Българка с първата в света рисунка от микроорганизми

Понеделник, 29 Май 2017 09:42


Българка за първи път в света създаде рисунка от микроорганизми. Снимка на нейната коледна елха стана много популярна в социалните мрежи. Рисунката е повод Американското общество по микробиология да обяви конкурс и микробилози от цял свят да започнат да рисуват. Какво може да се изобрази с микроорганизми - разказва репортерът Ралица Николова.

 

Българка за първи път в света създаде рисунка от микроорганизми. Петриева паничка с течна хранителна среда, в която се култивират микроорганизмите. Червена е, защото има добавена кръв, а в средата е сложен агар, за да я превърне в гел. Това е йозе или бактериологично ухо. С него се разселват колооните и се правят посевките.

РОСИЦА ТАШКОВА
"Преди да започнем работа, е необходимо то да бъде стерилизирано".

Това се прави задължително и в лабораториите. Сега обаче няма да изследваме проби на пациенти, а ще рисуваме. Росица взима микроорганизми от другото петри, защото те са боичките.

РОСИЦА ТАШКОВА
"Може освен йозето, да се използва и бактериологична игла, която е по-тънка, така че микробиологът разполага с минимум с два вида четка".

Идеята за рисуване с микроорганизми хрумнала на Росица преди 2 години в лаборатория във Франция. Там тя работела по дипломната си работа за магистърска степен по микробиология.

РОСИЦА ТАШКОВА
"Просто в един момент се озовах с много петрита, в които бяха пораснали всевъзможни жълти, розови и други колонии с различна текстура, не само с различен цвят. И реших за Коледа да нарисувам една елхичка".

Нарисувала я за 5 минути и я оставила на топло, за да се развият микроорганизмите и пигментите.

РОСИЦА ТАШКОВА
"И реших да кача снимката в уебсайта на Американското общество по микробиология".

След хилядите харесвания и споделяния на снимката Американското общество по микробиология обявява конкурс за рисунки и микробиолози от цял свят започнали да рисуват. Година по-късно организират и български конкурс. Получили десетки снимки. Сега очакват още повече във второто издание, снимки могат да се изпращат до 30 юни.

РОСИЦА ТАШКОВА
"Един от стимулите ни е по този начин да комуникираме науката, да покажем на хората, че в науката има много красота, въпреки че учените често са затворени в една лаборатория и много често хората не разбират техния труд, той просто не достига до тях".

След 24 часа при около 37 градуса температура нашата лисица вече се вижда. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
07:30
"90 години Ла Лига: Съдията Ундиано Майенко" - 6 еп., документална поредица
07:00
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Ла Лига, сезон 2009/2010)
07:00
Футбол: Виляреал - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)