„Срещи в Работилницата“
 

 


 

За предаването:

Документалната поредица „Срещи в работилницата“ е телевизионното пространство, в което представяме онези български автори на различни традиционни изделия, които чрез своя труд и талант пренасят традициите на старинни занаяти в днешния ден, придават им ново звучене, а по този начин им отреждат заслужено място и в бъдещето.

Гледайте по Дестинация БГ документалният разказ „Ножарска задруга“, част от поредицата „Срещи в работилницата“, за да се запознаете с част от майсторите, които в 21 век продължават да развиват занаятчийските традиции на българското ножарство.

В поредицата ще ви срещнем с майсторката на шевици и мънистени колани от Разлог Веска Жегова за която работата и работното време са две различни понятия. А от всички занимания, които преминават през трудолюбивите й ръце, най-голямата й обич са разложките запески и традиционните изделия от мъниста, чрез които тя по магически начин пренася вековната символика на българските носии в облеклата и в живота ни днес.

Екипът ни ще гостува още в гр. Плевен, за да надникнем в творческия свят на един талантлив майстор-резбар и да научим повече за църковната дърворезба като неразделна част от украсата на храмове и по-специално за изработката на иконостаси. Наш домакин и водач из тайните на църковната дърворезба е майсторът на иконостаси и член на Българското иконографско сдружение Лукан Лазарски.

Ще имаме възможност да видим как пространството на едно резбарско ателие се превръща в храм на вдъхновението и вярата, а пространството на един храм – в работилница за богословие в багри.

Не пропускайте документалната поредица „Срещи в работилницата“, за да се докоснете до магията на старите занаяти, за да видите как се „раждат” древни изделия със съвременен дух.

 
 
 
       
 
       
 
       
 
 
 
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Магията на Рожен" - документален филм
00:30
Тенис: Александра Крунич - Бернарда Пера (Hungarian Grand Prix, Будапеща; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)