Над 200 жалби в Комисията за защита на личните данни за 4 месеца

Понеделник, 02 Май 2016 11:35


Над 200 сигнала и жалби са получени в Комисията за защита на личните дани от началото на годината. Броят им е по-малък в сравнение с 2015-та. От институцията отчитат като проблем факта, че в повечето от случаите - хората сами дават съгласие данните им да бъдат използвани за други цели.

 

Наши зрители се оплакаха, че са били обезпокоявани от кол-центрове по телфона, Според тях номерата на личните им телефони били купени от обаждащите се. Според закона лични данни не могат да се продават. 


ВЕНЦИСЛАВ КАРАДЖОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЗЛД
Продажба в този смисъл нямаме. Имаме информация за продажба на големи масиви електронни адреси , но по закон те не представляват лични данни

Телефонният номер също не попада в списъка на личните данни. Този тип лична информация в ежедневието си се съгласяваме да бъде използвана за други цели.

БОРИС ГОНЧАРОВ МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ПО ОБУЧЕНИЕ ПО КИБЕРРАЗСЛЕДВАНИЯ
Лични данни могат да попаднат по много начини. Например сега както гугъл работи той събира огромен обем от информация лични данни, които вие доброволно предоставяте в дадената система. Така че личните данни вие ги предоставяте по свое желание и много рядко някой се фокусира да ги краде по този начин

Освен в интернет и при подписването на различни договори - като например с комуникационен оператор, комунални услуги или други, доброволно се съгласяваме да бъдат предоставяни данните ни. 

ВЕНЦИСЛАВ КАРАДЖОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЗЛД
Физическите лица предоставят съгласие било то с банка, компания ...бързи кредити за обработване личните им данни с цел събиране. 

Така съвсем законно нашето задължение може да се предоставя на законна фирма за събиране на дългове.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:30
"Български надежди" - 54 еп., документална поредица за талантливите деца в България
03:45
Тенис: Анастасия Павлюченкова - Елина Свитолина (Internazionali BNL dItalia, Рим; WTA Premier - повторение)
02:00
Футбол: Ел Класико: Барселона - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)