Седем кандидати си оспорват поста на председател на Европейският парламент

Вторник, 17 Януари 2017 10:01


Напускащият председател на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално имената на кандидатите за поста, който той ще освободи. Парламентът ще гласува утре, след като кандидатите направят кратки изявления за плановете си за следващите две години и половина. Преди първия тур на гласуване кандидатите за поста са: Елеонора Форенца (ЕОЛ/СЗЛ, Италия)Джийн Ламбърт (Зелени/ЕСА, Великобритания)Джани Питела (С&Д, Италия)Лауренциу Ребега (ЕНС, Румъния)Хелга Стeвeнс (ЕКР, Белгия), Антонио Таяни (ЕНП, Италия)Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). Всеки един депутат може да бъде кандидат за председател, стига да е предложен от политическа група или от поне 5% от всички евродепутати, т.е. от 38 депутати. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател на Парламента. При гласуването празните и невалидните бюлетини не се вземат предвид при изчисляване на необходимото мнозинство. Ако при първото гласуване няма победител, същите или други кандидати могат да бъдат номинирани за втори тур на гласуването при същите условия. Ако се налага, може да се проведе и трети тур по същите правила. Ако никой не събере абсолютно мнозинство от гласовете в рамките на три гласувания, двамата кандидати с най-висок брой гласове в третия тур продължават в четвърти тур, където кандидатът, който получи повече гласове, се обявява за председател на Парламента. В случай на равенство на гласовете по-възрастният кандидат се обявява за победител. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
12:00
Тенис: Виктория Азаренка - Каролина Плишкова (Internazionali BNL d’Italia, Рим; WTA Premier Mandatory - I четвъртфинал, повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Екатерина Александрова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - I полуфинал, повторение)