хубави песни, ще потропаме кръшни хора,и не на последно място ще се насладим на изпълненията на оркестър „Млади тракийци“.

ЕПИЗОД 46
гр. Раковски -„ Прошка” и „Кукове” – 2 част
В следващите три епизода ще ви запознаем с любопитни факти, интересни хора, ще попеем хубави песни, ще потропаме кръшни хора,и не на последно място ще се насладим на изпълненията на оркестър „Млади тракийци“.

ЕПИЗОД 47
гр. Раковски – „Прошка” и „Кукове” – 3 част
В следващите три епизода ще ви запознаем с любопитни факти, интересни хора, ще попеем хубави песни, ще потропаме кръшни хора,и не на последно място ще се насладим на изпълненията на оркестър „Млади тракийци“.

ЕПИЗОД 48
Лазаруване в с. Марково – 1 част
Бъдете с епизод 48 и 49 на фолклорната поредица, за да разберете тракийци или родопчани са жителите на село Марково. Ще ви покажем как лазаруват тук, с какъв ентусиазъм самодейците учат български хора, ще видите какви талантливи хора живеят в подножието на Родопите. Ще ви запознаем с певците и музикантите на известния оркестър „Родопи“.

ЕПИЗОД 49
Лазаруване в с. Марково – 2 част
Бъдете с епизод 48 и 49 на фолклорната поредица, за да разберете тракийци или родопчани са жителите на село Марково. Ще ви покажем как лазаруват тук, с какъв ентусиазъм самодейците учат български хора, ще видите какви талантливи хора живеят в подножието на Родопите. Ще ви запознаем с певците и музикантите на известния оркестър „Родопи“.

ЕПИЗОД 50
Здой в с. Павелско – 1 част
Разходете се с нас из красивата Родопа – планината на Орфей. Ще ви заведем в китното село Павелско, което е най – старото селище в Долен Рупчос. Какво значи рупци, как са извоювали павелци разрешение да си изградят черква, с кои хора се запознахме и защо ходихме на мандрата с местните самодейци ще разберете, ако гледате 50 и 51 епизод на „Затупале тъпане“. Ще се насладите на изпълненията на солистката на НФА „Филип Кутев“ - Нели Андреева и гайдаря Славчо Кехайов.

ЕПИЗОД 51
Здой в с. Павелско – 2 част
Разходете се с нас из красивата Родопа – планината на Орфей. Ще ви заведем в китното село Павелско, което е най – старото селище в Долен Рупчос. Какво значи рупци, как са извоювали павелци разрешение да си изградят черква, с кои хора се запознахме и защо ходихме на мандрата с местните самоцейци ще разберете, ако гледате 50 и 51 епизод на „Затупале тъпане“. Ще се насладите на изпълненията на солистката на НФА „Филип Кутев“ - Нели Андреева и гайдаря Славчо Кехайов.

ЕПИЗОД 52
Духовден с. Орехово
Знаете ли на кое село казват родопското Търново?Ще ви покажем какви забележителности има в околностите на това село, ще ви запознаем с родолюбците от сдружение „Родопски хайдути“, ще ви разкажем кога и как се празнува Духовден.

ЕПИЗОД 53, 54, 55
Меджия с. Радовец
Бъдете с поредните три епизода на фолклорната поредица „Затупале тъпане“ в село Радовец, защото ще ви запознаем с интересни хора и факти за района. Ще останете приятно изненадани с колко любов, местните пазят българските традиции и обичаи там.

ЕПИЗОД 56
Подреждане на чеиза с. Скобелево
В 56 епизод на „Затупале тъпане“ ще ви отведем в Горнотракийската низина. Ще разберете защо Скобелево се нарича така, кой бележит българин е живял там, с какво още се гордее селото. Заедно с вас ще подредим на чеиза на една бъдеща булка.

ЕПИЗОД 57
Плетене на момата с. Скобелево
В този епизод ще ви покажем поредния ритуал, съпътстващ българската сватба. По стара традиция на предаването ще ви запознаем с един много характерен и познат местен талант – Дянко Делчев и отново ще видите познатия ви вече Тенчо Тенчев с нова песен.

ЕПИЗОД 58
Замески и приготвяне на пряпор с. Скобелево
В последният 58 епизод от с. Скобелево ще отидем на Замески и ще приготвим пряпора за сватбата в дома на младоженеца. Ще разберете на кого принадлежи най – хубавата дюлева градина от Пловдив до Свиленград, ще Ви разкажем още за активната дейност на самодейците от НЧ „Искрици – 1901.

ЕПИЗОД 59, 60
Сватбени ритуали гр. Видин
Разходете се с екипът на „Затупале тъпане“ из улиците на Видин, за да разберете колко интересни факти и легенди крие многовековният град. Ще ви покажем ритуали от българската сватба, ще видите с колко желание местните се стремят да запазят своя автентичен бит и култура. Ще чуете характерните за този край мелодии и песни изпълнени от инструментална група „Дунав“ и оркестър „Видин“.

