Възможно е да се стигне до предоговаряне на клинични пътеки?

Петък, 19 Май 2017 17:13


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще реши дали да освободи част от резерва в бюджета на Здравната каса, с който да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците от април до ноември 2016-та година. Те възлизат на 19 млн. Лева. Ако се запази тенденцията за превишаване на лимитите, може да се стигне и до предоговаряне на цените на клиничните пътеки, предупреди още министърът.

Здравният министър изрази опасенията си, че може да се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки и медицинската дейност. Това ще стане, ако болниците надвишат буфера от 3% в бюджетите си. Възможността е записана в Националния рамков договор за тази година. 

ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: "Това мен определено ме притеснява, защото това е поемане на ангажимент за корекция на цените на клиничните пътеки на медицинските дейности."
 

От БСП призоваха да се намери решение и да бъде спряно недофинансирането на болниците. 

АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПГ НА "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ": "Недофинансирането на болници ще доведе до фалити особено на малките общински болници, ще загубим болницата, ще загубим човешкия потенциал."

ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: "Като че ли стана хронично май-юни да има напрежение и да се пипа резерва и в този ред на мисли се надявам до септември да имаме готовност за конкретни предложения, когато се прави бюджетът за следващата година, за да не допуснем и догодина „бъркотия“."

Проф. Петров обяви още, че вчера е обсъдил проблема с министъра на финансите. Станало ясно, че неизплатената надлимитна дейност на болниците от 2015-та година насам надхвърля 70 млн. Лева.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:00
Новини
07:00
Футбол: Сантос - Коритиба (Бразилско първенство, сезон 2017 - повторение)
08:00
Армада - неразказаната история - 1 еп., документален филм