УСЕЩАНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
 

 


 

За предаването:

“УСЕЩАНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ” е поредица, в която Ви срещаме с историите и разказите на хора, които не се страхуват да споделят своя собствен положителен прочит към богатствата на земята, в която са поели първата си глътка въздух.Те пътуват, снимат, пишат или изследват, провокират адреналина си, тестват пределите на физиката и сетивата си – всеки по свой начин, за да облекат с думи и образи своето лично усещане за България.


В епизод 1 ще научим от Николай Генов и Румяна Николова– как пътешествията им из далечни точки по света отключват в тях желанието да започнат да преоткриват и да разказват в книги България.


В епизод 2 ви разказваме за любимите кътчета от България на пътешествениците и автори на книги Руми и Ники, които са повод да се гордеем не само с природните си богатства но и с културното си наследство.


В епизод 3 потегляме на пътешествие из Северозападна България, за да посетим три красиви кътчета, които по великолепен начин илюстрират усещането ни за родина: Гложенския манастир, пещерата Проходна и извора на река Златна Панега.


В този епизод 4 се отправяме към Каменния бряг – дивото сърце на българското черноморие, за да се насладим заедно на красотата му в разгара на пролетта, извън туристическия сезон и да научим повече за неговите древни тайни.


В епизод 5 екипът ни се завръща сред красивата природа на карлуковския карст, а фокусът е върху скалните манастири по тези места, възникнали през ранното средновековие и обитавани от монаси исихасти.


Епизод 6 показва любопитни подробности за възстановяването на скалния манастир “Света Марина”.Ще открием доказателства за съществуването на чудеса в лицето на една... мозаечна икона и ще ви запознаем с част от удивителните хора тук.


В епизод 7 ще Ви запознаем с един наш сънародник с визия за българското "утре" поредицата. Представяме ви Петър Копралев и неговата мисия, наречена "Занаяти от тракийските земи".


В епизод 8 ще ви разкажем за раждането и прохождането на един фолклорен танцов ансамбъл, чиито членове не само популяризират красивия танцов фолклор, но и с всеки свой концерт набират средства, за възстановяване на християнски светини, емблематични за културното ни наследство.


В епизод 9 от документалната поредица „Усещане за България“, заедно с ръководителя на школо и фолклорен танцов ансамбъл „Шевица“ Петър Ангелов – Пепе ще се отправим по завоите на искърското дефиле към село Зимевица.


В епизод 10 екипът ни се отправя към ямболското с. Зимница, чието име е родено от народното название на пшеницата, позлатявала землищата му и кашлите за добитъка, в които някога зимували многобройните стада на местните жители.


В 11 епизод от поредицата ни „Усещане за България“ оставаме на територията на стралджанското село Зимница, из чиято история ни развеждат двама негови жители: Атанас Митев и Неделчо Василев.


В последния 12 от епизодите, в които гостуваме на ямболското село Зимница, заедно с Неделчо Василев ще се разходим по етажите на неговия дом-музей, за да се потопим в атмосферата.

 
 
 
       
 
       
 
       
 
 
 
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Магията на Рожен" - документален филм
00:30
Тенис: Александра Крунич - Бернарда Пера (Hungarian Grand Prix, Будапеща; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)