Най-честите причини за посягане на живота са семейни конфликти и депресия

Събота, 11 Март 2017 18:24


Около 3000 души всяка година у нас посягат на живота си, всеки десети опит завършва фатално. Статистиката е на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-честите причини са конфликти в семейството и депресия. Как да разпознаем типичните характеристики на психичното разстройство- информация за това предлага на специализирания си сайт Националния център по обществено здраве.

 

Жените посягат по-често на живота си, но при мъжете опитите са по-успешни.

Д-Р ЗАХАРИ ЗАРКОВ, ОТДЕЛ „ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ“ В НЦОЗА
"Нашите данни, които събираме от всичките 28 РЗИ-та в страната, по мотиви най-чести са конфликти в семейството. На първо място - конфликти между съпрузите. На второ място по мотиви за посягане на живота са психичните разстройства, депресия, тревожните разстройства, биполярна полишизофрения"

На специализирания сайт има полезна информация за това как да разберем, че сме в депресия и в опасност. Към педагозите са адресирани материалите за начина, по който да говорят с децата за психичното здраве. Публикувани са и ръководства за превенция на агресията и насилието сред учениците.

Д-Р ЗАХАРИ ЗАРКОВ, ОТДЕЛ „ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ“ В НЦОЗА
"Основното, което имаме като идея, е да се повиши знанието, да се повиши представата на хората за това какво значи да имаш депресия, какво значи да не се чувстваш добре, да си отпаднал, да имаш безсъние, да нямаш апетит, да отслабваш. Около 2 седмици, ако продължават тези симптоми, това са признаци на депресия".

Хората, които посягат на живота си, често посещават личния си лекар, преди да направят опит за самоубийство. Това е поводът в проекта за превенция на самоубийствата да е предвидено обучение на общопрактикуващите лекари, психолози и социални работници за ранно откриване на тревожност и депресия. За преодоляването на тези състояния може да помогне и вярата, убеден е отец Ангел Ангелов.

ОТЕЦ АНГЕЛ АНГЕЛОВ
"Най-ценното нещо, което сме получили от нашия Бог, това е животът. И тогава, когато сам посегнеш върху него, това е голямата трагедия. Всяко едно затруднение, всяка една трагедия винаги е преодолима тогава, когато носим в себе си истинската, чиста вяра".

Информацията за самоубийствата в страната вече се събира в онлайн платформа. До края на месеца ще бъдат обявени резултатите и от последното проучване на честите психични разстройства. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:30
"Какво е да си популяризираме българското?" - забавно-информационно предаване
01:35
Тенис: Фиона Феро - Сара Ерани (31° Palermo Ladies Open, Палермо; WTA International - III четвъртфинал, повторение)
02:20
Футбол: Виляреал - Гранада (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)