И РОДИТЕЛИТЕ - С БЕЛЕЖНИЦИ

Сряда, 16 Юли 2014 19:34


Нова идея за това как родителите да знаят какво точно се случва с децата им в училище. Те ще се сдобият с бележници. Идеята е на Асоциация родители и ще стартира още тази есен в 7 столични училища. Засега бележници ще имат само родителите на 5-класниците. Защо точно те и как това ще подобри комуникацията между тях и учителите на децата им?

В 5 клас, когато различни преподаватели започват да обучават децата по различните предмети, за родителите става по-трудно да поддържат контакт с всички нови учители.

МАРИЕТА РАДУЛОВА “АСОЦИАЦИЯ РОДИТЕЛИ”
"Знаете от 1 до 4 клас има една г-жа, тя е като майка за всички деца, обгрижва ги. А в 5 клас децата изведнъж се виждат с много учители – по всеки предмет, различни кабинети, това е голям стрес за тях между другото. Както и за самите учители. А пък за родителите е огромен стрес и поради факта, че в 5 клас е началото пубертета."

ДЕТЕЛИНА АРНАУДОВА ДИРЕКТОР НА 19 СОУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
"Има нужда да се работи за намаляване на стреса по-скоро у всички - и учители, и родители, и деца. И подобрявайки комуникац ията, намирайки начин да общуваме свободно, спокойно, да информираме един друг всеки какво прави и как го прави, и от какво има нужда, за да бъдаат децата по-добре, това определено ще помогне на децата ни да са щастливи."


Бележниците още не са готови, но със сигурност ще са компактни и удобни за носене навсякъде. На страниците им ще има място за координатите на всички преподаватели на детето, предпочитаните средства за комуникация с учителите и останалите родители на деца в класа, разпределението на кабинетите в училище, календар за събития на класа – родителски срещи, тържества, екскурзии... Идеята е да се преодолее най-сериозния проблем на съвременното българско училище – липсата на доверие между родители и учители.

МАРИЕТА РАДУЛОВА “АСОЦИАЦИЯ РОДИТЕЛИ”
"Ние правим един съвсем прост тест – казвайки и на едните и на другите – какво искате вие като родители за детето си? - “То да успее”. Питаме учителите – какво искате вие като учители за децата в класа? - “те да успеят”. Какво се случва? Значи двете страни искат едно и също за детето."

ДЕТЕЛИНА АРНАУДОВА ДИРЕКТОР НА 19 СОУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
"Успели са когато ги виждаме щастливи - да идват на училище с усмивка, това е целта - тогава и учиттелите им, и родителите им ще са спокойни."


В начлото на септември, класните ръководители на децата от 19 СОУ започват специални обучения с психолози, за да могат още на първата родителска среща да включат родителите в проекта.

репортер ДИЛЯНА БУРВАНОВА оператори ВЕНЦИСЛАВ ЧЕРНЕВ, ДИМИТРИНА ИВАНОВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
"Непознатото лице на... D 2" - документална поредица
17:00
Тенис: Елена Остапенко - Ангелина Калинина (Rothesay International Eastbourne, Истборн; WTA 500 - III четвъртфинал, повтор