Домейните в интернет - вече и на кирилица

Събота, 20 Февруари 2016 11:49


До една година в България ще можем да регистрираме имената на интернет адресите и на кирилица. В момента тече процедура по одобрение пред международния орган, който отговаря за присвояване на наименованията в интернет пространството. Министерството на транспорта и съобщенията вече е одобрило чрез конкурс дружеството, което ще извършва регистрирането у нас. Регистрирането на домейни на азбуки, различни от латинската, набира все повече популярност.

ИЛИЯ ГАЦЕВ IT ЕКСПЕРТ: "Домейнът е името на сайт, който ние въвеждаме в нашия уеб браузер, когато искаме нашият компютър да отвори или визуализира определен уеб сайт."

Домейни на кирилица вече имат страни като Русия, Македония и Сърбия. България кандидатства за първи път, за да запази разширението .бг още през 2008г.

ХРИСТО ХРИСТОВ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА:  "2010г. АЙКАН ни изпратиха писмо, в което ни даваха да разберем, че този символ графически си прилича на други символи на други страни."

Страната ни кандидатства повторно със същия символ и през 2014г той вече е одобрен.

ИЛИЯ ГАЦЕВ IT ЕКСПЕРТ: "От 2007г е третата официална азбука в ЕС след латинската и гръцката. Затова смятам, че е много важно България да има домейн, който може изцяло да се изпише на кирилица и да може да се използва свободно от хората да регистрират своите уеб сайтове."

Според специалистите в областта на информационните технологии предимствата на тази възможност са много.

ХРИСТО ХРИСТОВ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА: "На много хора, които не са запознати, не боравят с английски език се дава една чудесна възможност да ползват ресурси, информационни ресурси."
ХРИСТО СЛАВОВ „ИМЕНА.БГ“: "Досега това се изписваше изцяло на латиница и затрудняваше много хора при символите „ю“, „я“, „ч“, „ш“, не беше еднозначно. Докато сега хората ще могат да изписват адресите на чист български език."
ИЛИЯ ГАЦЕВ IT ЕКСПЕРТ: "В новия домейн .бг, който ще бъде изцяло на кирилица, ще има огромна възможност за свободни домейни, които не са регистрирани. т.е. Ако нашето име е регистрирано с .com ние можем да направим такова на .бг на кирилица."

ЕМАНУЕЛА ГЕОРГИЕВА: "Вероятно до 3-4 месеца ще имаме регистрирани домейни на кирилица. Като може би първите пререгистрирани интернет адреси ще бъдат тези на Български пощи или Министерството на транспорта."

Вече е ясна и цената на бъдещата услуга.

ХРИСТО СЛАВОВ „ИМЕНА.БГ“: "Годишната такса за поддръжка на домейн на кирилица .бг ще струва 20 лева без ДДС."

репортер ЕМАНУЕЛА ГЕОРГИЕВА оператори: ВЛ. ЙОРДАНОВ, Ю. СИРИЙСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД