В очакване на празника

Неделя, 18 Юни 2017 11:14


За втора поредна година, на 24-ти и 25-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика“. Събитието, което събира хиляди любители на българските традиции, се организира от Община Враца. Запазената марка на събора е провеждането на истинска северняшка сватба. В последната събота и неделя на месец юни Врачанският балкан отново ще бъде домакин на фолклорен събор „Леденика”. Събитието се провежда край едноименната пещера, а първото му издание миналата година донесе на организаторите национална и балканска награда за туризъм. В първия ден на фестивала се изявяват певци и танцьори от цялата страна. Тази година посетителите ще видят калушари от село Хърлец и сурвакари от Пернишко и истински нестинар от село Българи.
 

Станислав Георгиев, организатор: Целта на събора е да приобщиме и да съхраниме българското, българските традиции не само от Северозападна България, но и от цялата страна.
 

Кулминацията на събитието ще бъде северняшката сватба. Тази година под открито небе ще се венчаят по стара традиция стоматологът Ивайло Тодоров и половинката му Мария. Двамата са заедно от осем години и имат две деца.
 

Мария Спасова: Миналата година присъствахме на събор Леденика, много ни хареса традиционният начин на бракосъчетание, затова още миналата година помолихме кмета ние да сме вторите младоженци на следващия събор
 

Очаква се на дългата трапеза, опъната на земята, да седнат над хиляда гости, облечени в народни носии, като младоженците.
 

Ивайло Тодоров: Моята е северняшка носия, а нейната държим да е от нейния край, така че тя ще е с шопска носия.
 

Калин Каменов, кмет на Враца: В двата дни на празника очакваме да дойдат над десет хиляди човека, така че това ще се превърне едно от най-големите фолклорни събития в страната.
 

Очаква се и тази година Враца да отчете с над 30 процента ръст на туристите покрай събора.

 

ЕКИП TV+ ВРАЦА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:40
Тенис: Мария Шарапова - Йелена Остапенко (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier 5 - II четвъртфинал, повторение)
14:00
Състезанието на живота им - 2 сезон, 3 еп., документална поредица