Председателят на ВКС на среща при премиера за промени в Конституцията

Петък, 19 Май 2017 19:29


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и премиерът Бойко Борисов не се разбраха за промени в Конституцията. Днес двамата се срещнаха в Министерския съвет. Според магистрата - са наложителни конституционни промени, както и промени в прокуратурата.

 

Лозан Панов заяви, че темата за конституционни промени отново трябва да бъде поставена на дневен ред. Промените трябва да започната от прокуратурата. Панов опроверга информациите за напрежение между него и главния прокурор.

ЛОЗАН ПАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС

„ Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главният прокурор намирам за неоснователни, внушения за политика също.
В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всякаква мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието.

Това определение на реформата в съдебната власт обиди вицепремиерът Екатерина Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ВИЦЕПРЕМИЕР ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА
„ Кабинетът никога не е се е опитвал и мимкрия на реформа не е имал да прави, нито предишния парламент. „

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО
„ В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента в промяната на Конституцията и с която се постигнаха много важни и значими неща да се омаловажава и да се нарича, че това е мимикрия.“


Захариева припомни, че за изменение в Конституцията са нужни гласовете на 160 депутати, а коалицията има само 95. Тя каза, че разговори в тази посока ще бъдат водени, но докато се стигне до промяна на Конституцията останалите реформи в съдебната система трябва да продължават.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ВИЦЕПРЕМИЕР ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА
„ Сами се тласкаме назад, така, че спешните промени в законите, за които нямаме нужда от 160 депутати и коалицията може да подкрепи, надявам се и опозицията, защото една отговорна опозиция би трябвало да подкрепя съдебната реформа, но няма да чакаме с другите важни изменения- антикорупционния закон, измененията в НПК.“

За новините на ТВ+ Десислава Томева. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:00
Тенис: Коко Вандеуей - Мария Сакари (BNP Paribas Open, Индиън Уелс; WTA Premier Mandatory 2018 - повторение)
14:00
Стоманеният поглед на Клинт Истууд - документален филм