България
  Европа
  Светът
  Икономика и бизнес
  Спорт
  Здраве
  Любопитно
  Природа и хоби
     
ОТНОВО ПРЕГОВОРИ С "УЕСТИНГХАУС" ЗА 7-МИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"
Четвъртък,26 Март 2015

Държавата е предложила на Уестингхаус да бъде партньор в проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с 49%.Това заяви енергийният министър Те... още

 
 
 
 
СВЕТОВЕН ДЕН В ПАМЕТ ЖЕРТВИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ
Неделя, 18 Ноември 2012 17:34

 

Десетки се включиха с колите си в протестното автошествие, което организираха днес в Симеоновград родителите и близките на шестимата младежи, които загинаха при трагичната катастрофа на Великден миналата година. Инициативата е част от Световния ден в памет на жертвите при катастрофи, който беше отбелязан с автошествия в цялата страна. В столицата автошествието тръгна от сградата на КАТ и приключи на площад Света Неделя. Черната статистика показва, че всеки ден по улиците на България загиват средно по двама души, а други 25 биват ранени.

Инициативата в деня в памет на жертвите от катастрофи е подкрепена от няколко неправителствени организации , от КАТ и МВР. Въпреки това малко граждани показаха съпричастност.
ЕВА ПОПОВА
- Не мога да си обясня отсъствието на граждани, защото от момента, в който стъпим на улицата, всички сме участници в движението и този проблем касае всички нас. За 10 години в България са загинали близо 9 хиляди човека, предимно млади хора. Това е плачевен факт според мен. Просто не можем да бъдем равнодушни.

С внушителни надписи на своите автомобили участниците в кампанията призоваха шофьорите да карат внимателно, а пешеходците да пресичат на обозначените места. Част от присъстващите са загубили близък на пътя.

-„ Това ни накара да се борим и да внедрим някакъв морал и някакъв тип отговорност в хората. – Смъртта на вашата приятелка промени ли начина ви на шофиране? – Определено да. Станахме много по-внимателни, разбрахме, че нещата не са просто шега.
-„ Всеки си мисли, че „на мен няма да ми се случи, аз съм прекалено добър шофьор”. Може би затова тук присъстващите сме толкова малко.
-„ Живея в малък квартал, но там няма пешеходни пътеки и карат много пияни шофьори, които натискат газ – спирачка.

Шествието от автомобили потегли, движейки се по-бавно, за да накарат останалите участници в движението да спазват правилата и да се замислят за цената на човешкия живот. В памет на жертвите в столичния храм „Свети Седмочисленици” беше отслужена панихида.

Д-Р ЖИВКА ДИМИТРОВА БЧК- Пътно- транспортните произшествия не са природно бедствие, където човекът не може да се намеси. Транспортните произшествия са бедствия от човешката грешка. ние можем да предотвратим тези грешки като спазваме правилата за безопасно шофиране.”

Денят за възпомeнание на жертвите от катастрофи беше почетен с автошествия и в Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Репортери: ЕМАНУЕЛА ГЕОРГИЕВА, ДЕСИСЛАВА ТОМЕВА

 
 
 
Още в категорията:
ОТНОВО ПРЕГОВОРИ С "УЕСТИНГХАУС" ЗА 7-МИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"  
    В СЪБОТА ОТКРИВАТ НОВИЯ МОТОСЕЗОН В СОФИЯ
    ДЕЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕСЪЗДАДОХА НАРОДНИТЕ ОБИЧАИ НА БЛА...
    В КРАЯ НА МЕСЕЦА СТАВА ЯСНО С КОЛКО ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ ПАРНОТО
 
Петък 27/03
 17:00 Томаш Бердих - Хьон Чунг
 NEXT Анди Мъри - Доналд Йънг
 NEXT Стан Вавринка - Карлос Берлок
 NEXT Рафаел Надал - Николас Алмагро
 NEXT Гаел Монфис - Филип Краинович
 NEXT Джо-Вилфрид Цонга - Тим Смичек
Събота 28/03
 17:00-
 04:00
Пряко: Тенис: Miami Open Presented by ITAU (2015 ATP WORLD TOUR MASTERS 1000’s)
Неделя 29/03
 18:00-
 02:00
Пряко: Тенис: Miami Open Presented by ITAU (2015 ATP WORLD TOUR MASTERS 1000’s)
Понеделник 30/03
 04:00-
 06:00
Пряко: Тенис: Miami Open Presented by ITAU (2015 ATP WORLD TOUR MASTERS 1000’s)
 
   
 
   
 
 
 
  НОВИНИ
СПОРТ
ПРОГРАМА
ФИЛМИ
ПРЕДАВАНИЯ
СЕРИАЛИ
ЗА ТВ+
РЕКЛАМА
КОНТАКТИ