СОФТУЕР ПРЕВРЪЩА УЧИЛИЩЕТО В ИГРА

Петък, 07 Септември 2012 18:38


Над 200 училища у нас вече работят с български софтуер за интерактивно обучение в клас. Чрез електронната система децата участват активно в решаването на задачи, които са поднесени под формата на игри или са в забавен за учениците вариант. Информационната платформа беше представена на голям брой учители от цялата страна, на конференция, организирана от Факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет.

Сметалото, моливът и тетрадката с квадратчета вече не са необходими на първокласниците, за да се научат да смятат. Софтуер, изцяло разработен у нас от млади IT специалисти им поднася задачите като игри.

КИРИЛ РУСЕВ, СЪАВТОР НА СИСТЕМАТА: За целта даваме на всяко дете по една мишка и то остава на своя чин. С помощта на тази мишка децата започват да дават отговори на различни въпроси, да трупат точки, да се състезават. И по този начин превръщаме ученето в една игра, в забавление за тях.
ПРОФ. ДИМИТЪР ГЮРОВ, ФАКУЛТЕТ ПО НАЧАЛНА И ПРЕДУЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА: Ако едно нещо е интересно за детето, за него не е проблем дали е трудно. Така че информационните технологии, съвременните елктронни средства страхотно много интригуват детето. Те го мотивират да участва и това е важното – да го мотивираме да е активно.
ГЮЛКИБАР АПТУЛА, ОУ „ПЕТЪР БЕРОН”, МОМЧИЛГРАД: Първата година, невероятно, но аз с първокласниците успях да накарам моите ученици да спазват една невероятна дисциплина, на която ми завиждаха и четвъртокласници. Освен това ги накарах да четат много книжки, защото във всеки урок по математика присъстваше някой герой от приказка.


Сред предимствата на електронната система за обучение е и това, че учителят няма как да е субективен в оценката си.

ГЮЛКИБАР АПТУЛА, ОУ „ПЕТЪР БЕРОН”, МОМЧИЛГРАД: Там машината те отчита веднага. И за да бъдат винаги на ниво, са винаги подготвени.

Страхуват ли се учителите от подобни нови методи на преподаване?

ЙОРДАНКА ПЪРВАНОВА, СОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”, ДИМИТРОВГРАД: Българският учител не се страхува да опитва и да бъде в крак с новото. Ако има притеснения, според мен, те са свързани по-скоро са свързани с техническото обезпечаване – компютър и мишки.

Интерактивното обучение е бъдещето на училищното образование, убедени са още учители.

репортер ЕМАНУЕЛА ГЕОРГИЕВА

оператор БОРИСЛАВ МАВРОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД