50% ОТ ЗАВЪРШИЛИТЕ НЕ РАБОТЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ

Събота, 25 Октомври 2014 16:01


Почти 50 на сто от завършилите висше образование работят на позиции, изискващи по-ниско образование. Данните са на Българската стопанска камара. Какво е обяснението на специалистите за тази статистика, разказва репортерът ни Силвия Ичева. 
 

В момента у нас има 3 500 000 души на пазара на труда. 30% от тях са с висше образование, 60 на сто – със средно, а едва 10% имат основно и по-ниско образование. Иван Китанов от 8 години работи в сферата на бизнес продажбите. Ходил е на не един и два курса в сферата на продажбите и мениджмънта. Това го тласка и към поста ръководител търговски отдел.

ИВАН КИТАНОВ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ: “Човек на първо място трябва да бъде ръководен от това да се развива на дадена позиция и на второ място - от заплатата. И най-важно е страстта. Когато човек върши работата си със страст, той всеки ден дава най-доброто от себе си и тогава той не търси работа, а работата търси него.”
ТОМЧО ТОМОВ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ – БСК: “Хората нямат работа, но и за хората няма работа. Има много безработни, има много висококвалифицирани, ако погледнеш дипломата, но на практика около 55% от работодателите, търсейки хора за ключови, важни позиции, не могат да намерят.”
ПРОФ. Д-Р ИНЖ. МАРИН ХРИСТОВ РЕКТОР НА ТУ-СОФИЯ: “Когато човек завърши инженерна специалност, реализацията му не е свързана с достатъчни за спокойно живеене доходи. Инженерите са все още сред много слабо платените специалисти.”

Селда скоро ще е магистър, специалност “Възобновяеми енергийни източници”. От 3 години 26-годишното момиче работи като електроинженер конструктор.

СЕЛДА ЦРЪНКОВА ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОР: “Бях притеснена, да. Но бях притеснена преди да завърша. Не знаех какво ще се случи, не знаех какво ме очаква и какво предстои. Но в момента аз мога да заявя, че съм изключително щастлива, че съм горда със себе си.”
ДОРА ГАНЕВА ДИРЕКЦИЯ “УСЛУГИ ПО ЗАЕТОСТТА” ПРИ АЗ: “Понякога идват с квалификация, но без различни умения. Ние полагаме усилия да ги подготвим от гледна точка на представяне пред работодател, изготвяне на мотивационно писмо, изготвяне на CV, как да се държат пред работодателя, как да се представят на интервюто. И тези усилия, които положихме от началото на годината, дават своите резултати.”

Данните сочат, че 25 на сто от работните места се заемат от хора с по-ниска квалификация от изискваната. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:00
"Светът на Ла Лига" - 15 еп. документална поредица
06:00
Тенис: София Кенин – Саманта Стосър (Guangzhou Open, Гуанджоу; WTA International - финал и награждаване, повторение)
06:00
Футбол: Барселона - Майорка (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)