Класически стихотворения - по-близо до учениците

Четвъртък, 03 Март 2016 16:17


"Завръщането на великите". Звучи като филмово заглавие, но всъщност е проект, който трае много повече от два часа в киното. В поредица от видеа, екипът на най-големия образователен сайт у нас, с помощта на актьора Янко Лозанов, представя вечните стихотворения на Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. 

 

Идеята за този проект възниква в периода на ожесточените дискусии за съдържанието на учебните програми, особено по история и литература. Според Дарин Маджаров - основател на един от най-големите и популярни образователни сайтове у нас, проблемът не е в броя произведения, които ще се изучават в училище. Защото ако те се преподават механично и скучно, няма значение дали са 50, 100 или 500.


ДАРИН МАДЖАРОВ ОСНОВАТЕЛ НА ОБРАЗОВАТЕЛЕН САЙТ
Дори и едно да се направи като хората в училище, но едно.. да вдъхнови самите ученици, да ги зареди отвътре, да ги докосне по сърцата, те ще си кажат: "Ей, вижте какви велики хора е имало преди" и това ще им даде самочувствие. Като преподаваме тези великите стихотворения по скучен, неинтересн начин, те един вид ги намразват, защото ги приемат за поредното тегаво нещо, което трябва да правят в училище

Затова Дарин и екипът му се заемат със задачата да направят класическите стихотворения привлекателни за учениците. В тази мисия им помага актьорът Янко Лозанов. Идеята е проста и затова успешна - отиват в едно училище и показват на децата как тези произведения могат да "оживеят"

ЯНКО ЛОЗАНОВ АКТЬОР
"Обесването на Васил Левски"
Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята, 
старци се молят Богу горещо,
жените плачат, пищят децат


Това и още над 20 стихотворения вече са заснети и клиповете им могат да се видят на сайта. А първите преки реакции на учениците са показателни, разказва Дарин.


ДАРИН МАДЖАРОВ 
Започват да си задават въпроси, които не са си задавали преди, защото е било поредното нещо от учебната им програма. А сега то ги е докоснало, показало им е стихотворението по друг начин и.. това е пътят"

ЯНКО ЛОЗАНОВ АКТЬОР
"Опълченците на Шипка" 
И ордите тръгват с викове сърдити
и "Аллах" гръмовно въздуха разпра.
Върхът отговаря с други вик - "Ура" Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Пряко: Тенис: Grand Prix De SAR La Princesse Lalla Meryem, Рабат - полуфинали (WTA 250)
14:00
Тенис: Bett1 Open, Берлин - четвъртфинали (WTA 500 - повторение)