Какви са симптомите на коварната болест обструктивна сънна апнея?

Четвъртък, 16 Март 2017 16:37


У нас няма финансиране за диагностика и лечение на обструктивната сънна апнея като болните често са лекувани за други заболявания. Само шестима са лекарите, които са сертифицирани от европейското дружество по медицина на съня, още около 20 имат опит в областта. Болестта повишава риска от инфаркти и инсулти. Данните бяха изнесени по повод световния ден на съня, който се отбелязва утре.

 

Един от първите майстори на пантомимата в България научава случайно, че страда от коварната болест. Ангел Ангелов отишъл на лекар заради сериозна настинка. Казва, че е имал късмет, защото с него била съпругата му. По време на прегледа тя разказва за хъркането на съпруга си през нощта и за прекъсванията в дишането му. Така диагнозата на Ангелов се оказва обструктивна сънна апнея. Проблемът при болестта е затварянето на горните дихателни пътища по време на сън. Честото ставане по малка нужда през нощта, също е сред симптомите, които обаче често се приписват на възрастта или на проблеми с простата.

АНГЕЛ АНГЕЛОВ, АКТЬОР
"Аз усетих това, което никога не се е случвало, че ми се додрямва в необичайни за мен часове на деня и на необичайни за мен места, където се намирам. Аз съм долу в салона, на сцената ми играят синовете и аз заспивам в салона".

Освен повишена сънливост през деня, болният може да има проблеми с паметта и да е по-раздразнителен. До 5 пъти се повишава рискът от катастрофи заради обструктивната сънна апнея. Все още няма достатъчно ефективно медикаментозно лечение. Болните се лекуват с апарат, който подава въздух под налягане и държи отворени дихателните пътища по време на сън. Ангел Ангелов сам е платил за него.

Д-Р ПЕТЪР ЧИПЕВ, СПЕЦИАЛИСТ ПО МЕДИЦИНА НА СЪНЯ
"Нашите искания са за внимание от страна на институциите, на МЗ, на ЗК и събиране на експертен екип, който да създаде такава клинична пътека, по която могат тези пациенти спокойно да бъдат приемани, диагностицирани и да се регламентират нещата. На запад тази специалност е в практиката на лекарите, тя дори се изучава, може да се специализира в нея, в България това нещо го няма".

Според специалистите, няма точни данни за броя на засегнатите от разстройства на съня в страната. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Валенсия - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:30
Футбол: Барселона - Хетафе (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Светлана Кузнецова (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)