ФОЛКЛОРЪТ
 

 

 

За предаването:
ФОЛКЛОРЪТ, има ли го или го няма в наши дни?

Епизод 1
ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА
В първото издание на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" ще се потопим в тайнството на традиционната българска сватба. Какви символи в сватбената обредност са били важни за предците ни ще проследим във възстановка изпълнена от ФТА „СОФИЯ-6“.

Епизод 2
СЪВРЕМЕННАТА СВАТБА
Проследяваме запазени ли са българските сватбени традиции в наши дни, доколко модерното време е трансформирало старинната сватбена символика и кои елементи продължават да живеят в осъвременен вид или отстъпват място на чужди влияния.

Епизод 3
СЕДЯНКАТА
Третото издание търси живите следи на фолклорното ни минало в живота днес. Жените от групата за автентичен фолклор в с. Белчин и певиците от столичния вокален клуб “КИПРИ” с много смях, закачки и песни пресъздават традиционната седянка.

Епизод 4
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 1 част
Представяме част от изложбата “Имало едно време у дома”, с която авторите искат да върнат съвременния човек в едно позабравено време. Проследяваме производството на вълнени тъкани и дрехи, както и поверията свързани хурката и мотовилката.

Епизод 5
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 2 част
“Имало едно време у дома“ така авторите наименуват изложбата, с която искат да върнат съвременния човек в едно позабравено време. Традиционният човек вярвал, че къщата е закриляна от домашен дух стопан.

Епизод 6
ПРОСТЕНИ ПОКЛАДИ
Гостуваме в „Попска къща – ПЕНДАРКА“ с.Райово. Заедно с водещата Илияна Найденова ще проследим запазени ли са българските традиции. С групата за автентичен фолклор “Райски гласове”преоткриваме прошката в обичая “ПРОСТЕНИ ПОКЛАДИ”.

Епизод 7
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 3 част
В седмото издание на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" представяме част от експозицията “Имало едно време у дома”.Проследяваме традиционните бодове във везбарството, както и характерните везбени мотиви по българските земи.

Епизод 8
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 4 част
Авторите на изложбата са представили мъжките домашни занятия. Сръчния домакин правел от дърво хурка за любимата, играчки за децата или бастунчета за старите си родители. А от пръчките и корите плетял кошове и кошници.

Епизод 9
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 5 част
Авторите на изложбата ни запознават с техниките при строеж на къща.Какви са вярванията на традиционния човек при избор на място за нова къща и защо е вграждана човешка сянка ще научите в документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ".

Епизод 10
ХОРО СЕ ВИЕ, ИЗВИВА
За да научите какво събира хора с различни професии, от различен социален статус след дългия работен ден и как хванати ръка за ръка релаксират в ритъма на българското хоро гледайте в документалната поредица “ФОЛКЛОРЪТ”.

Епизод 11
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ У ДОМА - 6 част
Изложбата на Етнографския музей ни връща в позабравеното минало. Дрехите и тъканите за бита на традиционния човек са изработвани от различни материали. Разказваме за процеса при отглеждането и обработката на памук, лен и коприна.

Епизод 12
ДВЕ СВАИ МЕНКА МЕНУВАТ
Гостуваме на женска фолклорна група при НЧ “Мургаш-1929“ в с.Желява.Чрез обичая “ДВЕ СВАИ МЕНКА МЕНУВАТ” преоткриваме регионалните сватбени символи в един от най-важните за традиционния човек преходен обред.

Епизоди 13, 14
МЕЖО
Певците от групата за автентичен фолклор при НЧ „Развитие - 1873“ пресъздават седянка, която родопчани наричат попрелка или межо. За да научите каква е разликата между попрелка и межо гледайте 13-тото и 14-тото издание на поредица.

Епизод 15
НАПЯВАНЕ НА ПРЪСТЕНИТЕ
Чрез обичая “НАПЯВАНЕ НА ПРЪСТЕНИТЕ” от с. Винарово описан от Гинко Петров – изследовател на Видинския регион преоткриваме символите за благополучие на Еньовден.

Епизод 16
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
1 част - КРАВАЙ
Гостуваме в гр. Борово, за да проследим как общинското ръководство стимулира местните самодейни колективи в издирването, запазването и популяризирането на местния фолклор.Заедно преоткриваме символите за благополучие и берекет в обичая “КРАВАЙ”.

