България
  Европа
  Светът
  Икономика и бизнес
  Спорт
  Здраве
  Любопитно
  Природа и хоби
     
ХЕЛОУИН В БЪЛГАРИЯ
Петък,31 Октомври 2014

Хелоуин, наричан още Вси Светии, се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември. През последните години, този така харесван католически празник, в... още

 
 
 
 
СВЕТОВЕН ДЕН В ПАМЕТ ЖЕРТВИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ
Неделя, 18 Ноември 2012 17:34

 

Десетки се включиха с колите си в протестното автошествие, което организираха днес в Симеоновград родителите и близките на шестимата младежи, които загинаха при трагичната катастрофа на Великден миналата година. Инициативата е част от Световния ден в памет на жертвите при катастрофи, който беше отбелязан с автошествия в цялата страна. В столицата автошествието тръгна от сградата на КАТ и приключи на площад Света Неделя. Черната статистика показва, че всеки ден по улиците на България загиват средно по двама души, а други 25 биват ранени.

Инициативата в деня в памет на жертвите от катастрофи е подкрепена от няколко неправителствени организации , от КАТ и МВР. Въпреки това малко граждани показаха съпричастност.
ЕВА ПОПОВА
- Не мога да си обясня отсъствието на граждани, защото от момента, в който стъпим на улицата, всички сме участници в движението и този проблем касае всички нас. За 10 години в България са загинали близо 9 хиляди човека, предимно млади хора. Това е плачевен факт според мен. Просто не можем да бъдем равнодушни.

С внушителни надписи на своите автомобили участниците в кампанията призоваха шофьорите да карат внимателно, а пешеходците да пресичат на обозначените места. Част от присъстващите са загубили близък на пътя.

-„ Това ни накара да се борим и да внедрим някакъв морал и някакъв тип отговорност в хората. – Смъртта на вашата приятелка промени ли начина ви на шофиране? – Определено да. Станахме много по-внимателни, разбрахме, че нещата не са просто шега.
-„ Всеки си мисли, че „на мен няма да ми се случи, аз съм прекалено добър шофьор”. Може би затова тук присъстващите сме толкова малко.
-„ Живея в малък квартал, но там няма пешеходни пътеки и карат много пияни шофьори, които натискат газ – спирачка.

Шествието от автомобили потегли, движейки се по-бавно, за да накарат останалите участници в движението да спазват правилата и да се замислят за цената на човешкия живот. В памет на жертвите в столичния храм „Свети Седмочисленици” беше отслужена панихида.

Д-Р ЖИВКА ДИМИТРОВА БЧК- Пътно- транспортните произшествия не са природно бедствие, където човекът не може да се намеси. Транспортните произшествия са бедствия от човешката грешка. ние можем да предотвратим тези грешки като спазваме правилата за безопасно шофиране.”

Денят за възпомeнание на жертвите от катастрофи беше почетен с автошествия и в Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Репортери: ЕМАНУЕЛА ГЕОРГИЕВА, ДЕСИСЛАВА ТОМЕВА

 
 
 
Още в категорията:
ХЕЛОУИН В БЪЛГАРИЯ  
    НАД 24 МИЛИОНА ЕВРОПЕЙЦИ СА БЕЗ РАБОТА
    “АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ” ЩЕ ОБСЛУЖВА ПО-БЪРЗО ГРАЖДАНИТЕ ...
    АВСТРИЯ ЩЕ ИНВЕСТИРА 1,5 МЛРД. ЕВРО В НАХОДИЩЕТО “ХАН АСПАРУХ”
 
Петък 31/10
 15:00 Томаш Бердих -
Кевин Андерсън

 СЛЕД
 16:30
Милош Раонич -
Роджър Федерер

 СЛЕД
 20:30
Новак Джокович -
Анди Мъри

 СЛЕД
 21:30
Давид Ферер -
Кей Нишикори

Събота 01/11
 15:00 -
 19:00
BNP Paribas Masters - Paris
Неделя 02/11
 16:00 -
 19:00
BNP Paribas Masters - Paris
 
 
Събота 01/11
 17:00 Гранада -
Реал Мадрид
 21:00 Барселона -
Селта
Неделя 02/11
 13:00 Атлетик Билбао -
Севиля
 18:00 Виляреал -
Валенсия
Понеделник 03/11
 22:00 Райо - Валекано -
Ейбар
 
 
Събота 01/11
 22:15 Порто -
Насионал
 
 
Събота 01/11
 21:45 ПСВ Айндховен-
АДО Ден Хааг
 
   
 
   
 
 
 
  НОВИНИ
СПОРТ
ПРОГРАМА
ФИЛМИ
ПРЕДАВАНИЯ
СЕРИАЛИ
ЗА ТВ+
РЕКЛАМА
КОНТАКТИ