ВАНЯ КАСТРЕВА: УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА УЧИТЕЛИТЕ, КОИТО ТЪРПЯТ ПСИХИЧЕСКО НАСИЛИЕ

Сряда, 10 Юни 2015 15:29


Близо половината от учителите търпят психическо насилие от ученици, родители и от своите работодатели. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на национална конференция на тема „Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения". Заместник-министър Ваня Кастрева не се ангажира с конкретни цифри, но потвърди, че броят на подобни случаи расте през годините.
В Шумен, Велико Търново, Хасково и в редица други градове ученици са проявявали насилие над своите учители, посочи Янка Такева. Решението според нея е засилване на възпитателската функция на българското училище, промяна на модела на финансиране на средното образование, скок на началната учителска заплата в размер на 1200 лева.

ЯНКА ТАКЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ
“45% от българските учители търпят насилие от учениците и родителите. 65% от учителите в детските градини търпят насилие от родителите и то психическо насилие.”
ВАНЯ КАСТРЕВА ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
“Чрез политиката на откритост и диалогичност можем да стигнем до промяна, защото тук вече говорим за промяна в обществени нагласи. Тук вече говорим за промяна в отношение на обществото, а затова, че училището не може да остане само.”

Въпреки това ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев посочи, че интересът към учителската професия се увеличава през последните години.

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ РЕКТОР НА СУ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
“Започнаха да си дават сметка, че това е работа, която е относително перспективна в нашите условия. Държавна работа, която дава възможност за едно осигуряване донякъде бъдеще.”

Ректорът на Висшето училище по застраховане и фианси доц. Григорий Вазов се обяви за промяна на финансирането на университетите.

ДОЦ. ГРИГОРИЙ ВАЗОВ РЕКТОР НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ
“Не да приемат 5000 човека или 4000, или 12000, а да приемат 1200 примерно и да направим едно истинско образование. И за тези 1200 места да кандидатстват 5000 човека.”

Според него в университетите има много излишни дисциплини – като ученето на чужд език или компютри. Причината – младите студенти вече са получили необходимите знания по въпросните дисциплини още в училище и за тях това е загубено време.


репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ПЕТЪР ПЕТРОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:00
Новини
20:00
"Код Спорт" - спортно обзорно предаване (повторение)
20:00
Футбол: Ел Класико: Реал /М/ - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)