ЕПИЗОД 61
Бъдни вечер, Коледари и Прибулване с. Студена
Как се стремят да запазят и съхранят българските традиции и обичаи двата самодейни състава в свиленградското село Студена? В този епизод ще Ви представим местните обичаи по Бъдни вечер, а за вашето добро настроение ще се погрижат изпълнителите – Тодор и Донка Кожухарови, оркестър „Южни ритми“, Георги Илиев и дъщеря му Вяра.

ЕПИЗОД 62
Бъдни вечер, Коледари и Прибулване с. Студена
Как се стремят да запазят и съхранят българските традиции и обичаи двата самодейни състава в свиленградското село Студена? В този епизод ще Ви представим обичая Прибулване, а за вашето добро настроение ще се погрижат местни изпълнители – Тодор и Донка Кожухарови, оркестър „Южни ритми“, Георги Илиев и дъщеря му Вяра.

ЕПИЗОД ЕП.63
Бъдни вечер, Коледари и Прибулване с. Студена
Как се стремят да запазят и съхранят българските традиции и обичаи двата самодейни състава в свиленградското село Студена? В този епизод ще Ви представим обичая Прибулване, а за вашето добро настроение ще се погрижат местни изпълнители – Тодор и Донка Кожухарови, оркестър „Южни ритми“, Георги Илиев и дъщеря му Вяра.

ЕПИЗОД 64, 65
Ладуване по Ивановден и По маалъ
Ще видите обичай който се празнува само в тази част на България. Ще разберете как читалищното ръководство стимулира любовта на местните деца към фолклора. Освен песните на самодейците, ще се насладите на изпълненията на Ралица Атанасова - солист в хора на НФА „Филип Кутев“ гр. София.

ЕПИЗОД 66
Ладуване по Ивановден и По маалъ
В епизода ще ви разкажем интересни факти за това населено място, ще разберете какви личности е дало то на България и света. Ще видите колко любов има в душите на местните към българските традиции и обичаи. Освен песните на самодейците, ще се насладите на изпълненията на Ралица Атанасова и Даниела Рачева - солисти в хора на НФА „Филип Кутев“ гр. София.

ЕПИЗОД 67 И 68
Трифон Зарезан в Мелник – 1, 2 част
Ще ви разходим до владенията на средновековния български владетел – деспот Алексий Слав.Ще зарежем лозята,ще опитаме мелнишки вина, ще разберем как местните пазят традициите и обичаите в родния си край.

ЕПИЗОД 69, 70
Чавги в с. Бряст – 1, 2 част
В два поредни епизода ще ви заведем на празника на Чавгата. Ще разберете какво е това, ще видите, как когато човек има желание да направи нещо хубаво - то се получава.И още, разбира се…

ЕПИЗОД 71, 72
Божейми в с. Изгрев – 1, 2 част
Посрещнете изгрева в с. Изгрев с 71 и 72 епизод на фолклорната поредица „Затупале тъпане“.Ще се помолим за дъжд, ще ви запознаем с будни българи и ще се насладим на характерни за този край песни.

ЕПИЗОД 73 , 74, 75, 76
Калуш в с. Хърлец - 1, 2, 3, 4 част
Не пропускайте четирите епизода за с. Хърлец, защото местните има с какво да заинтригуват вашето внимание. Ще ви покажем един от запазените местни занаяти и ще се понесем във вихъра на характерните за този край хора.

ЕПИЗОД 77, 78, 79, 80
Войданки в гр.Момин проход - 1, 2, 3, 4 част
Ще разкажем легенди за това откъде идва името на Момин проход.Ще разберете какъв обичай е „Войданки“ и за какво се прави той. Ще видите с колко желание попиват младите традициите и обичаите…

ЕПИЗОД 81, 82, 83, 84
Димитровден в с. Бутово - 1, 2, 3, 4 част
Ще ви разкажем интересни легенди, ще се насладим на много песни, ще видим характерни хора за този край.Отделяме внимание на Димитровден – как се празнува, кои го празнуват и какво място има той в българския празничен календар.

ЕПИЗОД 85, 86, 87, 88
Игнажден в гр. Средец – 1, 2, 3, 4 част
Карабунар, Грудово, Средец – това са имената на населеното място, от което ще излъчим поредните епизоди на „Затупале тъпане“. Ще ви представим хора с разнородни таланти, ще ви разкажем с какво се гордеят жителите на гр. Средец – а те не са едно и две.

 
 
 
       
 
 
 
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Магията на Рожен" - документален филм
00:30
Тенис: Александра Крунич - Бернарда Пера (Hungarian Grand Prix, Будапеща; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)