Борисов: "Всичко е в ръцете на политическата класа на Македония"

Сряда, 17 Май 2017 21:12


Сега всичко е в ръцете на политическата класа на Македония. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Свободна зона“ по ТВ+. Повод за изказването бе връченият от президента на Македония Георге Иванов мандат за съставяне на правителство, на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

 

След като днес Европейският съюз приветства връчването на мандат на опозиционния лидер Зоран Заев, българският премиер Бойко Борисов коментира, че единствено стабилно управление в Македония може да успокои политическите страсти в страната. Едва след това ще бъде организирана двустранна среща за европейското бъдеще на западната ни съседка.
 

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
“В момента, в който имат правителство ще направим двустранна среща с колегите от Македония, заедно с външните министри и да направим този план за Македония, тъй като на нас ни предстои председателство на ЕС и предполагам, че в дневния ред ще бъде темата за разширяването му, така че всички трябва да си напишат домашното така, както България”.

Премиерът Бойко Борисов коментира и инициативата на китайските власти “Един пояс, един път”, известна още като “Новия път на коприната”. Проектът има за цел да засили глобалния икономически растеж и развитие. По темата Борисов изрази оптимизъм относно българо-китайските отношения.

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
“Много китайски фирми, по отношение на енергетиката – знаете за заявения интерес към „АЕЦ Белене“, в пътната ифраструктура, приемането на закона за публично-частните партньорства мисля, че ще отвори и там поле на взаимноизгодни договори, знаете тунел
ът под Шипка, АМ „Черно море“ и други инфраструктурни проекти, мост на Дунав, аз мисля, че интересът ще бъде голям. По-важното е, че вече всички големи китайски компании са в България и проявяват не само интерес, но вече има много конкретни предложения за инвестиции в България.“

Борисов не подмина и темата за вече подалия оставка заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев. Скандалът с него се разрази, след като в социалната мрежа Facebook се появи снимка с нацистки поздрав на Тенев от преди девет години.

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
„Аз лично го разбирам, че такава шега тогава за него е била нормална, сега обаче на поста, който заема и при положение, че Обединените патриоти са коалиционен партньор и специално НФСБ имат вицепремиер, това се чете по съвсем различен начин… този нацистки поздрав. Аз му благодаря, че той го разбра, подаде си оставката, разписах му я. Темата приключи."

 



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
15:30
Новини
14:00
Тенис: Бертенс/Ларшон - Барти/Далакуа (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA World Tour Finals - повторение)
14:00
Тенис: Симона Халеп - Ирина Камелия Бегу (Shenzhen Open, Шенджен; WTA International 2018 - I полуфинал, повторение)