Епизод 17
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
2 част - ПЕПЕРУДА
Група за автентичен фолклор „Аблановски. гласове“ пеят издирените местни песни,а заедно с групата за фолклор при НЧ “Канев – Пробуда 1924“ преоткриваме как чрез обичая „Пеперуда“ народът ни е отправял молитви за дъжд.

Епизод 18
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
3 част - ЛАУСА
Заедно с групата за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев” от с.Обретеник /община Борово/ преоткриваме символиката в даровете за новороденото дете, както и практики за предпазване от злото в обичая “ЛАУСА”.

Епизоди 19, 20, 21
ОРФЕЙ ПЕЕ С МОРЕТО
В три поредни епизода ще ви срещнем с лъчезарни деца, както и с човекът подарил слънчевия заряд преди началото на учебната година на даровитите българчета, които обичат, съхраняват и се наслаждават на нашето безценно богатство – фолклорът!

Епизод 22
„ФОЛКЛОРЪТ И ДЕЦАТА НА ГР. ПЕЩЕРА“
Този епизод е наситен с много народни песни изпълнени от децата на гр. Пещера. Представяме ви възпитаниците на народния певец и вокален педагог Павел Куцев, както и последователите на неговия ученик, певецът и гайдар, Николай Балабанов.

Епизод 23
„Традиционно облекло“
Изработването на вълнени, ленени, памучни или копринени тъкани преминава през сложна технология за да стигне до разкрояването и изработването на ризи, сукмани, престилки и всичко което дедите ни са носили в празник, и в делник.

Епизод 24
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
4 част - БРАЗАЯ
В двадесет и четвъртото издание на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" отново сме в община Борово, за да проследим как общинското ръководство стимулира самодейните колективи в издирването и запазването на местния фолклор. Гостуваме в крайдунавското селце Батин, където самодейците от НЧ “Селски будител-1928” ни разказват как наред с коледарите, има и маскараден обичай наречен „Бразая“, който и до днес правят отвъд Дунава.

Епизод 25
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
5 част - БАБИНДЕН
За да продължим поредицата „ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР“ екипът на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" отново гостува в гр. Борово. Заедно със самодейците от НЧ “Искра – 1898“ преоткриваме символиката в обичая “БАБИНДЕН”.

Епизод 26
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
6 част - ГОРАЗДКИ ПРЕДСВАТБЕН ОБИЧАЙ
В 26 епизод на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" екипът отново гостува в гр. Борово. Заедно със самодейците от НЧ “Искра – 1898“ преоткриваме символиката в гораздкия предсватбен обичай “Нашиванки”.

Епизод 27
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР
7 част - НАШИВАНКИ
В 27 епизод екипът на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" продължава да разказва за гораздкия предсватбен обичай “Нашиванки”.Преоткриваме спецификата при изработването на юрган заедно със самодейците от НЧ “Искра – 1898“, гр. Борово.

Епизод 28
ПРОЛЕТ В ЛУКОВИТ
Екипът на документалната поредица "ФОЛКЛОРЪТ" гостува в гр. Луковит, за да усетим пролетното настроение с детските състави от НЧ „Съзнание - 1895„ .Заедно с децата от фолклорна група „Дилянка“ преоткриваме пролетния обичай „Лазарки“.

Епизод 29
Кукери в Момин проход
На границата между старата и новата земеделска година хората се прощават и гонят злото, за да започнат новото начало с чисто сърце, за да има здраве, берекет и добруване. Как се е зародило кукерството и защо се предрешват ще научите от епизода.

Епизод 30
„ОБЩИНА БОРОВО – ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР“ - част 8 „ОКРОП“
Групата за автентичен фолклор при НЧ “Канев – Пробуда 1924“ пресъздават следсватбения обичай „ОКРОП“, с който завършва утвърждаването по обредно- нормативен път на новосъздаденото семейство в родовата група и в обществото.

Епизод 31
«ДЕЦАТА И НАРОДНАТА ПЕСЕН»
Представяме талантливи, пеещи деца и техните музикални педагози, защото вярваме, че именно чрез фолклорът децата ни ще растът горди и България ще запази собствената си идентичност в световната глобализация!

