Гражданомер проверява знаем ли правата си

Сряда, 25 Ноември 2015 16:32


Гражданомер проверява запознати ли сме с правата си. Инициативата представлява онлайн платформа с въпроси в различни категории, свързани с правата и задълженията на гражданите. Целта на проекта е както да се измери равнището на знанията, така и да засили желанието на хората за активно участие в  процеса на вземане на решения. Гражданомерът е създаден от Българското училище за политика и се финансира от Съвета на Европа.

За да може човек да защитава правата си, той трябва да ги познава. От тук идва и идеята за създаването на гражданомера, който проверява тези познания чрез 104 въпроса. Въпросите са разделени в различни категории: демократични принципи,институции, местна власт, защита на гражданите, избори и избирателни права.

За да се ориентирате бързо и лесно на страницата на гражданомера, там ви посреща симпатично човече, наречено Гражданко.

Ирина Алексиева - изп.-директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“:
„ Човечето в началото ви пита въпроси за социологически данни. Ако искате някои от тях може да пропуснете. След това навлиза в тестовете, които са с по 4 отговора, а вие трябва да посочите правилния. Когато имате грешка човечето ви казва, че сте сбъркали и ви посочва верния отговор и се минава към следващата категория. “

Пръв познанията си в една от категориите на теста показа министърът на правосъдието Христо Иванов. Очаквано, той се представи отлично и нямаше грешен отговор. Като награда за това получи похвала „Браво“, грамота и тениска. Иванов одобри инициативата и изрази надежда повече хора да проверят познанията по темата. 

Христо Иванов – министър на правосъдието:
„ Би били интересно да видим реалната подготовка на гражданите и дали това ще накара обществото ни да осъзнае в по-голяма степен, че е хубаво да се полагат усилия за това. “

До края на годината ще бъде изготвен анализ на направените тестове.

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
"Алтернативата" - публицистично предаване
18:15
Тенис: Белинда Бенчич - Мария Сакари (Bетт1 Open, Берлин; WTA 500 - I полуфинал, повторение)