Епизод 32
РУСЕНСКИТЕ СЛАВЕИ
Екипът на поредицата посети гр.Русе, за да се срещнем с преподаватели и ученици от специалност Народно пеене в НУИ .32-то издание е изпълнено с много народни песни изпяти от СЛАВЕИТЕ на гр. Русе.

Епизод 33
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР – 9 част Ден на рибата
В 33-тото издание екипът на документалната поредица посети крайдунавското с. Батин. Заедно със самодейните колективи от община Борово ще ви направим съпричастни с техния празник, наречен „Ден на рибата“.

Епизод 34
ОБЩИНА БОРОВО - ПАЗИТЕЛ НА МЕСТНИЯ ФОЛКЛОР – 10 част Празник на рибата
В 34-тото издание екипът на документалната поредица посети крайдунавското с. Батин. Заедно със самодейните колективи от община Борово ще ви направим съпричастни с техния празник на рибата.

Епизод 35
Община Борово - пазител на местните традиции - 11 част - Рибени курбани
В 35-тото издание екипът на документалната поредица посети крайдунавското с. Батин. Заедно със самодейните колективи от община Борово ще ви направим съпричастни с празник наречен рибени курбани.

Епизоди 36 и 37
Община Борово - пазител на местните традиции - 12 - 13 част
В епизодите 36 и 37 на документалната поредица ФОЛКЛОРЪТ обобщаваме преживяното и заснетото от всички читалищни колективи в община Борово, които нарекохме «Пазители на местния фолклор».

Епизоди 38, 39, 40, 41
«БЪЛГАРСКА РОЗА»
В четири поредни епизода ще проследим значимостта и нуждата от детски и младежки международни фестивали, за да има мир, толерантност и приятелство между народите! Ще покажем как фолклорът обединява и как чрез него всяка нация показва своята идентичност.

Епизоди 42, 43
Народният събор в Побита камък – 1, 2 част
На юбилейното 30-то издание на събора екипът ни проследява как едно историческо събитие от миналото, днес се преплита с НАРОДНИЯ СЪБОР. Много песни се изпяха, не едно и две хора се извиха, а организатори и участници едва ли осъзнаваха, че се превръщат в «Пазители на фолклора - от днес за утре».

Епизоди 44, 45, 46
„Елинпелинските коледари“
В три епизода екипът ни гостува в гр.Елин Пелин, за да срещнем зрителите с едни млади мъже, които още в младежките си години прозряват значението и нуждата от български традиции. През изминалото десетилетие в този град по Коледа те са най-желаните гости, защото те са елинпелинските коледари.

Епизод 47
СЕДЕНКЯТА В ДОЛНИ ЛОЗЕН
В 47-мото издание ще Ви направим съпричастни с лозенската седянка и характерните за този обичай закачливи шопски песни! Чрез възстановката «ЛОЗЕНСКА СЕДЕНКЯ» участниците връщат зрителите в едно позабравено минало, в което песента е била неизменна част от бита на хората.

Епизод 48
ПЕСЕНТА В ДОЛНИ ЛОЗЕН
Сладкодумни и гласовити са певиците от женската певческа група при НЧ «Христо Смирненски» в Долни Лозен. За двугласното пеене характерно за района, за спецификата на бучените песни,ще научите в този епизод на поредицата.

Епизод 49
НЧ «ХРИСТО СМИРНЕНСКИ» - ПАЗИТЕЛИ НА ПЕСЕННИЯ ФОЛКЛОР В ДОЛНИ ЛОЗЕН
Срещаме с певческите групи при НЧ «Христо Смирненски-1928» в Долни Лозен. Гостуваме им, за да разкажем за приемствеността, която е нужна, за да се съхрани песенното народно творчество.

Епизод 50
НЧ «ИВАН ВАЗОВ» - ПАЗИТЕЛ НА НОВОХАНСКАТА ПЕСЕН
В с.Нови хан се срещаме с групата за автентичен фолклор при НЧ «Иван Вазов - 1928», за да популяризираме местната двугласна песен, както и останките от оградната стена на хана дал името на населеното място.

Епизод 51
«ОТ ДУНАВ ДО БАЛКАНА» - 1 част
В няколко поредни епизода документалната поредица «Фолклора» ще проследи фолклорния фестивал «От Дунав до Балкана», който за няма и десетилетие се превърна в най-големия фолклорен форум на Северна България.

Епизод 52
«ОТ ДУНАВ ДО БАЛКАНА» - 2 част
В няколко поредни епизода документалната поредица «Фолклора» ще проследи фолклорния фестивал «От Дунав до Балкана», който за няма и десетилетие се превърна в най-големия фолклорен форум на Северна България.

ЕПИЗОД 53
«ОТ ДУНАВ ДО БАЛКАНА» - 3 част
В няколко поредни епизода документалната поредица «Фолклора» ще проследи фолклорния фестивал «От Дунав до Балкана», който за няма и десетилетие се превърна в най-големия фолклорен форум на Северна България.

ЕПИЗОД 54
«ОТ ДУНАВ ДО БАЛКАНА» - 4 част
В няколко поредни епизода документалната поредица «Фолклора» ще проследи фолклорния фестивал «От Дунав до Балкана», който за няма и десетилетие се превърна в най-големия фолклорен форум на Северна България.

ЕПИЗОД 55, 56
10 ГОДИНИ – ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ ЗА НАРОДНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ
Този епизод проследява юбилейния 10 национален фестивал „Хоро се вие, извива“! Поставената цел преди 10 год. е да се покаже, че народното хоро е живо и да се поднесе една вълна от емоция, която да завладее мало и голямо в села и градове.

ЕПИЗОД 57
ПОЛКСКОКОСОВСКА БЕЛЯНКА
В с. Полско Косово екипа ни завари самодейците от НЧ «Развитие» на белянка. В епизода ще научите повече за белянката и какво означава харман, мисир, шушлоп, както и кога се прави разпус!

Епизод 58
ПРЕДСВАТБЕН ЧЕТВЪРТЪК ПО КОСОВСКИ
В търсене на живите следи на фолклора днес, екипа на се срещна с певиците от фолклорна група «Косовски авлиги», за да проследим в епизод 58 какви са вълненията в моминия дом в предсватбения косовски четвъртък.

Епизод 59
КОСОВСКИ АВЛИГИ
В търсене на живите следи на фолклора днес, екипът отново е в северна България. 59 епизод е изпълнен с песните на фолклорна група «Косовски авлиги» към НЧ «Развитие - 1899» с. Полско Косово, общ. Бяла, Русенска област.

Епизод 60
КОВАНЛЪЖКАТА КЪЩА
За да усетите духа на една къща построена преди повече от 150 год. гледайте този епизод. Ще научите за практичността в бита на нашите предци, какво е джамал, както и къде се намира Кованлъжката къща.

Епизод 61
КОСОВСКАТА ЛЕГЕНДА И НАРОДНАТА ПЕСЕН
В търсене на живите следи на фолклора днес, екипът на поредицата отново е в с.Полско Косово.В епизод 61 ще научите каква легенда се предава за косовската мома Пенка, както и запазени ли са старите косовски песни.

Епизод 62
ИЗПРАЩАНЕ НА СТАРОКЯ
В с.Боровци, общ.Берковица, екипът ни завари самодейците от ансамбъла за изворен фолклор при НЧ «Развитие - 1927» в Маноиловата къща. Гледайте 62 епизод, за да научите за традициите в сватбения цикъл и най-вече как се изпраща старокя.

Епизод 63
БЛАГА РАКИЯ ПО БОРОВСКИ
За да проследим живите следи на фолклорното ни минало в живота днес, екипа гостува в с.Боровци.В 63 епизод представяме боровските сватбени традициите и най-вече тайнствената тема за благата ракия.

Епизод 64
ТРОШЕНЕ НА УРУГЛИЦА
В 64 епизод на поредицата екипът отново гостува в с. Боровци. Заедно със самодейците от АИФ „Боровчани“ при НЧ “Развитие – 1927“ преоткриваме символиката в следсватбения обичай “Трошене на уруглица”.

Епизод 65
МАНОЙЛОВАТА КЪЩА
За фолклора на с.Боровци и как една селска къща се превръща в нерегламентиран етнографски музей гледайте в еп. 65 на документалната поредица ФОЛКЛОРЪТ.

 
 
 
       
 
 
 
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
01:00
"Чипровските килими - една красива приказка" - документален филм
00:30
Тенис: Александра Крунич - Бернарда Пера (Hungarian Grand Prix, Будапеща; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)